torsdag, augusti 04, 2011

2007 Romeo del Castello Vigo Etna Rosso


Fattorie Romeo del Castello är en familjeegendom om fjorton hektar på Etnas nordsluttningar. Idag drivs den av Rosanna Romeo del Castello och dottern Chiara Vigo. Odlingarna ligger på ungefär 700 meters höjd, inte helt oväntat med vulkanisk jordmån. Druvsorterna i kvällens vin är nerello mascalese och nerello cappuccio, beskurna som fristående buske (ad alberello) enligt urgamla traditioner i området. Druvorna kommer från en femtioårig vingård vid namn "La Fruttiera" som överlevde det stora vulkanutbrottet 1981. Vi kan vänta oss ett vin som kombinerar svalodlat gränsklimat med en varm årgång.

I karaffen doftar 2007 Romeo del Castello "Vigo" Etna Rosso DOC snarlikt den burgundiska höghöjds-chiantin Montevertine. Även i glaset finns likheter. Det handlar om aromer av mogna röda körsbär, hallon, svart te, jord, choklad och bittermandel. I munnen gläds vi åt friska syror, en förföriskt rik och mogen nollsjue-frukt, samt silkeslena och aningen uttorkande tanniner ungefär mittvägs mellan bourgogne, barbaresco och södra rhônedalen. Den långa avslutningen bjuder på läcker sötfrukt likt hallon och söta röda körsbär. I minglet hittar vi dessutom en god mineralsälta och en gnutta alkoholvärme (14%).

Det här är så himla gott på ett omedelbart avväpnande sätt - även denna aspekt får oss att tänka på Montevertine. Aromerna är likartade, men Vigo är rikare i frukten och lösare i strukturen. Nollsjuan är drickmogen nu, och skjuter prick på smaklökarna enligt samstämmiga röster runt bordet. Men pass på temperaturen, vinet serveras bäst vid femton grader.

Cibi e Vini, 170 DKK. Årgång 2008 säljs för samma pris.

Inga kommentarer: