lördag, september 15, 2012

Valdespino Fino Inocente


Vi måste lovebomba lite på Valdespino Fino Inocente. Inget annat förmår framkalla sådana cravings för tillfället. Det enda som behövs i sammanhanget är en skål salta nötter. Sjukt mycket njutning för i stort sett inga pengar. Ett måste i kylen.

SB, 59 kr. USA, $25 (37 cl)

15 kommentarer:

Henrik sa...

Och hur oxad är den?
Jag gillar mest sherry när man tillagar svamp, men jag är långtifrån immun era lovebombningar ...

Finare Vinare sa...

Till lite tapas och nötter... är det inte oxidation man tänker på. Bara komplex och ädel mineralsalt solera-fino med otäck drickbarhet...

När man tillagar svamp finns det bättre att tillgå, visade Nettare-Anders med pedagogisk tydlighet under försommaren.

http://www.tempranillo.se/produkt/restaurang/406/

Henrik sa...

Intressant. Man dricker den billige och häller den dyre i svampstuvningen ...
Den dyre, är den torr, söt eller halvtorr?
Jag har aldrig prövat Valdespino i svampsoppan/såsen, jag brukar köra Vintrys Oloroso som är halvtorr.
Nåväl, får bli två test, då.

Finare Vinare sa...

Vi drack den fullmogna Sanchez Romate Old and Plus Amontillado till en gräddig soppa med trumpetsvamp - helt underbart. Troligen var det lite i soppan också.

Testa Fino Inocente med salta nötter - mandlar eller jordnötter går bra - och bered dig på ett nytt beroende.

Henrik sa...

Jag provar.
Sitter för övrigt och sippar på Barroche Signature 08.
Klart bättre än för 18 månader sedan, inte i 07 eller 09-klass, alls inte, men ändå riktigt god. Den var god till lammfärsbiffar, pasta och en paprikasås men är ännu godare nu till lite manchego. Inget att hålla på heller - så sitter ni på någon flaska är det bara att korka upp.
Jag har en flaska kvar och den går i vinter.
Däremot, sitter ni på Piaggas Riserva 2004 kan ni lugnt sitta vidare på den. Min sista gick i går, supergod, men fortfarande ung. Väldigt mintig och fantastisk syra, men också en rejäl frukt som stagar upp. Även den godast lite senare på kvällen till ost, oaktat att den inte gjorde ett dugg ont till lite oxfilé, svamp och klyftpotatis.
Jag tror att den toppar om 3-5 år.

Finare Vinare sa...

Vi passade på 08 Barroche Signature efter förra årets provning på Hotellet. Däremot är ju 09an härlig och finns kvar att köpa men det vet du ju redan ;-)

Våra 04 Piaggia Riserva har vi sålt, Håkan får berätta hur de spökar av. Första flaskan föll tydligen i smaken big time - det gläder oss att de landade rätt.

Anonym sa...

Är Finon naturlig (det kan den nog inte vara eftersom den är från Spanien), helt utan ekfatstoner och från en producent som aldrig sålts på Systembolaget?
I så fall måste den vara bra! Med tanke på detta och med beaktande av vad Metro skrev i veckan så kan man nog lägga på 600% på restaurangen utan att någon märker det? Men nu finns den ju ju på Systembolaget, då är den ju kass, och inte kan man köra med de pålägg man vill på restaurangerna. Vi tar något annat i stället.

Finare Vinare sa...

Svårt att begripa vad som sägs här, trippelironier har liksom aldrig varit vår grej.

Om Linje 10 säljer en 37a för typ 150 spänn till en skål jordnötter är vi på.

JanneS sa...

Åhh, härligt att ni gillar sherry. Inocente har varit husets fino här hemma i många år. Precis, några salta mandlar eller varför inte kalamataoliver till. Fantastiskt gott! Men berätta inte för alla. Det är ju en hit att kunna köpa en en sån här flaska för några tior:-) Snacka om lågt metavärde på sherry. Det är ju sånt där läskigt som farmor brukade dricka säger de som inte fattat.
Här hemma dricker vi Enrico Serafino Barbaresco 2008 ikväll. Okej, inte världens största vin kanske, men funkade klockrent till älgfärsbiffarna med trattkantarellsås. En klar och färdig nebba till högts rimligt pris. Inget för källaren men härlig klunkabilitet redan nu. Lite ekbesk i eftersmaken om man ska vara petig, men till maten en helt angenäm upplevelse.
/Janne

Finare Vinare sa...

Ahaa Anonym, en raljant förklaring till varför restaurangernas sommelierer så gärna handlar från småspelare som Vin & Natur, Winetrade, Vinik och Grande Bouteille istället för från de stora leverantörerna. Fast det KAN ju också bero på att de gillar vinerna ;-)

Finare Vinare sa...

Janne S - tack för titten på Serafinos Barbaresco!

Anonym sa...

Nix, mest ett raljant inlägg om att restauranger, speciellt efter Metros granskning, föredrar att köpa in viner som inte har ett jämförpris på Systemblaget Sedan är det också en fördel, med samma bakgrund, om det dessutom är okänt, både producent och härkomst(oavsett importör). Så är det, inget konstigt med det eller?

Finare Vinare sa...

Precis, men förmodligen inte främst av den anledningen. Okänt för vem? För den breda allmänheten? Det är ju roligare med en DJ som introducerar färska indie-bubblare än en som nöter utslitna dängor av Dire Straits och Rolling Stones. Eller?


Lennart Odlander sa...

En större grupp fick prova en väl kyld Fino Inocente i helgen före min riktiga vinprovning. Tillsammans med rostade mandlar, manchego och oliver blev det en läcker kombination. Om dom visste vad dom drack? Nej, Ingen! Däremot gillade dom smakerna och framförallt priset.

Annars är La Guitas Manzanilla för ynka 44 kr halvflaskan ett makalöst fynd. Med sina lagringslokaler i Sanlucar de Barrameda, ännu närmare havsstranden än finovinerna, får vinet tydligare sälta och en djupare smak. En knastertorr ickeoxiderad sherry! Mums!

Finare Vinare sa...

Hej Umevin! Det var ett tag sedan vi smakade La Guita, som vi minns det figurerade på trebetygskursen häromåret. Ja, det är nog hög tid igen nu när vi slutligen trillat ner i träsket, tack vare några glada pajsare i skuggan av betongen i Bredäng. Sherryflaskan vandrar mellan husen... sherryflaskan tänder alla ljusen...