onsdag, mars 03, 2010
2008 A. Christmann Königsbacher Ölberg
Tyskarna vet med all säkerhet vad ett berg av öl är - men inte vad det heter på svenska. 2008 Königsbacher Ölberg Riesling Spätlese Trocken doftar nästan lika mycket öljäst som Didier Barrals vita Vin de Pays de l'Herault! Den här pfalzaren är ett superkul vin att sniffa på, man blir på riktigt gott humör. Mättade aromer av öl, humlehonung, örter, bergamottecitron, earl grey och mogna gula persikor. Vilken frukt, det här går vi igång på ordentligt!
Smaken gör graciösa piruetter på tungan med en perfekt schpritz. Den rika frukten skämmer bort gommen, gulfruktig, jästigt torr och precis lagom strukturerad, som av en skvätt nypressad grapefrukt. Salivkörtlarna sprutar som sprinklers, någon verkar ha glömt att stänga av trädgårdsslangen - vi snackar alltså ordentlig längd här, och mot slutet avtäcks mineralerna av ett gäng arkeologer med borstar i hand. Endast en klassisk skulptur i kalksten återstår när de är färdiga. (90)
Vi kollar efteråt vad David Schildknecht tyckte - och måste faktiskt läsa en gång till:
"Yeasty, wheat beer-like notes, along with scents of purple plum distillate and black tea emanate from the glass of Christmann 2008 Konigsbacher Olberg Riesling Spatlese trocken, leading to a palate in which roasted pumpkin and underlying chalkiness join those more high-toned elements. The mineral element carries impressively in the finish, though a certain amount of bitterness reinforces a sense of relative austerity. That said, this is likely to prove fascinating at table over the better part of the next decade. (88)"
Allt är där: ölet, teet, grapebitterheten och kalkstenen! Det är inte bara uppskattningen av Barrals viner vi är överens om, vi gillar den här närsynta universitetsläraren och hans uppseendeväckande formuleringsglädje mer och mer. Men han kunde gott ha höjt betyget för kvällens vin...
ps. Klart mer spännande än 2008 A. Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Trocken. Vi hade tänkt skriva om båda, men ölberget stal showen ikväll. Grosse Gewächse Königsbacher Idig och Gimmeldinger Mandelgarten är en annan perfekt parprovning man kan fixa till just nu.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Hmm, hade inte tid att köa på gata Regering.Skyndade förbi mitt lokala utlämningsställe och beställde denna (1st), Gimmeldinger (1st) och Clos des Papes (1st).
Ingen har anlänt än, men det låter onekligen synd att man inte fick två Ölberg och noll Gimmeldinger istället.
Kan det möjligen vara så att Gimmeldinger är lite trött så här i sin ungdom och behöver tillbringa något år eller tre på rygg?
Ölberget låter inte bara gott utan också skitskoj.
Apropå Barral så säkrades tillgången på Cuvée Tradition 07 i dag ... Det var tungt, men kärt besvär.
Hej Finare!
Fantastiskt välformulerat och underhållande som vanligt. Hur tror ni att denna fungerar att lagra? Vad kan man förvänta sig om något år? Eller är det rent av bäst att dricka nu? Tack för en outsinlig källa av inspiration. //David
Henrik - vårt intryck är att de nysläppta rieslingarna inte har så bråttom ut ur butikerna - åtminstone var kön totalt fokuserad på nöff - så är man lite på hugget finns nog chansen att prova själv och se vilka man gillar bäst...
Svenssonsmakaren- tack för beröm! Alla tyska nollåttor vi har smakat hittills visar fantastiskt bra egenskaper för lagring. Pfalz är ju grymt i svalare årgångar som den här. En riktig rysare är alla vinerna från Dr. Bürklin-Wolf. Korsar vi gränsen till Frankrike är det precis lika bra, där visade bland andra Weinbach vilken höjdare 2008 är.
Vi dricker gärna Ölberg redan nu, men du kommer garanterat få fler mineraltoner om du väntar.
Hmm, Ölberg finns nog inte så gott om tid att pröva längre efter denna entusiastiska post. Gimmeldinger däremot ...
Skicka en kommentar