fredag, september 19, 2008

Rheingau-riesling 2007: Breuer & Künstler


Det är alltid lika roligt när de första smakproven från en stor årgång börjar dyka upp. Nätet svämmar redan över av upphetsade omdömen efter försommarens stora provningar av 2007 års tyska viner. Förklaringen står inte oväntat att finna i vädergudarnas totala välvilja. Växtsäsongen började med rekordtidig blomning, följdes av en lång och sval sommar och slutade med många varma brittsommardagar omväxlande med svala nätter i september och oktober. Resultatet blev att druvorna hängde en rekordlång tid på sina rankor - bortåt 50% längre än vanligt. John Gilman skriver: "In several ways the 2007 vintage in Germany mirrors the 2005 red Burgundy vintage, as both vintages produced marvelously ripe grapes from long hang times and which also sport higher than average acidities and promise marvelous evolution in the bottle." . För att göra en lite drastisk jämförelse, vad smakar bäst: micromat eller långkok...

Framgångarna tycks gälla generellt i hela tyskland och på alla kvalitetsnivåer, inte minst de enklare. Inte på många år har rheingau presterat så bra över hela linjen, sägs det. Ok, vi har samlat ihop tre viner som är lätta att få tag på i hela landet och kan ge en bild av baskvalitet hos ett par av de ledande producenterna i rhengau. Nu ska vi smaka och gör vad vi kan för att lägga alla förutfattade meningar åt sidan....

2007 Georg Breuer Rheingau Riesling Sauvage är relativt gult i färgen för att vara basvinet och så ungt. Mer färg och viskositet än förra årets tappning. Vi får en ung, jästig och fruktig doft med framträdande pärongodis, gröna toner av gurkvatten, vit blommighet som liljekonvalj, vit persika, honungstoner av mogen frukt och aptitretande mineraler som assisterar mer än dominerar. Smaken är fruktig med höga citronlika syror, som vi först inte alls upplever som kartiga men rejäla och bestämda. Smaken har bra grepp i mitten men ger också, paradoxalt nog, en känsla av gurkvatten och en tydligt kartig avslutning som inte känns helt harmonisk. Kartigheten kan möjligen lugna sig med kort lagring. 11,5%.

Har vinet blivit fruktigare i stilen eller är det vi som blivit ännu mer mineraljunkies? Ja, i vår smak hade det hade gärna fått strutta mer med stenarna. Trots att det inte träffar alldeles mitt i prick är det definitivt gott och användbart, och ett efterlängtat årgångsbyte efter den slappa nollsexan. Vi kan inte låta bli att tycka att det har blivit en eller ett par tior för dyrt med tanke på att det är husets baskvalitet - det kostar typ €8 i Tyskland. Ett stort vin är det i alla fall inte (se Röttorps omdöme i DI nyligen).2007 Künstler Rheingau Riesling Trocken är nästan vattenklart med gula och gröna reflexer. Vi får en finstämd doft med jäst, nässlor, lite piggelin, aning ylliga mineraler, silverputs och sockerdricka. Smaken är frisk och torr med hög, god syra. Strukturerad, jordig mittsmak och bra längd med lite jordbitter grapefrukt i avslutningen. Detta är kanske inte den mest eleganta rhengau vi smakat, men ändå ett ganska trevligt vin med en hel del terroirkänsla, och ett tydligt steg upp i kvalitet jämfört med GB-rieslingen. Salivframkallare och stramt matvin för rimlig peng. 12,5%.

2007 Künstler Hochheimer Hölle Riesling Kabinett har en lekfull, charmig doft av piggelin, tutti frutti, ananas, fruktcocktailspad, mineraler och myrr från petrokemiska. Smaken smickrar med ämabel druvig restsötma, ananaskaramell, mandarin, piggelin och en fin balanserande syra. Ett piggt och charmigt vin som lämpar sig till apéritif ute på gården, prosciutto med en skiva melon, eller romantisk tête-à-tête nere vid vattnet. Bra, inte minst sett till priset. 8,5%.

Efter de här relativt lättsamma aptitretarna börjar det snart bli dags att utforska högre kvaliteter från 2007. Vi ser fram emot fortsatta eskapader i den tyska vinvärlden. Priserna på Grosses Gewächs lär nog hoppa upp ännu ett hack när de vinerna dyker upp...

2007 Rheingau Riesling Sauvage (Georg Breuer)

2007 Rheingau Riesling Trocken (Franz Künstler)

2007 Hochheimer Hölle Riesling Kabinett (Franz Künstler)

11 kommentarer:

Vinosapien sa...

Hej F&V

Skoj att 07:orna börjar dyka upp.
Kanske inte lika skoj att kolla priserna på GG när de kommer.

Köpte lite tyskar på atomwine tidigare i år och har testat 2 av de 'enkla'. Kolla vad jag tyckte -
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Year=2007&Region=DE

Trots att de ska vara torra verkar det omöjligt att dölja frukt/fruktsötma.

Finare Vinare sa...

Intressant! Köpte du hela lådan med namnet "Introduktion till Terroir"?

http://www.atomwine.dk/product.asp?product=7977&sub=4

Vi är klart sugna på att slå till. Med ett snittpris på under 125 kr och idel goda namn är det rätt lockande att få lite överblick på 2007 i rheinhessen, rheingau, pfalz och mosel. Mums....

konjären sa...

Lustigt; en helg för ett par veckor sedan drack vi GB Riesling Sauvage -06 på fredagen och öppnade av bara farten en -07 på lördag eller söndag (fantastiskt trevligt laga-mat-vin!). Mitt intryck var då att jag föredrog -06; antagligen beroende på den extra mognaden. Det blir inte helt rättvist att jämföra så pass unga årgångar med varandra. Det ett år äldre vinet har ju plötsligt mer än dubbelt så lång tid i flaska som det yngre, och det bör ju märkas.

Kul om 2007 generellt är ett bra år dock, bra tysk riesling är en livdnödvändighet!

Vinosapien sa...

Ingen tysk intro-låda, men några lådor tyska gg ligger och väntar hos atom. Tung investering...men mycket vill ha mer...Säg till om jag ska boka en terroir-låda. Kommer att beställa lite mer godis inom kort.

Finare Vinare sa...

Flott erbjudande, Vinosapien! Vi funderar lite på saken... Kul förresten att plumsa ner bland dina provningsnoteringar. Det där med fruktsötman, hur fruktiga var egentligen vinerna från rheinhessen?
Det vi allra mest önskar oss är ju laserfokus i syrorna och dregelframkallande mineraler ;-)

Konjären - som du skriver är nollsjuan ung och kartigheten finns otvetydigt där. Nollsexan minns vi för den snälla tonen av sockerdricka. Det blev ju heller ingen rusning efter Breuers bergviner från 2006. Vill man smaka dem är det fortfarande möjligt att gå och handla en flaska! Kolla vad Holger tyckte om 2006 Schlossberg

Det ska bli spännande att testa när nollsjuorna kommer in på bred front...

Vinosapien sa...

Säg som så här...
Det känns att solen värmt Rheinhessens böljande vinberg. Syrorna finns där - inget snack - bara att frukten är stor, nästan tropisk.
De vi sippat i oss är relativt 'enkla' viner. Ta Kellers Von der Fels som kommer att lugna ned sig. Och kolla priset 120 dkk (150 sek) och jämför med vad sb tar (220 sek för 2006). Snackade med Hoffs vinhandel (svensk importör för Keller) och sb tar kanske in Von der Fels. Däremot blir det inga GG från Keller till Sverige i år.
Åter till syrorna. Dom finns där, det gäller bara att locka fram dom. Lite mer fräschör i maten och vips ligger syrorna rätt i munnen.

Vinosapien sa...

Ursäkta mig, glömde en sak...

Ta vinet från BattenfeldSpanier som fick mig att tänka på vad ni skrev om Barrals viner. Man bara vill ha ett glas till och ett till och.....

Buteljerad charm;)

Anonym sa...

Awesome blog, I had not come across vinare.blogspot.com before in my searches!
Keep up the superb work!

Anonym sa...

Hi,

This is a inquiry for the webmaster/admin here at vinare.blogspot.com.

Can I use some of the information from your blog post above if I provide a link back to your site?

Thanks,
Jules

Finare Vinare sa...

Hi Jules, please send an email to:

finarevinare@telia.com.

Anonym sa...

Thanks for sharing this link, but unfortunately it seems to be offline... Does anybody have a mirror or another source? Please reply to my post if you do!

I would appreciate if someone here at vinare.blogspot.com could post it.

Thanks,
William