lördag, augusti 27, 2011

2010 Marcel Lapierre Morgon


Fram till 1960 framställdes all beaujolais på förfädernas vis, men redan tjugo år senare var i stort sett hela området industrialiserat - en mörk period i hela Europas vinhistoria, för övrigt. 1981 bestämde sig Marcel Lapierre för att det fick vara nog med med kemi och tillsatser i vingårdar och jästankar. Det var hög tid att börja göra riktigt vin igen, och för varje år får han allt fler efterföljare i området. Ingen har gjort mer för att rädda Beaujolais från undergång än Marcel Lapierre. Respekt är bara förnamnet.

2010 Marcel Lapierre Morgon (Cuvée Sans Soufre) har en otroligt vacker och levande doft, men massor av finstämda nyanser som tittar fram allteftersom vi följer vinet. Dammande granitgrus är vad som träffar nosen först. Nyklippt gräs och daggfriska örter från skogen pratar vi om därnäst. Violer och rosenblad, aj så snyggt. Frukten är på samma gång rättframt bärig och elegant fasetterad med röda körsbär, ljusa skogsbär, jordgubbar och vinbär. Andra dagen hittar vi noter av citrus, bark, muskot och en hel del salmiak. Så elegant!

I munnen kan vi njuta av en lätt och frisk hälsodryck med behagfullt mogen fruktsyra, en svag antydan till sprits, svalkande granitkänsla och alldeles förtjusande aromer av skogshallon, jordgubbar, körsbär och vinbär. I slutet finns ett litet gräsigt, örtigt snörp. Därefter minglar långa hallonbäriga girlanger med kryddor, salmiak och lakritsrot i eftersmaken. Det är så harmoniskt, så okomplicerat njutbart att dricka, och om möjligt ännu bättre andra dagen.

S utnämner det till ett frökenvin. I dubbel bemärkelse, eftersom hon ofta kallas fröken. Det är som hämtat ur en saga, tycker hon. Här finns inte fylligheten och tanninerna hos årgång 2009 - snarare fräschören, transparensen och elegansen från 2008. Möjligen är 2010 snäppet rikare, den håller i alla fall en procent högre alkohol (13%). Något års (sval) lagring är egentligen att rekommendera, men i det här fallet kommer det bli väldigt svårt att hålla fingrarna borta. Inga sulfiter, 100% ren druvsaft. Ett vin man tänker på länge efter att man svalt sista klunken.

Winetrade via BS, 198 kr. Vinrosen, 133 dkk. När vi skrev om nollåttan klagade vi på att priset blivit på tok för högt i ett europeiskt perspektiv. Den här gången har Niklas & Ida hyfsat till det med den 50-lapp som behövdes. Tack för det!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

tänkte suga en Cuvee mmx i helgen, behöver den mycket luft? Såg den har ganska hög alkoholhalt, vad ska man mumsa till, kalvfile?

/Johan

Finare Vinare sa...

Varför inte tänka södra Rhône: lammkotletter, rostade paprikor, söta rotsaker eller något annat sött inslag - för vinet har både fruktsötma och alkohol i klass med en lättare Châteauneuf. Funkade bra som hedonism på egen hand också, lite lagom svalt.

Låt höra vad du tyckte...

Anonym sa...

korken åkte igår. Vinet är mycket mörkare än den billigare osvavlade varianten. Tycker dock alkoholen är för hög, man måste hålla tempen nere.
Alkoholen tar över i eftersmaken och döljer nästan frukten samt att det finns en lite ton av russin... Måste säga att jag gillar den billigare varianten bättre, som ni skrev ren druvjuice:-)

Måste säga att jag har aldrig haft något korkskadat vin som varit biodynamsikt fast andelen viner jag dricker som är det är förstås mycket mindre.

Varför använder man inte skruvkapsyl på dessa viner, vet att många ser osvavlandet som ren rysk roulette och därför avstår dessa goda viner. Blir att köpa på sig av den osvavlade varianten när den lanseras på Boa.

Tycker man märker skillnad på ett svavlat vin och ett osvavlat väldigt tydligt. Tips på några mer osvavlade viner som är bra?

/Johan