lördag, januari 02, 2010
2007 Jean-Claude Boisset Savigny-lès-Beaune 1er Cru La Dominode
Vingården med det catchiga epitetet La Dominode är i stort sett en nordligare fortsättning av den premier cru-sluttning där vi också hittar Beaune Marconnets och Beaune Clos du Roi. Det enda som skiljer är några hundra meter och en rejält trafikerad motorväg - "L'Autoroute du Soleil". Norr om A6:an byter kommunen namn till Savigny-lès-Beaune och sluttningen böjer av från sydöst till ett rakt östvänt läge, med en jordmån dominerad av sand och grus, på en höjd av ungefär 255-275 meter. Namnet La Dominode hänger förresten ihop med det gamla herresätet i närbelägna byn Comblanchien.
Här disponerar de moderna imperiebyggarna Boisset en parcell som planterades redan 1901 - uppseendeväckande gammalt för området. Skördeuttaget är lågt, dels på grund av stockarnas ålder, dels för att man noppar knoppar och klipper druvklasar under växtcykeln. Odlingsmetoderna är ekologiskt orienterade, utan konstgödning eller kemiska insatser mot insekter och ogräs. Efter skörden passerar druvorna ett sorteringsbord bemannat av tio personer och därefter börjar jäsningen med avstjälkade, hela druvor och naturliga jäststammar. Skalhatten bryts upp på gammeldags vis, till fots, och macerationen tar två veckor. Vinet mognar slutligen under 16 månader i små ekfat varav en femtedel nya. Resultatet blir ynka 800 buteljer årligen.
2007 Jean-Claude Boisset Savigny-lès-Beaune 1er Cru La Dominode öppnar direkt ur buteljen med ett stick av blyertspenna, och därefter en hel del rökta, brända och rostade toner, lite som träslöjdens lödkolv på läder och eneträ. Smörkola, julmust och kryddiga noter tillkommer. Som det ser ut just nu så kan det nog bli alltför dominanta fat för vårt eget bästa. Men lyckligtvis ger det här glaset ett mer balanserat intryck efter timmes luftning: en dov skogsbärsfrukt ripplad med rikliga mängder röda vinbär, därtill örtiga noter som av malört och tomatplanta. Men snart är vi tillbaka på fatspåret igen, med aningar av stall, ljus tobak och blyerts - en klockren bordeauxkombo, minsann. Och en rätt god en!
I munnen bjuds en mörkare rödfrukt med örter och blyerts i en behagligt viskös och len munkänsla, smaken fyller ut förvånansvärt fint. Intensiteten är bra, tanninstrukturen är bra, inget tunt eller vattnigt står att finna. Här finns gott om skinande röda vinbär i fruktsyrorna och därmed plockas omgående några pluspoäng. Visst är vinet mer robust än elegant, men klart givande. Det vi inledningsvis har invändningar mot är en känsla av träiga tanniner i eftersmaken, men det ordnar sig faktiskt efter ett par timmar. Vi kapitulerar till slut, det här är förstås jättegott - och till en helstekt majskyckling med kantarellsås blir det perfekt sällskap. Fundera över parametrarna i presentationen, lägg till priset 239 kr och ni har ett burgundiskt klipp. (89)
ps. Vinet vinner stort på att luftas en timme eller två i karaff, vilket inte alltid är fallet med röd bourgogne. SB:s varunummer är 96329.
Etiketter:
bourgogne,
côte-de-beaune,
pinot noir,
savigny-les-beaune
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
2 flaskor på 5 dagar. Ni verkar gå in för löftet... :-)
Verkar välstrukturerat med bra tanniner. Vad tror ni om lagringskapaciteten?
Vi brukar inte lämna halvbakade löften. Det blir mer, Kayaker...
Dagens inspiration var bilden av din hoj "au Sommet du Mont Ventoux 1910m". Ganska kompromisslöst det också! Och tur att vi slapp göra det själva ;-)
Magnus, med tanke på hur bra det öppnade upp efter ett par timmar känns fem år som en bra början.
Men ha i minnet att det är ett kolatonat och fatorienterat vin...
Mont Ventoux är tufft men ganska lindrigt jämfört med en del stigningar i t.ex. Italien. De har inte snålat lika mycket med asfalten i Frankrike som i t.ex. Italien och Schweiz.
På Mont Ventoux är ju dessutom beläggningen bra samtidigt som vägen har rejält med raka partier. Det går m.a.o. ganska fort att komma ner till Bédoin eller Malaucène om det inte blåser så mycket.
Jag får kanske köpa nå'n Dominode till en av våra kvarvarande grupparbetesprovningar, fast egentligen så borde vi ju satsa på viner som uttrycker mer terroir än vad den verkar göra.
(A:) På temat mer bourgogne till folket kan jag tipsa om att SB nu har rea på rean av Pousse d'Or´s nollsexor. Just hemkommen efter en tidig morgonraid efter bunkring av 60 Ouvrées och Bousse d'Or till 329 kronor pavan. FYND!!!
Caillerets går faktiskt för under 300 kr och Clos du Roi för 349 kr....
Tack för den upplysningen, Anonym!
Nordstan, here I come! :-)
Vi är just tillbaka från Passagen där det fortfarande finns rätt gott om gullepussar kvar. Skynda fynda fin volnay på dubbelrea (40% !!!)
Jag klippte de två sista Clos de 60 Ouvrées + ett par par av de andra på Nordstan. Det fanns några enstaka flaskor kvar så ni verkar ha fler gullepussar i Stockholm...
(A:) Kul att ni hittade flaskor.
Fredrik, Jag tror att det finns fler flaskor i Nordstan, dvs inte allt frame i hyllan. Finns flaskor enligt lagersaldot och när jag var där i morse när de öppnade så visade lagersaldona även då betydligt mer än vad som fanns i hyllan.
De två flaskor jag kom över hittades på lagret. Han gick ut och letade eftersom det var tomt i hyllan...
Vi provade La Dominode igår. Tydligare mineralsälta har jag aldrig känt i ett vin...
Så lyckades terroiren komma igenom faten ändå! Vad tyckte du för övrigt?
Först knuten, men en rätt komplex doft med körsbär, cocktailbär hav, tång, kött, anis och mynta.
Jag blev överraskad av smaken som jag tycker dominerades ganska kraftigt av nämnda sälta. Jag är nog i.o.f.s. känsligare än genomsnittet när det gäller salt men alla kände sältan tydligt. Inledningsvis så fanns det plommon och röda vinbär men sältan tog över ganska mycket från fas 3 som Heidi Barrett nog skulle ha sagt.
Föga förvånande så passade sältan fint till ost...
Skicka en kommentar