lördag, september 15, 2012

Keller Riesling 2011: von der Fels & Nierstein


Hela Hornstull verkade vara inställda på krabba till middag ikväll! Butiken hade lyckligtvis laddat upp med en massa norska krabbor som skulle visa sig vara alldeles underbara.

2011 Keller Riesling von der Fels doftar ungt och friskt, med noter av mineralvatten, jäst, grönt äpple, gurka, melon och bikarbonat.
I munnen fint spritsigt, fräscht som synden, med en behagligt mjuk syra utan bitterhet. Ultra-piggt med god längd på mineralkänslan. Alkoholen känns ganska låg (12,5% enligt etiketten). Det påminner en smula om bra vingårdsmuscadet och känns närmast som att klunka mineralvatten naturalmente frizzante. Inget stort vin som vi ser saken, men jättegott, högeligen drickbart och ytterst funktionellt - till krabban är det svårt att tänka sig bättre sällskap. Kanske kan det överraska om några år?

2011 Keller Riesling Nierstein är ett annat slags varelse: en förklädd Grosses Gewächs från nyförvärvade rödskifferlägen tre mil norrut i Roter Hang - Hipping och Pettenthal. Klaus-Peter Keller hade två fat som inte var perfekt balanserade på egen hand, men som såg ut att komplettera varandra - och så valde han att slå ihop dem. Vips var balansen där, och priset åkte ner ordentligt på kuppen. Sådana tilltag kan enbart applåderas.

Doften är fortfarande rätt knuten, men frukten tycks vara rikare och mer exotisk med en brunare orientkryddighet. Under ytan lurar aromer av passionsfrukt, ananas, persika, äppelpaj och kanel. Smaken är betydligt tätare, tuffare strukturerad och längre än föregående. Inte lika spritsig, men ändå med stor livlighet och framträdande mineralkänsla. Den har mer kraft och bitterhet och en uppenbar stoppning för lång framtid. Harmoniskt vin i Spitzenklasse med massor av potential - här lägger vi undan och väntar till 2016 minst.

Atomwine, 125 dkk och 199 dkk.

10 kommentarer:

Karl sa...

10:an von der fels tyckte jag var riktigt bra för priset. 11:an inte alls lika bra. Doftade mest piggelin tyckte jag och särskilt mycket mineralistisk tyckte jag inte att den var. Efter lång luftning blev den dock bättre. Jag har också prövat vulkangestein från SF vilken uppförde sig på liknande sätt.

Vinosapien sa...

det ligger något och lurar i nierstein. något typiskt årgångsmässigt oförlöst.

blir inte riktigt klok på 2011. grejerna finns på plats...men något saknas. kraft och energi kommer inte riktigt fram.

de tyska 11:orna vi testat har mer eller mindre levererat...men det lilla extra har vi fortfarande inte upptäckt. oförlösta rackare...

Finare Vinare sa...

Seehofs 11or vann mycket på ett par dagar i kylen. Säger väl något om potentialen, vi är tidigt ute med den här årgången och mycket kommer hända inom de närmaste åren.

När man säger bra eller inte är det viktigt att se till hur man avser att använda vinet. 2011 von der Fels är ett grymt skaldjursvin i sin nuvarande skepnad.

Finare Vinare sa...

Förresten Karl, alla årgångar von der Fels måste väl sägas vara "bra för priset"? Åtminstone det danska eller tyska... det svenska har i vanlig ordning hamnat snett och ställer liksom högre krav på en version som 08 och 10 för att man ska bli nöjd.

Av de senaste fem årgångarna är det nog nollåttan som allra bäst lever upp till namnet - flytande sten i både doft och smak.

Karl sa...

Ja. Så är det nog. Jag upptäckte vinet i 10:ans version så det blev lite besvikelse nu. Jag låter resterande flaskor vila litet tag. Då får man garanterat ut mer som det ser ut.

Anonym sa...

Kul att de första rapporterna från 2011 så sakta börjar ramla in. En inte helt enkel årgång till synes...

Någon som har haft möjlighet att korka upp någon 2011 från Dönnhoff, E-S eller S-F ännu?

Nahe är ju en region som tycks ha gjort bra ifrån sig även i årgång 2011, att döma av tidiga rapporter.

/Johan

Finare Vinare sa...

Ja, det sägs ju till och med att 2011 är bättre än 2010 i Nahe...

Vinosapien sa...

http://vinosapien.com/MyTastings?Year=2011&Region=DE

Finare Vinare sa...

Fler svenska kommentarer om 2011:

http://vinbanken.se/2012/09/08/vem-gjorde-tysklands-basta-viner-2011/

http://vinarskallen.wordpress.com/2012/09/03/tyskland-dag-3-4/

Finare Vinare sa...

Goda norska synpunkter på 2011:

http://www.vinforum.no/?page_id=5500