torsdag, augusti 04, 2011

2009 Arianna Occhipinti SP68


Det finns en överhängande risk att man skulle handla vin av Arianna Occhipinti oavsett hur det smakade. Ni kan hävda att det handlar om gubb- och gumsjuka, men det är något helt oemotståndligt med karismatiska 27-åriga indiestjärnor som går sin egen väg och vet precis vad de håller på med.

Azienda Agricola Arianna Occhipinti odlar vin runt Vittoria i södra Sicilien, på 300 meters höjd där jordmånen är sandig och kalkrik. SP 68 är både den gamla landsvägen som går genom odlingarna, och samtidigt gårdens enkla adress. Rankorna är knappt tio år gamla och ganska tätt planterade för södern, 6500 per hektar med ett uttag om 50 hl/ha. Odlingsmetoderna utesluter kemiska ingrepp och därmed är det fritt fram att jäsa med naturliga jäststammar, utan svavel eller temperaturkontroll. Macerationen på skalen är förvånansvärt lång - cirka en månad. Vinet mognar under ett halvår i rostfritt, och genomgår varken klarning eller filtrering innan det buteljeras med 45 mg/l SO2. Produktionen ligger på cirka 27 000 flaskor.

2009 Arianna Occhipinti SP68 Nero d'Avola e Frappato Sicilia IGT är en transparent varmröd uppenbarelse med blå reflexer. Doften är frisk och härligt busig med fin höjd av rosor och andra blommor. Bakkryddor som kardemumma och muskot, lysande frukt av ljusa björnbär och blåbär, salmiak och eteriskt volatila limtoner. Uttrycksfullt och personligt.

Smaken är lättsamt dansant och läskande med frisk fruktsyra, len munkänsla och superharmoniska röda bärtoner som minglar lustfyllt hela vägen ut i eftersmaken.  Ek finns inte med på kartan och drickbarheten är alldeles självklar, men här erbjuds också en förvånansvärd komplexitet att hitta när man är uppmärksam.
Ett fantastiskt gott och välmakat vin som gör succé bordet runt.

Associationerna går snarast till en elegant som Marcel Lapierre, eller om ni kan föreställa er ett slags ultralight-version av Barrals Faugères, aromatiskt sett. Den här flaskan blev en riktig ögonöppnare för oss när det gäller "naturligt vin" från Sicilien. Det är första gången vi smakar frappato överhuvudtaget och första gången vi förknippar nero d'avola med elegans snarare än opulens. En enastående uppvisning och en stor upplevelse i den lätta klassen. Vi vill ha mer!!

Cibi e Vini, 94 DKK (tilbud på temat Donne e Vini). Ett kap för den som är intresserad av den här typen av viner.

ps. Billigt Vin bistår med fin presentation.

pps. En läsvärd intervju finner man här.

11 kommentarer:

Herren sa...

Låter härligt. Cibi e Vini verkar helt klart värt ett besök. Hur fungerar det, normala butikstider eller efter överenskommelse ?

Finare Vinare sa...

Öppet 12 till 18. Fabio och Mie säljer uteslutande ekologiska produkter, det finns mycket gott i matväg också. Vi har handlat där sedan 2000-2001.

http://vinare.blogspot.com/search?q=fabio+simoncini

Oj, inte helt oväntat blev det mer Carlo Merolli med den söksträngen ;-)

En fin presentation av Fabio finner man här:

http://madwine.blogspot.com/2010/01/fabio-simoncini.html

Herren sa...

Bockar och tackar! Skall till Lund och Helsingborg nästa vecka, fira dottern fyller år och hälsa på sonen, kanske kan hinna med en tur över sundet också..

Finare Vinare sa...

Åker du till Cibi e Vini får du hemskt gärna handla ett par SP68 till oss. Hör av dig om det skulle vara möjligt.

Testar av "Il Frappato" senare idag. Är den så bra som vi hoppas och tror?

Herren sa...

Självklart. Hur många om vi tar oss dit? Ser fram mot Il Frappato rapporten.

Finare Vinare sa...

Åker ni bil?

Italienska viner sa...

SP68 är verkligen ett trevligt vin och Occhipinti en mycket intressant vinmakare. Il frappato är ju förstås ett helt annat djur än SP68, vi provade 2005:an häromåret som var kraftfull och rik utan att på något sätt vara tung. Underbara grejer.

http://italienska-viner.blogspot.com/search?q=occhipinti

Porta del Vento med Marco Sferlazzo är en annan intressant bio-sicilianare bortom Etna. Absolut värd att kolla upp.

/Patrik

J sa...

Jag köpte SP68 från Carlo Merolli för inte så längesedan, trots att det inte fanns på hemsidan, så det kan vara värt att kolla med honom också om han har några av Occhipintis viner hemma.

Carlo Merolli sa...

Ups! det er Mie & Fabio fra Cibi e Vini som er importøren af Arianna Occhipinti. Jeg bytter med Fabio engang imellem og køber hans nyanskaffelser og bedste vine: Fabio plejer at købe gode Lambrusco fra mig og jeg ved ikke hvem er heldigere af os to: men i alla fall det største antal flasker Occhipinti og de bedste priser ligger hos Torvegade 28
1400 København K.

Herren sa...

Om vi åker över så blir det med bilen, ingen problem med plats i så fall.

Finare Vinare sa...

Toppen, du har mejl!