torsdag, augusti 11, 2011

2005 Tenute Sella Lessona


"First year of production: 1671". Tenute Sella kan referera till en imponerande historia av obruten vinproduktion i byn Lessona, sju mil norr om Torino. Fortfarande framställer man sina viner enligt gamla traditioner, med 80% nebbiolo och 20% vespolina. I de här nordliga kullarna, på 300 meters höjd, består den sandiga jordmånen av gammal havsbotten - som i så många andra förstklassiga vinområden.

2005 Tenute Sella Lessona har en alldeles ren och oförfalskad doft. Lätt floral, friskt bärig - och samtidigt rätt komplex med ljusa nebbiolodrag. Vi plockar ut toner av slånbär, röda vinbär, röda körsbär och en släng av cocktailbär och maraschino. Terroirkänslan är utsökt, med associationer till te, grus, blyerts. Efterhand blir nosen kryddigare, som av kardemumma och muskot.

Balansen i munnen är vitvinslik med en frisk och läskande syra åt lingon/röda vinbärs-hållet, men helt utan kärvhet eller kartighet. Fruktaromerna är rena, transparenta och tanninerna lätta, silkiga, aningen te-torra. Ett särdeles lättfotat, burgundiskt uttryck med sirligt slingrande eftersmak. Det här förtjusande vinet är fortfarande ungt, med uppenbar potential för utveckling. Och som gjort för alla oss som uppskattar elegans och stiliga syror!


Winewise/Terroiristen, 185 DKK.

ps. Tack till Italienska Viner som fick oss på spåret.
Inte minst med den här rapporten.

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Såklart ni gillar detta - rakt uppför gatan. Er safarianska inköpslista skvallrade om att det även slank med en Omaggio a Quintino Sella 2005? Omaggion är också mycket bra men inte avsevärt intressantare än Lessonan, snudd på "prestige"-varning. San Sebastiano allo Zoppo 2005 kändes däremot närmast som ytterligare en dimension större.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Mille Grazie! Tyvärr var 2005 San Sebastiano allo Zoppo slutsåld, annars hade vi garanterat haft den med i bagaget hem. Stefan lät en smula tveksam till nollfyran (en hedersman till försäljare) så vi passade på den.

2005 Omaggio a Quntino Sella ligger på lut. Vi får nypa den vid ett "prestige"-tillfälle. Vad fan det nu är ;-)