tisdag, december 14, 2010

2008 Le Vieux Donjon



Som vi gladdes när vi fick höra att Bristly skulle ta sig an Le Vieux Donjon - en av de helklassiska egendomarna i Châteauneuf-du-Pape. Hittills har det saknats svensk representation. Här görs bara ett rött vin, men vilket vin! Till och med i en svagare årgång som 2008 lyckas man vända eventuella nackdelar till sin fördel.

2008 Le Vieux Donjon Châteauneuf-du-Pape öppnar väldigt lovande direkt i karaffen. Allra först får vi reduktiva mineraltoner, syrliga tranbär och lingon. Men redan i nästa sniff tillkommer de allra ljuvligaste aromer av mosade skogshallon med florsocker på toppen. Salmiak, krossad sten, grillat kött och malörtig garrigue bildar botten åt de klarröda aromerna. Efter en timme eller två har vi fått mer av kirsch, körsbärskärnor och ännu fler finfina hallon. S blint: det här är fenomenalt gott att nosa på, en urtypisk châteauneuf.

I munnen njuter vi av en härligt fräsig syrafräschör (tranbär/lingon) och bra bett och intensitet i hallonaromerna som ringer fint i mitten. Kroppen är relativt lätt, men absolut inte tunn, och munkänslan len och fin. Prickliga sensationer av salmiaksalta mineraler och kryddor är ursköna att suga på, och eftersmaken klingar ut fint, även om den möjligen kunde varit längre. Wow, vad gott!

Vi uppskattar båda balansen med högre syra och förhållandevis lägre alkohol, vilket gör vinet till en omedelbar hit i matsammanhang. Kvällens lammkotletter med grillade grönsaker är förstås den mest givna matchningen - kombinationen är helt perfekt. Slutintryck: en superskön ärke-châteauneuf att dricka ung. Och stilen, den passar oss som handsken.

ps. Bättre än nollfyran, åtminstone i vår smak. Nollåttan finns att beställa nu.

5 kommentarer:

Henrik sa...

Jag har tänkt att beställa den här, 2008 som årgång får ju lite halvljumma revues, men jag tror att de som skött sina kort kommer att få ihop det okej. En traditionell producent som VD, med långt track record, borde veta hur man klarar av alla sorters årgångar och det här låter fint - särskilt om några år ...
Apropå Ch9 från Bristly, har ni provat Barroche Signature 2008 än? Jag har någon vag plan att testa den i helgen.

Finare Vinare sa...

Nä, men 2008 Signature står högt upp på prova-listan.
Vi kanske ska synka vårt test... vad sägs om lördag?

Det fina med nollåttorna tycks vara - förutom högre syra och lägre alkohol - att de erbjuder en ovanligt tidig drickbarhet. Vieux Donjon 07 är ju bara att gömma och glömma, men nollåttan var helt underbar redan nu!

Henrik sa...

Okej, lördag it is. Jag lär inte komma igång med middag och vin förrän bortåt 19.00, men jag skickar ett mail senare på kvällen med några notes.
Och lite högre syra och lägre alkohol är sällan fel - oavsett att 2007 fortfarande, aningen paradoxalt, känns som en svårslagen årgång.

Korkdragaren sa...

Hej T.

Vad roligt att VD har kommit tillbaka till Sverige, det var länge sedan. Det är ju riktig CDP, sån som jag tycker om till skillnad från den alkosaft som normalt dominerar etern. Det här kommer jag beställa.

Gabriels utbud ger ett något schizofrent intryck men det är ok.

Ha det. / I

Finare Vinare sa...

Sorry Henrik, vi klarar inte att uppfylla vår del av testet, och allt är Viniks fel som bjöd in till julfest ikväll med sedvanligt kort framförhållning. Ostronbar med skumpa, sydfrassar och söderkisar vill vi ju inte missa. Nån som ska dit?

Ezra - visst går Vieux Donjon rakt till hjärtat... men det är väl egentligen rätt bra med lite schizofreni, åtminstone när producenterna är så pass väl samlade rent geografiskt som i Gabriels sortiment? På så vis konkurrerar inte alla produkterna med varandra, och man attraherar fler kunder. Och det finns olika tillfällen för olika viner, så länge de är bra.

Jämför med Vinik - även han har några riktiga ektomtar/internationellt orienterade modernister i sortimentet, som på sitt sätt sticker ut. Domaine Gayda och Domaine L'Elephant till exempel.