lördag, september 01, 2012

2009 Bürklin-Wolf Riesling Pechstein G.C.


Systembolagets inköpare av tyska och österrikiska viner har bra koll och förtjänar beröm. Problemet är att de ligger minst två år före vad den svenska kundkretsen efterfrågar så här långt. Det leder till att fantastiska viner ändå måste reas ut till slut, och med 20% rabatt börjar priserna faktiskt se konkurrenskraftiga ut även i en europeisk kontext. Tyvärr leder nog rean till att någon drar i bromsen när det gäller kommande inköp.

Utan att dra några paralleller vad gäller årgången, jämför med nollsjuorna från bordeaux - en riktig kalldusch och en nyttig lektion i hur marknaden fungerar för planekonomerna på systembolaget. Självklart kommer vinerna någon gång att säljas - till rätt pris. Men sedan har man bränt sig, och så håller det på. För att travestera en aktuell slagdänga: gasa! bromsa... gasa! bromsa... och under tiden vänder sig smarta kunder till bättre inköpsställen på annat håll.

Första gången vi smakade på 2009 Bürklin-Wolf Riesling Pechstein var för snart ett år sedan nere i Wachenheim. Just den dagen visade sig inte vinet från sin allra bästa sida. Doften var långt ifrån klockren och vi gissade att det skulle behövas flera år av lagring för att tämja en viss jordbitterhet. Ett bra inköpsställe med leverans till Sverige hittade vi förresten här.

När vi nu korkar upp en flaska är det inget snack om att komma med invändningar. Nosen bjuder på citronskal, ananas och mogna persikor, en rejäl örtkärve och mörka mineraltoner. Men det är i munnen som storheten bevisar sig. Vilken täthet, vilken struktur, vilken balans, vilken smakbåge, vilken längd. Allting sitter på rätta stället, utan överflödig tyngd eller beska. Attan så gott, precis som det är just nu!

Det händer när vi dricker "ett stort vin" att vi slås av en oförklarlig sorgsnad, över tidens flykt eller annat på existentiell nivå. Det är ett slags mått på storhet, att vinet har förmågan att kommunicera på det djupare känslomässiga planet. Detta måste vara en av våra bästa riesling-upplevelser i år, och då är konkurrensen ändå rätt massiv. Sannerligen ett fantastiskt vin!

Moestue via SB, 299 kr (tidigare 373 kr)


Läs även här, vi är rörande överens om allt utom storheten (tack för heads-up!)

Besök på gården här.

6 kommentarer:

Winepunker sa...

Bra skit är det, att folk inte slås om buteljerna är en gåta.

Henrik sa...

Haha! Såg reapriset, mindes er post men såg samtidigt Punkarns inlägg och tänkte att det här måste testas. Inte hunnit dit än, men har köpt och BW åkte just fram en bit i pipeline. Låter sublimt ...

Finare Vinare sa...

WP - folk verkar inte begripa sitt eget bästa.

Henrik - rätta takter, fram med den i pipeline bara! Vore kul att höra vad du tyckte sen...

Henrik sa...

Det vet du att du får!
Frågan är om jag inte ska slänga in den i kylen på en gång ...

Guran i vinkällaren sa...

Intressanta noteringar. Funderar lite över ev. karaffering. Testade vinet i veckan direkt från but. och tyckte att det kändes lite slutet i början - förkylningen hjälpte inte heller till att hitta några superlativer (även om klassen sken igenom) - tur att man har "bunkrat" på sig några...

Karl sa...

Ja jag får väl pröva att köpa en till i alla fall. Hoppas bara inte den också är korkskadad. Foster Pechstein Bassermann-Jordan 08 var också skadad. (Ingen smak alls i stort sett.)Så jag har fortfarande inte fått pröva ett vin från denna vingård. Här är en annan bloggare som också hade otur med en flaska http://vinumdiligo.blogspot.se/2012/01/2009-burklin-wolf-pechstein-gc.html