torsdag, december 16, 2010

2007 Zilliken Saarburger Rausch Riesling Spätlese


Efter en läsupplevelse med Terry Theise blir man framförallt sugen på skiffertonad riesling med avmätt restsötma. Lägligt nog släpptes precis en sådan spätlese igår. Vi smakade den senast i oktober förra året, när Origo-Sverker körde en suverän Zilliken-show för Munskänkarna, med tio viner tillbaks till -93. Då visade sig nollsjuan fantastiskt fin, och den är lika sympatisk ikväll - lika sympatisk som gentlemannen som framställt vinet.

2007 Zilliken Saarburger Rausch Riesling Spätlese #7 fångar näsan direkt med en ljuvlig doft av våta stenar. Därnäst får vi en frisk lime-twist, en barnportion äppelpaj med vaniljsås och massor av mogen persika. Efterhand framträder en diskret nötig hint av linolja/terpentin, och en aning av örtighet med något drag av barr och mynta. Saltvattenslika sensationer kompletterar en finstämd doftupplevelse.

Saar-versionen har alltid en svalkande fräschör, och prickar oftast den där perfekta balansen mellan fruktsötma och syra - just detta är ett kännemärke för Zilliken. Här finns en ljuvlig renhet och elegans i aromerna, och en tät, silkeslen textur där stenen och sältan tittar fram på ett skönt sätt i slutet. Vi njuter vinet på egen hand, som en utdragen, flytande dessert - och det gör oss uppfriskade och lyckliga. Klockren spätlese med fina framtidsutsikter!

5 kommentarer:

FV-trollet sa...

Mycket uppskattat att ingen skrivit något om denna postning! Visst, julstressen gör nog sitt till. Men hade ni ressat en standard-nebba för 225 kronor hade nog vinsvennemaffian krypit fram ur sina ekade ADSL-grottor med så kallade analyuser.

Kan bara dra en slutsats: halvtorr Riesling från Mosel, så hett våren 2009, har förpassats till samma Törnrosa-sömn som den levt i större delen av livet. Vi som alltid älskat sten- och aprikosdoftade 9-procents Riesling gnuggar tassarna. Nu kommer SB snart att tvingas rea Kellers Spätlese 2009 för 180 kronor och man kommer att kunna köpa mogna Kabinetter från Egon Müller utan tre års framförhållning. Tack!

Finare Vinare sa...

Otroligt cool pseudonym FV-trollet! Fortsätt gärna att trakassera oss med dina raljanta spetsfundigheter. That's entertainment!

FV-trollet sa...

http://www.youtube.com/watch?v=m-H0uIH5HHQ

Finare Vinare sa...

That's f***in' brilliant!

Finare Vinare sa...

1980, good vintage indeed!

http://www.youtube.com/watch?v=BesLJgU0ZBs