tisdag, januari 05, 2010

1910 Barbeito Madeira Sercial


Saxat ur mejl från Niklas Jörgensen/Mad About Madeira: "Den senaste stunden har jag ägnat åt att fukta korken och resterna av vaxsigillet på 1910:an. Det är inget L (som Leacock's) som jag trodde...det är ett B! I alla fall ser konturerna ut som ett B när man fyller i de svagare partierna. Och det låter mycket rimligare då B står för Barbeito och deras produktion av 1910 är bland de mest lättillgängliga på marknaden (eller var). Firman fanns inte 1910 utan kom till först några decennier senare, men köpte upp stora lager från partidistas, de som lagrade och sålde till madeirahusen.

Flaskan har jag också granskat närmre och den är tidig maskintillverkning vilket "ränderna" och knoppen i flaskbotten visar. Sannolikt gjordes dessa flaskor på 1930-talet och fram till runt 50-tal men fortsatte användas längre. Dagens är mycket mer professionellt tillverkade och utan skavanker. Och det klingar väl med min gissning att detta är en ganska "tidig" tappning. Skulle tro vinet har fått runt 50-60 år på fat innan buteljering. En vit målarfärgs-klutt visar det lagrats stående hos producenten/tapparen och den gamla korken gör jag gissar det är tappat på 60-talet."


1910 Barbeito Sercial är kristallklart gulbrunt med ljusgrön kant. Doften står som den berömda kvasten ur glaset, ett extrakt av nötter men allra mest pecannötter, därtill pomeranser, gott om läder, bränt socker, chokladkola, russin, torkade fikon, bark och långlagrade cognacslika fattoner. Knastriga filmbilder av en gammal sekelskiftesvind med undanhängda klänningar fladdrar förbi.
Hundra års damm...

Men hjälp vad gott det är, vi får religiösa uppenbarelser i munnen! Vi minns sercial som det godaste maderia hade att erbjuda när vi besökte vulkanön, tack vare de höga syrorna och den torra stilen - men denna sercial är alldeles makalös och helt ofelbar på sitt originella sätt! Ett totalt fokuserat elixir med odödlig fruktsyra. Vilken livlighet, vilken fräschör, vilket uttryck, vilken längd. Det är rörande, orden sviker. Helt fantastiskt! Fy fanden vilket vin!

Avnjöts med tilltugg av endast Ane Brun live på konserthuset och en pecannöt. Poängsättning är förstås överflödig. Tusen tack för att vi fick smaka, Niklas!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ane Brun är rackarns bra och det verkar som saften höll måttet med ;-)

Peter

Italienska viner sa...

Madeiran låter sublim men vilken j-la version av "Big in Japan"! Toppklass.

/Patrik