torsdag, december 23, 2010

2008 Domaine Laguerre Le 20 RougeLe veng e le peng! Ska man koppla av och vara ledig, varför krångla till det? Bröd, vin och olivolja räcker. Så länge kvaliteten på de tre beståndsdelarna är topp, så är man hemma.

Det är en konst att göra "billigt vin". Och då menar vi inte de masstillverkade bulkprodukter man möts av i systembutikerna, utan rättframt och hederligt vin som trots sin relativt sett blygsammare ambition har en hantverksmässig ursprungskänsla och en tveklös njutningskoefficient.

Eric Laguerre's Le Vingt lockar med sina ingredienser: hälften syrah och lika delar grenache och carignan. Ekologiskt odlade druvor med AB-certifiering, i den högre/svalare del av Roussillon som kallas "Fenouillèdes", fänkålsbyarna. Skördeuttaget höjer på ögonbrynen med sina ynka 23 hl/ha, men då ska man betänka att Roussillons vingårdar är rätt glest planterade. Ändå anmärkningsvärt.

2008 Domaine Laguerre Le 20 Rouge har en ungbärig doft av mörka körsbär och svarta vinbär - med tydlig syrahkaraktär - samt lakrits, muscovado, fänkål och örter. Bara en liten aning animaliskt. Upplevelsen i munnen kan enklast beskrivas som "självklar drickbarhet". Vi noterar behaglig syrabalans, frisk saftig frukt, små lena tanniner och omärkbar alkohol (12,8%). Det smakar bra bistro eller bar-à-vin med "naturlig" profil. Avslutningen är en smula bläckig - en anmärkning S ibland kommer dragande med när det gäller enklare bordeaux, beaujolais och dolcetto. Men detta är mer tillfredsställande.

Levain, olivolja och charkuterier är givet i sammanhanget. Vi lagar en kryddig grönkålssoppa med frikadeller, och vinet svarar fint med sin svalkande frukt, utan att plocka upp kryddvärmen från soppan.

Sammanfattningsvis: som roussillons svar på bra dolcetto. Bravissime!

Från Vinik, 125 kr.

1 kommentar:

Anonym sa...

God Jul alla monsterdiggare!

P.