onsdag, januari 27, 2010

2005 Domaine de Mourchon Séguret Grande Réserve


Domaine de Mourchon är inte den genomsnittliga sydfranska egendomen - eller snart kanske den är det? Välbeställda britter förälskar sig i området, flyttar ner och investerar rikligt med pund.
Inga kompromisser i vingård eller källare, extremt låga skördeuttag och nya dyra ekfat sätter ambitionsnivån. Och snart är det dags att räkna hem sina parkerpinnar - i det är fallet hela 91 stycken. Märkligt nog är farbror Bob precis lika förtjust i den moderna stilen som i den klassiska foudre-hanteringen. Sina egna preferenser får man som vanligt komma fram till själv.

2005 Domaine de Mourchon Séguret Grande Réserve blandar 65% grenache med 35% syrah. Stockarna uppges vara 60-åriga, men det gäller nog framförallt grenachedelen. Skördeuttaget är lågt och extraktionen hög. Slutligen mognar två femtedelar av vinet i nya ekfat under nio månader och resten i betong under två år.

Det täta, mörkröda vinet har en imponerande fällning - här finns massor av fast materia i flaskan. Även doften är mörk och tät med karaktär av mörka körsbär, likörtoner, aningar av stall, rejält med fat, mörk choklad, mandelmassa, läder och lakrits. Smaken är stor och maffig med massor av körsbärsfrukt, ektanniner och rejält driv - ett fullmatat powerpack som på många vis är mer besläktat med unga moderna toscanare än med södra rhône.

Våra lammfärsbiffar med rostade grönsaker är knappast tillräckliga som sparringpartner, grillat nötkött hade varit bättre. Vad ska vi då göra för att hitta hem? Jo, vi tar fram en kaka mörk choklad. Och se där, plötsligt har vi en supergod matchning! Summan blir en rik chokladpralin helt utan kletig sötma, som absolut fixar att leverera hyfsad njutning och drickbarhet. Men stilen är ändå inte vår, och vi kommer nog inte fortsätta att utforska Mourchons vidare öden och äventyr, trots uppenbar kvalitet och höga parkerpoäng. Den som råkar ha en nollfemma på lut kan lugnt spara den flera år till. (89)

Erik Sörensen säljer just nu nollsexan för 110 DKK, nollsjuan kostar 160 DKK. Du som önskar en mer typisk côtes-du-rhône-villages gör en tilläggsbeställning på 2007 Cuvée du Vatican.

1 kommentar:

Anonym sa...

Provade 04 för några år sedan. Gillade det trots fatbehandlingen, välgjort. Vatican har för lite frukt o för mycket alkohol enligt mig. Birk