torsdag, september 25, 2008

2005 Château Courac Laudun


När det gäller appellationen Côtes-du-Rhône-Villages tänker man i första hand på ett helt gäng byar nordost om Châteauneuf-du-Pape i departementen Vaucluse och Drôme. Nitton stycken för att vara exakt. Att kunna rabbla upp dem ligger definitivt på Munskänkarnas trebetygsnivå. Även om man tillbringat en del tid i området är det lätt att glömma bort att fyra av dem ligger på vänstra/östra stranden av rhônefloden, i departementet Gard: Saint-Gervais, Chusclan, Saint-Gervais, Signargues och Laudun. Från den sistnämnda kommer kvällens vin, som vi på något märkligt sätt hittills har lyckats missa. Mest synd för oss!

Château Courac omfattar ungefär 70 hektar vingårdar. En romersk villa har legat här och man hittar fortfarande arkeologiska rester i vingårdarna. Laudun är dessutom berömt som platsen där Hannibal korsade Rhône för att angripa Rom. Senare, under 1800-talet, var Laudun hemort till den doktor som tog hem några vinrankor från USA och orsakade hela phylloxera-katastrofen. Tänk om han hade vetat vad som skulle bli följden! 1995 togs egendomen över av paret Arnaud, som enligt egen utsago jobbar hårt på att höja kvaliteten på vinerna. Man planterar gräs mellan stockarna för att få rötterna att söka sig ner i marken och höjer lövverket för att få bättre solexponering. Druvmixen i detta vin är 60% syrah, 30% grenache och 10% mourvèdre. Vinet är både vinifierat och mognadslagrat i betong. Jäsningen pågick under tre veckor inledda med tio dagars urlakning av skalen. Alkoholen stannade på 14%. Mognadslagringen på tank varade sedan i sju månader.

2005 Château Courac Laudun är mörkt varmrött med blå nyanser, helt klart i glaset där kanten skvallrar om hyfsad utveckling och drickmognad. Doften är först lite knuten men öppnar strax upp på ett mycket trevligt sätt. Malolaktisk kola, mörk choklad och avvägda likörtoner med en gnutta kirsch. Frukten befinner sig i omgivningarna av mörka skogsbär, körsbär och violer med en nickelliknande lyster. Här finns en fin örtighet och lagerblad. Här finns mineraler som påminner och järn, blod och grillkol. Här finns en kryddighet av vitpeppar som utvecklas tydligt åt stall- och lagårdshållet. Några brända höstlöv utgör ren bonus i ett så här pass ungt vin. Slutligen hittar vi aningar av fikon och dadlar som skvallrar om mogna druvor från det fina året 2005. När vinet får mer luft utkristalliseras ett fokus av körsbärs- och persikokärnor som vi gillar skarpt. Komplexitet var ordet!

Smaken är balanserad, harmonisk och lång med ett seriöst mittparti. Grenachekomponenten exploderar som den ska, syrahfrukten är robust och stadig och mourvèdredruvan precis så lantlig som vi vill att den ska vara. Vitpepparn och stalltonerna går igen i smaken. I munnen bjuds både läskande syra, mogna tanniner och en saftig, fruktig, fyllig kropp. Slutligen en liten sensation av kött stekt med herbes de provence. Man behöver inte vänta ut det här vinet, utan det levererar generöst nästan omedelbart efter karaffering. Som ni har förstått vid det här laget så tycker vi mycket om Château Courac Laudun. Riktigt gott och därtill mycket direkt och rättframt! S kommer hem från en konsert, smakar blint och uppskattar priset till 180 kr. Nu är ju inte södra rhônedalens byar precis kända för överprissättning, så slutsatsen kan bara bli - ett klockrent fynd för 105 spänn. Nollfemmorna från södra rhône fortsätter sitt segertåg! Carovin importerar till Sverige och vinet finns att köpa i många butiker från och med septembersläppet.

2005 Château Courac Laudun AOC Côtes-du-Rhône Villages (Joséphine et Frédéric Arnaud, Château Courac, Tresques, Gard, Rhône)

20 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, jag vet inte om betyget är alkoholstinnt, men vilka svårartade förväntningar jag fick. Och till det priset. Det här kan bara bli en besvikelse.. ;)

Tack för storartade djupdykningar överlag!
/Martin

Finare Vinare sa...

Tack själv, Martin! Nej, inte kan väl man kalla varken betyget eller vinet särskilt alkoholstinnt. Men det krävs förstås att man gillar stilen. En hyllning är inte alltid av godo, vi hade inga särskilda förväntningar förutom nyfikenhet och att 2005 bjudit på många upplevelser från hela området. Men Château Couracs standard-Côtes-du-Rhône har aldrig hittills inte fått oss att hoppa högt, inte heller nollfemman. Vi hoppas att du gillar det här... hur som helst bör det väl vara värt ett försök ;-)

Björn sa...

Jag har aldrig gått i spinn totalt över en Côtes-du-Rhône, även om jag oftast uppskattar drickbarheten i Guigals som brukar vara ett säkert köp hos SB, men nu går jag i spinn av blotta läsningen. Har vi månne här en CdR som orkar hela vägen upp till 90-strecket? Måste prova!!

Finare Vinare sa...

Vi diskuterade poängen och kom fram till att 88-89p är lagom. 90 är ju ett Mycket Högt Betyg, Outstanding! Som jämförelse resonerade vi oss fram till att Barrals Faugères är värt 90p. Vi kollade just runt lite och hyllningskören är inte precis unison. Egendomen passerar för övrigt obemärkt en bit under jänkarnas radar...

Munskänken tycker: "Utvecklad, ganska sammansatt doft med röda bär, plommon och örter. Drygt medelfyllig, god, utvecklad smak med tydlig strävhet, bra syror, viss längd och varmt slut. 13p ="

BKWine skriver: "Doft knuten, aning chark och röda vinbär, stram, örtig ton. Smak animalisk, röda bär, lite gles och alkoholstinn, idag knuten Betyg: 14p =

Thomas Grehn/GP: "Strålande exempel på vilket gott år 2005 var i Rhônedalen. Här finns allt som ska finnas i ett vin från Côtes-du-Rhône. Örter, skogsbär lite sötlakrits och ett par drag med pepparkvarnen. Behöver inte lagras längre än till på lördag kväll. Ut och plocka kantareller till lammsteken! Kvalité 4 Prisvärde 5"

Det är inte första gången vår smak stämmer med herr Grehns i Götet! Guigals 2005 Côtes-du-Rhône är annars vår röda favorit runt hundralappen för närvarande. Suverän drickbarhet, precis som du säger, Björn. Men Courac Laudun är lite maffigare - och snart är det slut ;-)

Rhonarna-Micke sa...

Det här har vi missat helt och hållet. Vi måste definitivt planera in ett besök hos hovleverantören (SB) redan till lunch. Man blir ju himla nyfiken...

Annars håller vi till 100% med om att Guigals 2005 Côtes-du-Rhône levererar fullt ut. Det är definitivt vårt husvin för tillfället och säkerligen även för en lång tid framöver. Såvida inte Courac kan vara med och konkurrera förstås!
Eller vadå, man kan väl ha flera olika sorters husvin?!

Finare Vinare sa...

Det kan och bör man! Dugliga vardagsviner är vad det handlar om. Och det behöver man ett helt litet batteri av ;-)

Finare Vinare sa...

Efter att ha läst den här posten med Richard E Grants tonfall är det frågan om det går att skriva något mer framöver...

http://www.youtube.com/watch?v=QuyUOpzAnXc

Anonym sa...

HuMILIate the edges!

En bit gårdagsbröd kommer aldrig vara samma sak igen. Femstjärnigt klipp.

Anonym sa...

And by respect, Jessica means butter - and a lot of it.

That's my baby. Vilken guldgruva av oneliners...

vinogram sa...

Intressant läsning! Måste, som många andra, skutta till SB för ett par fl. Hur bedömer ni utvecklingsmöjligheterna för vinet?

Finare Vinare sa...

Dessa verb i nya omgivningar, det är bara för bra! Fler underbara one-liners i nedanstående avsnitt: Like sipping nectar through the hangman's noose! eller The Russell Crowe of cocoa!

http://myspacetv.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=9073243

Rieslingprovningen som får inte missas:

http://www.youtube.com/watch?v=RhOe2sN8dKQ

Vinogram - inte minst utvecklingsmöjligheterna i karaffen är strålande. I garderoben eller källaren borde det hänga med i fem år. I den bästa av världar smakar vin gott hela tiden. Det här är den typen av vin.

vinogram sa...

Härligt! Får låta en flaska ta vägen ner i karaffen och prova. Ett vin jag drukit ett antal gånger nu och även ikäll till hjort är La Tour de By. Vilket bra vin!

Anonym sa...

Jajamensan,
Till kvällens "ihopplock" av blandat småskuret, diverse ostar, och alldeles äkta baugette (+sommarens sista tomater) satt detta vin - något nedkylt - som en smäck. Ska vi gissa att det blir dragkamp om de där sista flaskorna i morgon?
/Martin

Finare Vinare sa...

Kul att vinet levererade! Vi smakade en sparad slatt efter ett dygn i kylen och då kändes vinet tyvärr lite väl platt och tandlöst. Det blir en pinnes avdrag för det. Vin ska klara eller vinna på ett dygn i öppnad butelj. (Det kan ha att göra med att vinet innan var Barrals 2004 Cuvée Jadis. Vilken klasskillnad - minst fyra poäng om vi använder hundraskalan...)

La Tour de By - ja det var ett bra tag sen nu. Undras om vi får in nollfemman på hyllorna snart, ungefär som med Ch Bouscassé och La Bastide Blanche. LTDB måste ha varit en försäljningssuccé i sin prisklass (även halvflaskan)...

Björn sa...

Nu har även jag provat detta vin och... totalt sett komplexare än Guigals CdR, och snäppet bättre i min bok efter ett par timmars konfrontation. Efterhand framträder rödare frukt och det ger mig klara associationer till Châteauneuf. Jag gillar det här och det är absolut tillräckligt gott för att jag ska sno åt mig en hel del av de flaskor som fortfarande finns kvar, för det här håller alla gånger i några år även om jag tror att det knappast blir så mycket bättre.

Finare Vinare sa...

Nej, det blir det nog inte, men viner för omedelbar konsumtion har ju sin givna plats. När det här tar slut finns lyckligtvis Guigals CdR kvar och täcker upp...

MSVin sa...

Har snott åt mig några flaskor som fanns kvar på SB. Skall syna vinet i kväll, rapport kommer!

Anonym sa...

(A): Tack för tipset. Kom mig äntligen för att prova idag. Mycket pang för pengen så några flaskor till får det allt bli.

Har sett att ni tidigare har provat Ch Liversan 03 och verkar ha gillat den. Kan nu köpa 04 till 134 riksdaler. Köpvärt tror ni? Har aldrig provat vinet förut och god vardags bdx får man ju aldrig för mycket av....

Finare Vinare sa...

(A) - Kul att du gillade det, alla verkar ge tummen upp!

2004 Ch Liversan provade vi i somras, utan att skriva. Den är påtagligt ren, god och hyfsat syrastrukturerad i medelfyllig stil, men inte lika framskriden i sin mognad som nolltrean. Vi har lagt undan tre flaskor och gett bort två. Planerar att börja dricka dem om några år... :-)

Erik Sörensen säljer även en 2005 Ch Morin Saint-Estephe Cru Bourgeois för 89 DKK som är mycket köpvärd och redan god att dricka.

Anonym sa...

(A): Tror att jag passar på att köpa ett sex-pack. Att få hygglig vardagsbdx hemlevererad till dörren för det priset händer ju inte allt för ofta (www.winefinder.dk). Funderar även på en halvlåda Seigneur de Maugiron 2005.

Drack för övrigt Ch Destieux 2000 inköpt från dem till 320 kr per flaska under helgen. I mitt tyckte ett riktigt klipp.

Inte helt optimalt att allt som oftast behöva köpa hela eller "halva" lådor utan att ha testat, men flera känns som säkra kort....

Ber om ursäkt för att jag kom helt från tråden.....