onsdag, september 05, 2012

Sortiment med Moestue

18 kommentarer:

Ulrik sa...

Vilken årgång av Vaucrain? Drack 09 precis, och gillade den.

Anonym sa...

Trevligt!

Nikolaihof, är det 06:an? Hört gott om 07:an annars.

Hur var Wittmans GG 10:or?

/Johan

Finare Vinare sa...

Ulrik - 08 Vaucrains och 06 Pruliers. Båda sympatiska och solida i sin traditionella stil. Kostar 565 resp 399 ex moms, privatimport.

Johan - 06 Steiner Hund, den som SB rear nu. Vi drack en nyligen, harmoniskt avrundad och lagom drickmogen.

Wittmanns 10or är sinnessjukt bra. Redan byvinet Westhofener tangerar GG-klass med imponerande extrakt och Morstein är episkt - som gjutet i ett stycke. Eventuell korkskruvsångest bör läggas åt sidan, en karaffering på någon timme är allt som behövs för en stor upplevelse.

Anonym sa...

Tack för rapport!

Jag har planerat att skicka iväg en beställning på några av Wittmans 10:or från Morstein så det låter ju lovande.

Känns som att det knappt går att misslyckas vad gäller bättre producenter från Tyskland de senaste årgångarna. Ända problemet är väl för många Rieslingviner, för liten källare!

/Johan

Anonym sa...

Hur var Barolo Albe?

Edvard sa...

Kan bara hålla med om Morstein. Helt magisk! Blir garanterat att fylla på med lite flaskor.

Finare Vinare sa...

Sant, Johan. Tyskarna är enastående, skåpar in den ena fullträffen efter den andra - det kommer så mycket sköna grejor att man nästan blir matt. Du har väl koll på Seehof och Battenfeld-Spanier? Annars, beställ från Atomwine.

2007 G. D. Vajra Barolo Albe kommer garanterat att bli stapelvara i tusentals svenska hushåll i höst. Detta är nästan för bra för att vara sant (om vi för ett ögonblick bortser från Carlo Merolli ;) : en förtjusande, vidöppen rödfruktig barolo i klassisk stil utan ektjafs för 189 spänn. SB har köpt in i storleksordningen 80-100 000 flaskor om året till ordinarie sortimentet och Vajra säger sig kunna leverera från egna vingårdar. Man kan bara applådera!

Anonym sa...

Ajajaj, Battenfeld-Spanier hade jag inte någon koll på sedan tidigare. Det var precis vad jag behövde, en till producent av enastående Riesling. Får väl helt enkelt kolla upp och samtidigt rensa ut onödigt skräp i källaren? Skidor, gamla barndomsprylar, cyklar, böcker och dylika oväsentligheter som endast tar upp plats...

Men tack för tipset!

/Johan

Petter sa...

Vajra låter intressant. Men 80 - 100' från egna gårdar? Låter underligt om man betänker att vi bara talar om leveransen till Svedala! Har de köpt på sig mark i närtid? Var förresten deras Riesling med på provningen? Intryck på denna?

På temat Riesling. Såg att Moestue tagit över Erik. Kul! Fanns deras tior med på provningen?

Såg att

Petter sa...

Jävla telefon att skriva till mig. Weil är det de tagit över, inget annat.

Finare Vinare sa...

Petter - vi har ställt din fråga flera gånger - till Anna på Moestue och till Giuseppe Vajra härom veckan - och: 1) Ja, allt vin kommer från egna gårdar 2) Ja, de har köpt på sig mer högklassig vinmark och 3) Ja, all Albe går till Svedala.

Vajras riesling var med, den är väl småkul som kuriosa, men rätt neutral ändå. Bättre lägga pengarna på tysk riesling.

Varken Erik eller Weil presenterades.

Italienska viner sa...

Kul med Vajra! Otroligt länge sedan man smakade något därifrån men stilen är säkert betydligt livligare än Fontanafredda... 189 kr kostar väl för övrigt nästan deras barbera i BS?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Visst är det kul med Vajra. Som sagt rena motsatsen till Fontanafredda och därmed så välkommet på SB! Snäppet under "de tre mohikanerna" men ändå en föredömligt fruktren och klassisk stil som vi bara måste gilla. Av alla årgångar Albe vi provade - 01, 03, 06, 07 - är 07 den mest lyckade idag, särskilt ur ett drick-nu-perspektiv. Nollsexan har en betydligt tuffare struktur, är nog bättre på sikt men behöver åtskilliga år till för att komma i mål. Nollsjuan klockar in fint redan i höst. Ett berömvärt initiativ för att popularisera barolo!

07 Barolo Bricco delle Viole kommer också tillfälligt i oktobersläppet (399 kr), givetvis mer koncentrerat och lustfyllt med årgångstypisk hallonredux och täta fullmogna tanniner.

Magnus sa...

När skulle Vajra släppas på SB?

Finare Vinare sa...

1 oktober i många butiker, ingen stress.

Ett annat tillskott i fasta sortimentet som får oss att först höja på ögonbrynen och sedan slicka oss om munnen:

2006 Terredora Fatica Contadina. För ynka 150!

Magnus sa...

Thanks!

Anonym sa...

vilka är de de tre mohikanerna? (c:

Anders

Finare Vinare sa...

Maria-Teresa Mascarello, Giuseppe Rinaldi & Augusto Cappellano.

http://auzine.wordpress.com/2011/07/22/hos-augusto-cappellano-i-serralunga-piemonteloggen-del-5/