torsdag, augusti 04, 2011

2009 Meyer-Näkel Spätburgunder Blauschiefer


Blauschiefer är ett av Weingut Meyer-Näkels mest representativa och terroirtypiska viner - tredje trappsteget i produktlinjen, både nerifrån och uppifrån. Vi hade helt missat att nya årgången skulle släppas som T7:a (240 flaskor i vinkällarbutikerna) den första augusti, så det var en riktigt glad överraskning när flaskorna låg on display på Hansa. Sedan förra våren har vi testat tre andra nollnior från Meyer-Näkel, men inte den här. Årgången avtecknar sig som generösare än vanligt.

2009 Meyer-Näkel Spätburgunder Blauschiefer har rakt ur karaffen en köttig doft. Reduktivt örtig, yllig och lerig på ett sätt som är typiskt för det här vinet. Här finns rejält djup och en god pinositet med tydliga kryddtoner och nästan syrah-lik vitpepprighet. 

I glaset talar vinet ett helt annat språk. Här får vi en renfruktig, druvmogen doft av röda körsbär och mörkare skogsbär med blåblommiga övertoner. Dessutom modellera och bittermandel, samt örter och lakrits med c/o adress i Côtes-du-Rhône.

Smaken är rätt tät och saftig, balanserat sötfruktig med bra driv och längd. Påtagligt mogna fruktsyror utan nollåttans kartigare lingon, dessutom gott om lakritsremmar och lite gräddvanilj. Osedvanlig kraft och rikedom för att vara en tysk mellanviktare, frukten är snudd på Ch9-mogen. Sofistikerad munkänsla, mjuk och behagligt fyllig. 

Det här är svingott förstås, men den primära frukten och baby-hullet överskuggar andra egenskaper idag. Vi lagrar gärna några år för att avtäcka mer mineraler och komplexitet. 2009 = Ahr för fruktslampor!


Vinovativa via SB, 229 kr. Weingut Meyer-Näkel €18,50.


ps. Besök hos Meyer-Näkel här. Träningsläger här. Första mötet med Blauschiefer här.

Våra två undulathanar firar Prideveckan med en puss. 
Titta så små pupiller de får när de är upphetsade.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Belvini är som vanligast konkurrenskraftiga(st)

http://www.belvini.de/pinfo.php/pID/6132/meyer-naekel-spaetburgunder-blauschiefer-qba-trocken-2007.html

16 euro för en tolva i transport innebär 45 kronor billgare än SB per flaska.

Finare Vinare sa...

Bara ett litet problem: "artikel ausverkauft" ;-)

Terroiristen sa...

Åh vilka fina undulater. Jag kan höra hur de skorrar förnöjt så där som undulater gör när de mår bra. Bör tilläggas; snygga vinflaskebilder som vanligt men denna gång var fågelfotot outstanding.

Finare Vinare sa...

Pluto, han till höger, är helt handtam och kan säga "gossepusspuss-sötis" medan han kurtiserar våra naglar. Idag tränade han på att säga "Puck. Puck."

Puck, som är ett par år yngre, härmar och lär varje dag.
Sitter i håret och på handen. Två härliga typer på det hela taget ;-)

Anonym sa...

Jag håller med. Smaskens. Två flaskor kvar.