onsdag, december 15, 2010

Reading between the winesVarför har just vin en sådan enastående förmåga att skapa djupare betydelser för oss människor? En som har tänkt på den frågan mer än de flesta är Terry Theise. Är du specialintresserad av tysk eller österrikisk riesling - eller av odlarchampagne, för den delen - har du förmodligen redan hittat fram till honom. Sedan mitten av 80-talet importerar han vin från europeiska familjeproducenter, nuförtiden till en egen portfölj inom amerikanska Skurnik Wines. Den årliga vinlistan innehåller ungefär lika många sidor som en bättre novell och erbjuder ungefär lika fängslande läsning. Terry gillar att skriva - och att prata.

I höstas kom debutboken "Reading Between The Wines", där Terry utvecklar sina filosofiska funderingar om varför vin kan bära så mycket innebörd. Eftersom han inte är väjer för vare sig det pretentiösa, det poetiska, det romantiska, det andliga - eller det zenbuddhistiska - kommer han ganska långt. Han får en hel del sagt om varför vissa viner förmedlar mer än andra, och varför de kan nå djupet av våra själar.

"The tender attentions of the artisan are the most important prerequisite for authentic, meaningful wines, to be enjoyed by each of us imperfect beings, in our imperfect lovely world."

Ett autentiskt vin är inte bara hederligt och gott, det är också något att tro på. För oss sekulariserade storstadsmänniskor, alienerade från vårt förflutna på landsbygden, skapar vinet ett unikt och mystiskt band till familjen som gjort det, till deras relation till jorden, till deras historia - och till landskapets. "Connected wines" är vad Terry kallar dessa viner. Tre kvaliteter söker han framför allt:

"One, wine should express an emergence from its particular origin.

Two, in considering this and other abstract values, we should never forget to respond spontaneously to wine's sensual value. Laugh when you're tickled, please!

Three, we should be aware that wine takes us to the edge of language, and sometimes to the edge of what we can know. I'm instinctively sure that this is centrally important - not only to our lives as wine drinkers, but to our entire lives."

Samtidigt som den här boken lyckas få något viktigt sagt, är det också en fantastiskt välskriven och gravt underhållande page-turner - omöjlig att släppa innan den är slut, alltså som gjord för sträckläsning i julhelgen. Theise är en veritabel citatmaskin, och vi skulle gärna klippa ut fler godbitar. Fast det får räcka med den här:

"But I also believe, as St. Peter opens the gates to admit Mr. Parker, he'll peer through Bob's valise, pull out the folder marked "The 100-Point Scale" and say, "I'll just hold on to this. You won't be needing it here."

"Reading between the wines" utkom i september 2010, och kan exempelvis beställas här eller här.

5 kommentarer:

Henrik sa...

Hmm, verkar som om Sankte Per ingripit redan i detta livet och tagit ifrån Vieux Donjon 91 poäng ...
I övrigt, och det här är knappast sista ordet i ämnet, det är konstigt att 100-poängssystemet fått sådant genom slag i vinvärlden.
Vi (ni, jag, Theise och sannolikt inte minst Parker själv) ser ju på vin som en passion, något som talar mest till känslorna och i bland även intellektet, något som funnits med mänskligheten i tusentals år, något som får historien att rulla inne i munnen, i näsborrarna och ända in i lustcentrums kärna.
Ändå är det alltså en konsumtionsvara som kan betygsättas som vilken som helst ("Vi har hela listan!").
Hursomhelst, jag har beställt några vinböcker och om jag inte hinner få dem till julledigheten så läser jag dem efter.
Nu när jag bara är något avsnitt i från att ha sett klart hela the Wire borde det finnas tid över ...

Finare Vinare sa...

Donjon har sina poäng kvar i himmelriket på CT. Som synes är ambivalensen total just nu! S har dock aldrig trampat ner i poängträsket vilket är befriande när vi diskuterar vinet...

Poäng kan förstås ha sin poäng, särskilt vid en inbördes ranking för en grupp viner av samma typ eller från samma område - även om siffrorna förstås är både subjektiva och högst tillfälliga. Å andra sidan handlar glädjen med vin ytterst inte om någon inbördes ranking. Det är sånt Parker ska syssla med när han jobbar med sin "konsumentupplysning". Sen kan han inte låta bli siffrorna ens när han njuter en god middag. En yrkesskada, får man tro. Det värsta är att den är enormt smittande. En hel armé av (oftast manliga) amatörer har fått för sig att meningen med vin är att avsluta njutningen med en siffra. Vi jobbar på att tillfriskna ;-)

Vilka vinböcker beställde du? Och vad ska du titta på när The Wire är slut?

Henrik sa...

Reading between the wines, Hedonist in the cellar, Use Wine to Make Sense of the World (Elliot Essman), en chansning, men den låter både kul (och aningen skrämmande då nån på Amazon jämförde den med Peter Mayle).

Som sagt, sista ordet om poäng är ännu inte sagt. Efter d'Ampuis har jag tagit en paus från poäng, men det dyker ju upp en siffra på den inre displayen ändå i bland ...
Sedan, självklart har poäng ett värde som någon form av vägledare - när man fått lite kläm på poängsättarens preferenser och kodord och vad han/hon så att säga jämför med.
Det tråkiga med poängen är att de blivit som en markör för livsstil - Jag måste ha 100p (eller 95p eller 90p), mitt liv är för värdefullt för att jag ska kunna dricka 87p till min spaghetti ragu som jag lagat på min Poggenpohlhäll enligt Jamie Olivers recept som han uppfann på Galapagos-öarna - typ.
Ordet, och kanske framför allt företeelsen, "varumärke" är inte så kul som hypen vill få mig att tro.

Vad jag ska titta på efter the Wire vet jag faktiskt inte. Det blir ett svårt tomrum att fylla.

JW sa...

Trevligt med boktips, den boken här åker rakt in på önskelistan. Fler boktips!

Svårt att fylla tomrummet efter the Wire. Vi har försökt men inte lyckats. Ett tips är Red Riding-trilogin om man missat den. Vidare sätter vi stort hopp till the wire-skaparen David Simons miniserie "The Corner" från 2000 http://www.amazon.com/Corner-HBO-Miniseries-T-K-Carter/dp/B00009ATJZ samt hans nya serie "Treme".

För övrigt ser jag fram emot årsbästalistan, med poäng...

Om vi inte hörs innan önskar jag en god jul och ett gott nytt år!

Mr Rude sa...

Alice Feiring: "The Battle for Wine and Love, or How I Saved the World from Parkerization"