lördag, september 29, 2012

2011 Julian Haart Schubertslay Kabinett


Enkel lunch på ett lastbilsflak. Till vänster i bild Klaus-Peter Keller - Rheinhessens superstjärna i grenen torr riesling. I mitten Julia Keller, som dessutom råkar vara storasyster till Florian Fauth på Weingut Seehof i Westhofen. Killen till höger heter Julian Haart. Han praktiserade under två år hos Kellers, och det känns nästan när man dricker hans vin. Vanligen hittar man honom i Piesport. Tillsammans med kompisen Andreas Adam brukar han utnämnas till nästa stjärna i Mosel.

2011 Julian Haart Piesporter Schubertslay Kabinett är blekt grönskimrande med en myriad av pyttesmå kolsyrebubblor. Doften är nässlig, örtig och ungjästig med en välfylld korg av fruktaromer som vit persika, grönt äpple, lime och naturlig tutti-frutti. Dessutom pistage-nötter, osande våta skifferstenar, en gammal rostig järnkran och en liten malkula längst ner på botten.

I  munnen omedelbart sympatiframkallande och uppfriskande. Fruktigt men inte allför sött, eftersom mer socker än vanligt  (när vi snackar Mosel) fått jäsa ut till alkohol, så att procenten stannade på nio istället för sju, och restsötman på kanske 25-30 istället för 45-70. Klunkbart är en underdrift, det känns snarast som att stjälpa i sig en fruktbål med mineralvatten tappat ur rostig järnkran.

Men hur bedrägligt lättsamt detta än kan verka, så är det ändå helseriösa grejor med storartad mineralitet. Det ska vara kul att dricka, och bästa vinet är det som tar slut först - en filosofi som hyllas av Klaus-Peter Keller och säkert även av Julian Haart. Resultatet blir en modern moselkabinett med tydlig inspiration från Rheinhessen.

Atomwine, 99 dkk.

ps. Bilden lånade vi från tyska agenturen Pinard de Picard, där det också finns mer att läsa.


3 kommentarer:

Lessrof sa...

Trevligt att läsa. Kabinett är underskattat, i alla fall skrivs inte så mycket om det. Dessutom perfekt timat inlägg! Har nyligen beställt både detta och Tim Fröhlichs "Bockenauer" Kabinett. Provat det också?

Vinosapien sa...

hur har utvecklingen varit sedan midsommar?

och håller med lessrof...pigg kabinett är absolut underskattat...oavsett säsong.

Finare Vinare sa...

Lessrof- nä den har vi inte testat än men det bör man förstås göra. Får vi höra vad du tycker snart?

VS - egentligen ingen utveckling alls. Vi ser fram emot att dricka den här runt 2016 för att se vad som hänt.
Men - det kan bli svårt att hålla sig...