torsdag, januari 28, 2010

2006 Rudi Pichler Riesling Smaragd Terrassen


It's-a-message-to-you-Ru-di! Ruu-dii-can't-fail!

Grymma låtar som som för evigt präntats in i hjärnbarken blir som nya ikväll. Om ni någonsin hamnar i tvivelsmål om meningen med att spara vin: ta en lovande, ungjästig och grönt aromatisk riesling från wachau, glöm bort den i några år och trilla baklänges av glädje när ni ses igen.

2006 Rudi Pichler Riesling Smaragd Terrassen har supereleganta citrustoner i spektrat apelsin, grapefrukt, citronskal och lime. Kanske till och med en fräsch nyuppskuren ananas, men alltihop är finstämt serverat med ett litet inslag av silverputsiga mineraler.

Smaken är helt enkelt klockren! Här bjuds på rieslingfrukt ur snart sagt hela citrusfamiljen. Oj, vad detta vin har vunnit på sin törnrosasömn! Det passar löjligt bra till våra scampi med chilihet gräddsås på tagliatelle, maten hjälper till att dra ett redan skarpt fokus och framhäva båda intensitet och längd. Inga av de ungjästiga dragen finns kvar, ändå har vinet en total fräschör som understryks av de bikarbonatfräsiga sensationerna. Livligt som ett naturligt frizzante mineralvatten, ungefär! Drickfasen är perfekt nu, så korka gärna upp om ni har några kvar. Men se upp med temperaturen, detta wachau-godis ska drickas kallt! Rudie can't fail, OK. (91)

ps. Några reaflaskor av nollsexan finns kvar i Nordstan (196 kr). Nollsjuan finns i BS och kostar 239 spänn.

4 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Speckless?

Hobbyvinarn sa...

Låter riktigt bra. Jag är inget Riesling-fan men liksom erat Bourgogne-löfte får väl jag köra Riesling-löfte eller något. Tack för alla förbannat bra recensioner var och varannan dag!

Tips: Batch 3 av 2007 Cuvée du Vatican Côtes du Rhône Villages finns att beställa via SB nu...

Tavastgatan sa...

Cool post!

Nick Shay sa...

Förutsägbar musiklänk! Vore coolare om Torsten hade länkar till något från Terry Halls post-Specials karriär? Något som kanske säger något om bloggen. "The Lunatics Has Taken Over The Asylum" med Fun Boy Three kanske?

Någon som varit på Systembolagets nyhetsprovning och kan säga om det är värt knappa 300 kronor att köpa de där Franken-vinerna eller Meyer Näkel Pinot Noiren?