torsdag, mars 11, 2010
Munskänkarna provar Châteauneuf-du-Pape
Nästan 500 glas châteauneuf står och trängs på två bord. Efter att vinerna fått en halvtimme i friska luften är den mättade doftupplevelsen i skänkrummet ganska makalös. 90 personer ska nu ges en stunds driven underhållning av Ulf Svahn - inga vinbeskrivningar i förväg den här gången, vi tackar för det - och därefter kastar vi oss in i själva provningen, som är halvblind. Förväntningar saknas inte...
Första glaset har en medelljus granat/plommonröd färg utan blåstick. Doften är relativt utvecklad med tydliga fattoner av vanilj och smörkola, ljust rostade drag, brända örter, blommor och ljusa plommon. Smaken är friskt syrlig, slankt medelfyllig, stram, något grön, ändå rätt intensiv och hyfsat lång och god. Ett publikt och välgjort vin - som klippt och skuret för lammkotletterna, men alltför tillrättalagt för att bli riktigt intresseväckande så här på egen hand. Mont-Redon. (88)
2005 Château Mont-Redon
Hela 174 hektar gör Mont-Redon till en storindustri i sammanhanget. 65% grenache, 15% syrah, 10% cinsault, 5% mourvèdre och 5% counoise /muscardin/ vaccarèse. Total avstjälkning och 14 dagars jäsning i ståltankar vid 28-30 grader. Hälften av vinet mognar i små ekfat, varav 25% nya. Den här drickfärdiga nollfemman förtjänar en chans till vid matbordet, och lär vinna på ytterligare något års lagring.
Mörk, tät blåröd färg. Doften är fruktig, snudd på syltig, med framträdande syrahbjörnbär, blåbär, hallon, smågodis och lakritsremmar. Här finns också en ganska så tydlig fatrostning med kryddnejlika, choklad och kaffe. Smaken är frisk och fruktgenerös, drygt medelfyllig men utan den där riktigt krämiga nollsjukänslan. Kryddig, snudd på eldig i slutet. Ett klart givande vin, med uttalat modern och proffsig kommersiell profil. Det framstår som lite väl rostat i jämförelsen med övriga viner, men är utan tvekan väldigt gott ändå. Står sig dock slätt mot de tre följande. (89)
2007 Xavier
Xavier Vignon gör vinanalyser åt hundratalet producenter i området. Dessutom har han en egen etikett sedan 1999. Med sina goda kontakter kan han köpa färdigt vin som inte passat in i andra producenters cuvéer. Sedan låter han 10% av vinet få en rejäl smällkyss av nya hårdrostade barriquer. Nollsjuan provade vi först här. Den finns fortfarande på hyllorna. till bra pris. Köpa eller inte köpa, det är frågan...
Medelljus, plommonröd färg, något blåare än första glaset. Doften är rentav ljuvlig! Violblommig, kirschig och rödfruktig med hallon, merlotlik fruktkaka, chark och smörkola. Smaken är friskt syrlig och kryddig med djup och rondör, vänliga medhårstanniner och lätt-turbo i slutet. Ett stort och harmoniskt vin, som förenar traditionellt och modernt, vars beståndsdelar är helt balanserade och inte alls ger det överjobbade intryck vi väntat oss. Nog gillar vi Bosquet men det här var ändå en positiv överraskning. (94)
2007 Bosquet des Papes La Folie
Bäst ikväll enligt 31 provare. La Folie är en nytillkommen cuvée som blandar 80% grenache med 20% mourvèdre, allt från riktigt gamla stockar. Vinet vilade 18-20 månader på nya foudres som gav en modern touch åt det i grunden traditionella vinet. Robbans beskrivning ("tannic... blockbuster... shocking") och värdering (91) känns främmande när vi smakar det elegant genomförda resultatet. Och det finns faktiskt flaskor kvar på hyllorna!
Mörk, tät, svartröd färg utan blåtoner. Doften är djup, mörk och varm med limtoner, russin, fikon, dadlar, grillat, lakrits och jägermeister-örter. Smaken är stor, fyllig och ganska tufft tanninrik med avrundad syra och behagligt chokladig munkänsla. Ett smarrigt bamsevin som utan att vara eldigt förenar rejäl kraft med nollsextypiska drag av svart oliv, lakrits och fernetbranca-örter. Mer utvecklat än väntat. (91)
2006 Cuvée du Vatican Réserve Sixtine
Bästa vinet enligt 16 provare. Familjen Diffonty odlar 21 hektar. Toppcuvéen blandar 55% grenache med 30% syrah och 15% mourvèdre. 25 dagars cuvaison vid svala 25-25 grader accentuerar frukten på ett modernt sätt. Mognade i ett år på foudres. 298 kr i BS.
Medelmörk plommonfärg, utan tydliga blåstick. Doften är makalöst öppen och charmig, med redan komplexa drag. Violer, lavendel, garrigue-örter och ett brett-plåster som omedelbart plitar dit egendomens signatur. Här finns en helt underbar 360-graders panoramakänsla, det är bara att sluta ögonen så rullar filmen om det blommande Vaucluse igång. Slånbärssaft och röda pastiller samsas med inslag av jordgubbar, pomeranser, salmiak, vitpeppar, pinje och tjära. Smaken är föredömligt frisk och slank, bär årgångens rikedom med lätthet, här finns ingen övervikt att checka in. Örtig, stjälkig tanninstruktur och mineralisk, salmiaksalt avslutning. Eftersmaken minglar kvar länge, länge. Själva definitionen av buteljerad terroir! (95)
2007 Domaine du Pegau Cuvée Reservée
Bäst enligt flest, 32 provare. 80% grenache, 17% syrah, 3% mourvèdre. 15 dagars jäsning, 18 månader på 50 hl foudres. En förvånansvärt lätt nollsjua i positiv bemärkelse, stilen är så klassisk. Nybuteljerad, men ändå öppnare och godare än fatprovet vi fick smaka i november. Märkligt, det borde varit tvärtom! Origo importerar, vinet släpps någon gång senare i vår.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
CdP 2007 enligt senaste Decanter: "It's lika a hookers convention. A lot of glamour, but few you would take home with you." Vem var mest hooker vid denna provning tycker ni?
Per
Hehe, den har vi inte läst. Vem kläckte formuleringen? Typiskt Decanter att hålla på och negga när ch9 kommer med hela charmen påslagen. Men det finns ju alltid överprisad bordeaux som passar masochistiska britter bättre...
Nåväl, i det här urvalet visar ju de båda inledande vinerna klart inställsamma drag. Och får vi bara ta ett enda vin med hem är valet lätt...
pegau låter ju som bra godis.
verkar bra mycket trevligare än 06:an;-)
xavier har vi testat och slutsatsen blev ungefär som er...avstår dock att shoppa.
för samma prislapp (199) finns ett bra mycket personligare och piggare alternativ:
http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=310&Year=2007
tack för tips...
Tänk då hur gott Pegau kommer att bli om 4-7 år.
Ni hade rejäl otur när vi bjöd på nollsexan, vi hade ju ett par riktigt fina upplevelser av den i ryggen. Ytterligare en flaska missade målet. Verkar som att vinet nådde en tunnel förra sommaren.
Nej precis, Xavier är väl inte tillräckligt intressant att ödsla mer tid på för den som jagar mer personliga upplevelser. Men vill man ha ett vin på hyllan som levererar mer kravlös njutning så funkar den ju...
Kul att ni gillade 2007 Saint-Cosme Gigondas, vi var ganska så säkra på att den skulle sitta som en smäck. Hmm, måste nog öppna en till snart, de där mineralerna är klart beroendeframkallande.
Apropå mineraler berättade Ulf Jansson att Xavier Vignon i sitt laboratorium mätt upp tydliga halter av mineralsalter i olika klienters druvor. Vissa hävdar ju att detta inte är möjligt...
...den mineraldiskussionen skulle vara skoj att lyssna på;)
priset på pegau, vet ni var det hamnar...annars finns det hos gute för 45 euro...dags för nästa låda...
Äsch, ni drack säkert 2006 Pégau utomhus, på en rotdag, utan att ha använt grenachedekanter och utan att ha dynamiserat smaklökarna genom att spotta tre gånger medurs i motvind först... en flaska i november visade inga tecken på tunnel.
Hmm, Pégau och Gute tål att tänkas på...
En liten sommartunnel då? För inomhus var det i alla fall...
Sverker lär nog spränga 500-kronorsvallen den här gången. Så Gute Weine ligger rätt bra till med sitt pris, inte minst som vi ser Tyskland genom ett vinskattefritt fönster fram till april...
"Äsch, ni drack säkert 2006 Pégau utomhus, på en rotdag, utan att ha använt grenachedekanter och utan att ha dynamiserat smaklökarna genom att spotta tre gånger medurs i motvind först..."
Haha, fi faan vad komplicerat allt har blivit efter...
http://www.youtube.com/watch?v=kSRY8oLf3eo&feature=player_embedded
"Äsch, ni drack säkert 2006 Pégau utomhus, på en rotdag, utan att ha använt grenachedekanter och utan att ha dynamiserat smaklökarna genom att spotta tre gånger medurs i motvind först..."
Haha, fi faan vad komplicerat allt har blivit efter...
http://www.youtube.com/watch?v=kSRY8oLf3eo&feature=player_embedded
Dekanterades något av vinerna eller var det bara 30+ minuter i glas?
*funderar på att köpa fler Réserve Sixtine 2006*
Skicka en kommentar