onsdag, september 10, 2008

1999 Sito Moresco


Om årgång 2000 av Sito Moresco var en relativ besvikelse nyligen är det precis tvärtom med 1999. Det här vinet växer och har utvecklats riktigt fint sedan förra året.

1999 Sito Moresco är klart rubinrött med tegelkant. Under karafferingen märks stall och plommon. Doften är först lite återhållsam men blir snart grafisk, läsbar och tydlig, med fina begynnande mognadstoner. Ursprunget och nebbiolodruvan bidrar med balsamico, grusdamm, hallonkola, kryddlåda och tjärtoner. Ännu mer tydligt kommer drag av mognande cabernet med fina stall, vitpeppar, cederträ och lagerblad. Plommonen sätter vi upp på merlotkontot. Vi tilltalas stort av örtigheten med tydlig karaktär av menthol och oregano, som också går igen i smaken och ger en härlig fräschör.

I munnen noterar vi en sötmogen frukt som balanseras av fin friskhet i syrorna. En livlig mineralitet får vinet att leka på tungan. Vi noterar fokus, koncentration och längd, därtill en mjuk munkänsla. Helheten är urläcker, inte minst den goda cabernetkomponenten, men även hur den samspelar med nebbiolodruvan - och klart mer tillfredsställande än 2000. Jämför vi med förra årets intryck av 1999 tycker vi också att det har hänt en hel del positivt. Vill man växla in den här utvecklingen i poäng är den nog värd en extra pinne eller två (92p).

1999 Sito Moresco Langhe Rosso (Angelo Gaja, Barbaresco, Piemonte)

1 kommentar:

Vinös sa...

Hösten 2005 drack vi Sito Moresco -99 på Berns och gillade den enormt. Ni fångar verkligen vinets speciella karaktär bra i er beskrivning. Just samspelet nebbiolo-cs funkar grymt bra.

I vår källare finns bara två Sito Moresco kvar, bägge av årgång 95. Efter att ha läst er post blir vi sugna på att gå på dem inom kort!