onsdag, januari 06, 2010

Gros Frère et Soeur Bourgogne Hautes Côtes de Nuits: 2006 vs. 2007De senaste kvällarna har vi ägnat oss att förnya bekantskapen med Bernard Gros i Vosne-Romanée. Han har förhållandevis mycket vinmark i Hautes Côtes de Nuits, ungefär fyra och ett halvt hektar där lejonparten är planterad med pinot noir. Den här appellationen är ganska högt belägen, runt 400 meter, på kullarna väster om och ovanför de världsberömda sluttningarna mellan Chambolle-Musigny och Aloxe-Corton. I värsta fall kan druvorna ha problem att mogna, men är lägena fördelaktiga och producenten bra erbjuds massor av bourgognekänsla för en rimlig peng. När vi först provade nollsexan i maj längtade vi direkt efter en dubbelpanerad plattfisk med smörfrästa skogschampinjoner, och det är också där vi hamnar med maten ikväll.

Det transparent varmröda 2006 Gros Frère et Soeur Bourgogne Hautes Côtes de Nuits har en väl utvecklad doft med elegant violblommighet, ljusa örter, bark, fat, gödsel, framträdande rönnbär, röda vinbär och enstaka jordgubbar. Ren njutning för pinotsniffare!

Smaken är överraskande stor även om frukten är åt det lättare, aningen glesa hållet. Men den är fint avvägd mot en behagligt rönnbärslik syra, lätta finsandiga tanniner och en barkig, örtig kärvhet som är väldigt aptitretande. Vi umgås över två kvällar och lyckas inte förutspå att framtiden blir större än så här - vinet är direkt med på noterna, drickfärdigt så vitt vi kan se och dessutom både härligt och tilltalande precis just nu. (88)Det likaledes varmröda 2007 Gros Frère et Soeur Bourgogne Hautes Côtes de Nuits har en del blå reflexer kvar. Doften är mer återhållsam med en tydlig mineralton av sten och grafit, därtill mörkare örter och mer svamp och undervegetation. Förtroendeingivande frukt av röda körsbär och röda vinbär, med ett fint litet inslag av tobak och blommiga övertoner som kommer i glaset efter hand. Andra kvällen får vi ett mer utvecklat intryck, av kryddiga och barkiga fat med aningen animaliska inslag och en utmärkt fruktnos.

Återigen en ganska stor smak! Men frukten är yngre, avgjort tätare och stadigare med aromer som drar åt röda körsbär, men också ganska tufft strukturerade rödavinbärssyror. Munkänslan är nästan viskös och vi hittar lite smörkola, snudd på krämighet. Plötsligt dyker några goda nyponaromer upp. Dag två är syrorna fortfarande ganska tuffa men vi noterar också en liten, lovande fruktsötma. Här finns stoppning som håller för - och pockar på - flera års lagring! Smått imponerande för sin appellation! (89+)

Båda vinerna ger en tydlig glimt av den skönhet som finns i dyrare röda bourgogner. De är utan tvekan intressanta sniffarviner, och dessutom har de en läskande och drickvänlig balans med sina 12,5% alkohol. Båda finns just nu i BS, och vi har faktiskt svårt att komma på några bättre alternativ under 200 spänn via systembolaget. Vi köper dem gladeligen igen.

6 kommentarer:

Kayaker sa...

Tänker ni klara av nyårslöftet redan första veckan? ;-)
Annars kommer det ju en hel del intressant den femtonde...

Finare Vinare sa...

Jo tack vi vet, och vi provar dem redan på måndag om ingen elak förkylning kommer och sätter P! Så vet du vad vad vi tycker redan innan de släpps ...

Kayaker sa...

Jag har redan siktat in mig på ett par från Cathiard.
Sedan så har jag ju länge varit nyfiken på Mas Doix och Olivier Bernstein också. Jag behöver nog skaffa mig en sponsor... ;-)

Finare Vinare sa...

Vilken osedvanligt oanständig lista!

http://www.bkwine.com/vininformation/nyheter/1001-vinnyheter-januari-mittimanaden.htm

Ja det vi provar på måndag är alltså nyheterna från Vinitor och Gullberg & Gullberg...

Kayaker sa...

Det har varit ganska många oanständiga listor de senaste månaderna. November och december var oanständiga från början till slut. ;-)

Anonym sa...

mycket intiresno, tack