tisdag, december 07, 2010

2008 Domaine Singla Passe TempsGrenache-lover? Häng kvar, i så fall. I höstas deltog vi i en opretentiös blindprovning av åtta viner. Gissningarna gick lite hit och dit, och minst hälften av vinerna fick utstå rätt skarp kritik för att vinmakaren varit alltför generös med ny ek. Döm om vår förvåning när alla åtta proverna visade sig komma från samma år - och från samma producent!

Domaine Singla i Roussillon, alltså. En sak var vi som provade överens om - nämligen vilket som var det godaste vinet. Dubbelplus i alla block, och inget gnäll om eken.

2008 Domaine Singla "Passe Temps" Vin de Pays de Cotes Catalanes är en grenachecuvée som fått en tiondel syrah och lagrats på små ekfat, varav en tredjedel nya. I glaset en stiligt sammetslik uppenbarelse med hög lyster - och en förödande god doft. Vidöppen grenache, mättad av hallonlakrits med söta blåbär, muscovadosocker, tobak, örter och en aning av sydfransk stallbacke som vädras ut. Faten bidrar med bittermandel, eneträ, krydda och vanilj - men ovanligt nog när det handlar om grenacheviner tycker vi inte att det stör det allra minsta.

I varma Roussillon är det klokt att spana in svalare år som 2006 och 2008, något som bekräftas i smaken (det blir allt som oftast fruktpackat nog ändå). Här finns ett fint lyft och fräschör tack vare de mogna vinbärssyrorna, kryddorna, salmiaksältan och - som vi gissar - en andel mogna stjälkar, ett trick vi känner igen från La Barroche. Alkoholen balanserar på 14-strecket och känns helt rätt för detta vin. Harmonin är uppenbar och drickbarheten snarast livsfarlig. En fullträff!

När det kommer till matsällskap längtar vi medelhavskust och steker bitar av kycklinglårfiléer som vi blandar med hel bulgur, röd paprika, gröna haricots, svarta oliver, färsk timjan och fetaost. Med ockrafärg av gurkmeja och kryddvärme av harissa blir helheten rätt färgstark när den provençalska keramiken kommer ut ur ugnen. Vinet sitter inte oväntat som en smäck.

I transparensens namn ska vi berätta att nämnda provning ägde rum hos importören Vinik, utan ersättning. Vinet ingår i nysläppta "Ekovinlådan Vinter" (BS 72950-09, 960 kr) som vi nyss inhandlat. Vill man enbart ha Passe Temps kostar vinet 160 kr och levereras till Söderhallarnas systembutik (nik@vinik.se)

ps. Efter provningen fick vi prata med Laurent de Besombes Singla himself i högtalartelefon. Så fort det påpekades att nollåttornas ekbehandling kanske var lite i mesta laget tycktes den gode Laurent drabbas av akut hörselnedsättning och dito språkförbistring. Men glimten i ögat märktes rakt genom telefonluren...

9 kommentarer:

Nick Shay sa...

Någon som testat Castell Vell eller Crinyane 2007 i närtid? Har faten integrerats än eller krävs ytterligare års ryggläge innan den slutar smaka ektuggummi?

Finare Vinare sa...

Ett par års ryggläge är nog precis vad som behövs. Därför så skönt med en Singla som inte väcker sådana funderingar...

Anonym sa...

Ska hämta min Ekovinlåda idag. Bra med mat-tips till detta vin. Tack vare er har jag hittat t ex både Vinik och Gute Weine!

Fredrik sa...

Och nu kan man till och med hämta hem prislistan från en minst sagt sparsmakad hemsida.. woohoo..

http://www.vinik.se/prislista

Finare Vinare sa...

Det där kallar vi webdesign! (kolla även denna).

Anonym sa...

Man blir sugen på att testa en sån där låda. Frågan är bara: ska man försöka knipa en av de sista höstlådorna (som ju tydligen var bra genomgående) eller gå direkt på vinterlådan?

Mr. Oak & Ms. Fruit sa...

Inte skoja med Niks hemsida½½½ Kanske finns roligare saker att göra i livet än att bygga hemsidor, som att åka resa i Frankrike eller ligga hemma i k-märkta hus och röka holk.

Kul att någon tog upp Traktor. En ofräsch odör av tidigt 00-tal spred sig just i rummet. Minns ni Chain of Fools? Löwenhielms/von Krusenstjerna vikingafärd till Hollywood med Steve Zahn och Lara "HotHotLips" Flynn Boyle i huvudrollerna. Resultatet var störst i kreddig innerstadsmedia i flera veckor 2001. Vi andra skruvade generat på oss när vi såg skitfilmen. Men ärligt, kul att se att Traktor överlevde även detta och att de kan få göra pissiga reklamfilmer till Proctor and Gamble-produkter.

Fredrik sa...

Less is more, helt klart!
Skulle aldrig skoja med Nik. Då blir det antagligen 'No soup for you! och ekovin på tetra.

Olle Nilsson sa...

Det var som fan. Trollen har kommit till och med till FinareVinare. "Fräscht."