tisdag, januari 19, 2010

2007 Vignerons de Caractère Vacqueyras Collection du Rhône


Flera läsare klagar på en bloggdominans av konstiga viner från Danmark, Tyskland och Södermalm. Storm i ett vinglas! Vi går ju i allmänhet precis dit vår lust tar oss, men nu smälter våra hjärtan. Det är tisdag och då ska man väl kunna plocka en hygglig flaska från butikshyllan utan större ansträngning än så? 119 spänn i kassan.
Okej, då kör vi.

Les Vignerons de Caractère är ett av kooperativen i Vacqueyras, med en historia sedan 1957 och 120 vinodlare som medlemmar. Man framställer en uppsjö av olika cuvéer, men just den som hittas på systembolagets hyllor finns inte i kooperativets webshop och är troligen framtagen speciellt för SB. Årgång 2006 såldes under namnet Les Hauts du Castellas, men den aktuella nollsjuan heter Collection du Rhône - samtidigt som Les Hauts du Castellas finns kvar på annat håll. Druvblandningen är i alla fall 70% grenache, 25% syrah och 5% mourvedre, med ett uttag om 36 hl/ha. Vinet lagras under ett år, till tre femtedelar på gamla foudres och resten på ståltank.

2007 Vignerons de Caractère Vacqueyras Collection du Rhône har en transparent, medelintensivt sammetsröd färg. Doften bjuder på röda körsbär, körsbärskärnor, kirsch, plommon och lakrits. Varma toner av lakrits, kryddor, läder och bränd jord omfamnar frukten på ett trevligt sätt. En tilltalande doft med hyfsat sug.

Smaken bjuder på friska, livliga, bara aningen snipiga syror. Här finns en aptitretande kärvhet som känns klart lovande med tanke på kvällens mat: lammfärsbiffar späckade med fetaost och kalamata-oliver. Munkänslan är relativt len, med bra balans i munnen och en återhållsam fruktsötma. Alla mätare - kropp, tryck och längd - hamnar på lagomsvenskt medelvärde. Inga större sensationer alltså. Men aromerna är onekligen trivsamma och vinet gör ett fullt godkänt jobb till maten. Som med så många andra kooperativa viner hittar vi ingen stark och drivande personlighet, men inte heller några konstigheter. Närheten till Châteauneuf-du-Pape är tydlig, fast utan den riktiga intensiteten därifrån. Ett gott rhônevin till gott pris, helt enkelt. (85)

ps. Vi blev bjudna på nollsexan Les Hauts des Castellas för ett drygt år sedan. Ett hyggligt vin, på ungefär på samma nivå som detta. Inte kan vi begripa hur Wine Spectators James Molesworth mäktade klämma fram hela 89 poäng. De har tydligen hur många som helst att dela ut...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Föredrar nog Lirac framför denna i ungefär samma prisklass. Men både faller lite platt.

The Wall sa...

Har provat aktuell årgång samt några tidigare och finner den för tunn i smaken för min del. Bra i början, men tunnar av på något märkligt sätt efter alltför kort tid.

Les Quatre Terres (CdR) från Santa Duc för 130 kr i BS, Cuvée du Vatican och Saint Cosme, båda CdR kring 100-strecket är bättre köp, tycker jag. Lirac som nämns ovan är helt ok för sina 100 kr, även om den inte känns lika solid som de övriga tre.

Klättrar man upp lite i pris finns ju alltid Montirius alster att beställa i sjok om 6 flaskor om man nu måste hålla sig till Vacqueyras.

Vintresserad sa...

Hej F&V och god fortsättning på 2010. Måste säga att ni öppnat verkligt starkt även i år! Alltid lika kul att läsa, oavsett om det är dyr-Bourgogne, esoterika från tyska näthandlare eller god bruks-Rhone!

Vi har druckit två flaskor av 2007 Vignerons de Caractère Vacqueyras och en 2007 Bastide Blanche, sedan handlat mer av båda. Vi gillar båda rätt så skarpt, föredrar Vacqueyrasen med liten marginal. Vi fann lite mer syra och struktur i den. Se tex:http://vintresserad.blogspot.com/2009/12/2007-vacqueyras.html

Skulle vara kul att ställa upp dem och även ta med Vaticans och St Cosme CdR... ngt att fundera på till helgen!

Erik sa...

haha! va mysig ni är som med bestämda steg efter lite smågnabb från oss vandrar till vår kära glasbank och inhandlar lite franskt. Men för att vara lite petig (igen), Vad är era nya världen fynd?? och som tidigare, gärna där en lekmen som jag kan inhandla dom.

Kayaker sa...

Allt anständigt från Nya Världen är dyrt eller snuskigt dyrt. ;-)

Erik sa...

Jag håller inte med dig Kayaker. Ska ge dig 3 tips på fantastiska och prisvärda nyavärlden viner.
Cafê Culture Pinotage (nr 2369) Leth Grüner Veltliner (nr 4200) och rosévinet Boschendal Rosé 2009 (nr 6007) Löp köp, och njut.

Kayaker sa...

1. Österrike räknas inte till Nya Världen

2. Om man ska hitta nå't i Sydafrika som är anständigt så brukar man få lägga på några hundringar...
Då är det mycket bättre att köpa flytande solsken från södra Frankrike 2007.

Erik sa...

1. med den attityden kommer man inte långt...

Men man ska ju absolut dricka det man tycker är godast, jag tycker bara det kan vara kul att testa och pröva nya viner även om dom är från nya, gamla, sena, halva, eller oupptäckta världen.

Kayaker sa...

Erik: Du anar inte hur många skräpviner jag provat senaste året...

Kul för dig om du hittar viner som du gillar men personligen tycker jag att Nya Världen är ett större minfält än Bourgogne. Det är alldeles för många som fått för sig att pressa ekplankor istället för druvor. :-(

Gabriel sa...

Kayaker: "1. Österrike räknas inte till Nya Världen"

Erik: "1. med den attityden kommer man inte långt..."

Haha! Kayaker, nu slutar du med den där attityden och erkänner att Österrike tillhör Nya Världen!

Ingvar Johansson sa...

Jag tycker det är skitkul att ni blandar och ger för det är väl så man väcker nyfikenhet. Genom att vara lagom annorlunda

Martin W sa...

Och jag tycker det är skitkul att du håller på med dina "Billiga Skitviner" Ingvar! Gärna från genomplatta urtråkiga området annorlunda vid Piave med omnejd!

Skitdoftande Skitviner från Sydfrankrike är det ju så många andra som skriver om!

;)

/MW