fredag, augusti 05, 2011

2009 Arianna Occhipinti Il Frappato


2009 Arianna Occhipinti Il Frappato Sicilia IGT släpps ut ur kylskåpet vid fyratiden och får vända i karaff en kvart senare. Under omhällningen doftar det verkligt lovande. Lätt reduktivt och animaliskt, med läderartade drag som vädras ut och underordnar sig inom en kort stund. Vid halvfem är det dags att smaka. Uppenbarelsen i glaset är mycket vacker - burgundiskt varmröd, kristallklar med hög lyster.


Det första vi får är citrus i form av skaltoner från såväl grapefrukt som apelsiner och pomeranser. Nästa lager som avtäcks är salmiak och annan lakrits. Oj, här händer det massor i glaset! Doften är i högsta grad levande och visar ständigt nya aspekter alltmedan temperaturen stiger. Plötsligt är den storblommig med parfymer av hyacinter, hibiskus och rosor. En smal strimma lim lägger en volatil silverkant. 

Örter och några metallfilspån gnistrar till innan det är dags för frukten att inta scenen på allvar. Nu är det nymosade röda bär för hela slanten - hallon, jordgubbar och tranbär - som snart visar upp än mer solmogna sidor innan de börjar utveckla lätt syltiga toner. Vi kommer att tänka på farmors jordgubbssaft. 

Läge att smaka. I munnen är Il Frappato sagolikt friskt med underbart höga syror åt tranbärshållet. Relativt lätt i kroppen, men samtidigt smått visköst med en slösande rikedom av perfekt druvmogen frukt. De silkiga tanninerna märks mest som en liten tetorka innan avslutningen biter av tvärt och lite skalbittert för att efterlämna långa, sirligt söta fruktaromer av tranbär och jordgubbar. 

Så elegant! Och någonstans finns hela tiden en jordig, naturjäst känsla kvar undertill. När man kyler vinet återtar det snart en stramare, lite mer örtig och stenig personlighet. Vi associerar till Lapierres Cuvée MMIX, fast med mindre alkohol (12,5%). Supergott, och snyggt som tusan. Det här njuter vi nog helst på frukten, under de närmsta åren.

Ursprung: Vittoria, Sicilien. Druva: Frappato. Jordmån: Kalkrik röd sand. Stockarnas ålder: 55 år. Ekologisk och biodynamisk odling. Planttäthet: 6000 rankor/ha. Uttag: 40 hl/ha. Naturjäst i ståltankar och öppna kar med lätt nedtryckning av skalhatten. Två månaders skalmaceration för 70% av musten, resten åtta månader (!) Mognadslagring: 14 månader i 25 hektoliters botti av fransk ek. 
Ingen filtrering eller klarning. SO2: 40 mg/l. Produktion: 12 000 flaskor.

Cibi e Vini, 170 DKK.

ps. Med "nittiofem procents säkerhet" kommer vi framledes att kunna handla Occhipinti via en välbekant eko-importör i Vitabergsparken. Hade vi ingen aning om förrän i eftermiddags. Två själar, en tanke...


15 kommentarer:

Herren sa...

Oj, låter som en ny favorit! Skulle sitta som en smäck i Vitabergs portföljen verkar det som. Vi håller tummarna.

Nick Shay sa...

Första representationen utanför Frankrike från hökarn i det K-märkta huset?

Tänk om det varit Carlo som levererat detta vin. Vilken julafton det varit för FV-konspiratörerna. Gåva från Carlo OCH reklam för Vinik. Skulle kunna leda till roande sär skrivna inlägg författade under affekt.

Finare Vinare sa...

Tredje italienarn från Vinik skulle det vara. Madonna delle Grazie från Vulture är den första. En friulansk producent vars namn vi inte kommer på är den andra.
Om Occhipinti är den tredje kan vi bara jubla.

Det ryktas även om Vinik-nebbiolo och en italiensk blandlåda med rikstäckande distribution vis BS. Härliga tider...

Nick Shay sa...

Om Nik var lika bra på att uppdatera sin hemsida (inklusive prislistan) som han var på att nosa upp småskaliga producenter som gör fantastiska viner så skulle han en betydligt större marknadsandel än vad han har idag. På senaste prislistan finns noll italienare.

http://media.vinik.se/2011/04/vinik-prislista-mars-2011.pdf

Anonym sa...

Jag måste säga att jag börjar störa mig på Vinik ganska hårt. Strängt taget vore det bättre om de inte fanns alls. Då hade det åtminstonde funnits en chans att någon annan, rikstäckande, importör hade tagit sig an vinerna. Nu kan man inte annat än sitta där drägglandes och sugen. Eller köpa nån jävla blandlåda (som innehåller sånt man inte är intresserad av). Hur svårt ska det va att fixa avtal med en speditionsfirma (för mig vore det ok att man skulle vara tvungen att betala ett par tior extra)?
/Claes

Italienska viner sa...

Jag är med dig Claes! "Bojkotta nollåtta", eller " ViNIX" ska det stå på plakaten. Rada upp godsaker på det här viset utan att bry sig om oss i provinserna. Blandlåda - pfft! Upp med brobizzen i rutan och full fart över bron säger jag! ;-)

/Patrik

Terroiristen sa...

Om jag inte misstolkar prislistan går frakt numera att ordna från vinik? 180 spänn tillkommer utanför söders höjder för en sexa...

Anonym sa...

Terroiristen: Nej, det funkar inte. En läsare av den här bloggen nämnde i ett inlägg någonstans att han försökt sig på en privatimport, systembolaget la ner ärendet efter två månader utan svar. Jag sjäv försökte med ett mejl till Vinik för att kolla hur det låg till: inget svar.

Nej, som IV säger, det krävs handling! Det är dags för en gammal hederlig mobb. Om vi bönder, med högafflar och facklor i högsta hugg, macherar in i hufudstaden, då kanske det kan bli nån ändring. :)
/Claes

Terroiristen sa...

Men var faen träffas vi? Mora stenar?

Anonym sa...

Har också haft kontakt med Vinik, tillslut svarade han och det skulle funka med privatimport. Sedan svarade han aldrig på systemets mail. Mär de ringde var han i Fra, skulle höra av sig när han kom hem. Det är två mån sedan......Däremot funkar Winetrade utmärkt, mycket serviceminded, tack för det..

Anonym sa...

Slutsats: vi vill ha en leverantör som håller Viniks priser, Winetrades service och som har deras samlade sortiment?

Finare Vinare sa...

Låter som de borde slå sig ihop?

KimHartman sa...

Anonym: Jag har också försökt kolla upp möjligheten att handla från Vinik (som boende i GBG) utan att få svar.

Trader Jake sa...

Arianna Occhipinti kommer i Sverige representeras av WINE TRADE.
Ja, vinerna kommer bli tillgängliga över hela Sverige. Föredrar att inte diskriminera bönderna då vi alla är lika värda. Typ.

Det är ju trots allt bara jäst druvjuice vi pratar om...

Finare Vinare sa...

Vilken dramatik det är i den här tråden!