måndag, januari 25, 2010

Bäst på Alsacedagen 2010


Vilken underbart klassisk årgång Alsace har fått till i 2008! Det blev slutsatsen efter fem timmars provande av aktuella årgångar från kända och okända producenter. En av områdets mest berömda är Domaine Weinbach och systrarna Faller, här på bilden Catherine som brukar ta hand om presentationerna medan Laurence jobbar på i källaren.

Den här gången har det gamla kapucinerklostret gjort en veritabel home-run. Vartenda vin uttrycker årgångens toppklass på sitt alldeles egna sätt, men gemensamma nämnare är finess, fräschör, renhet, energi, suveräna syror och silkig munkänsla. Hela 2008 är en succé på väg ut till alla vinälskare!

2008 Pinot Blanc Réserve - krispig och kraftfull

2008 Pinot Gris Cuvée Sainte Catherine - mineralchampinjon med tryffel runt hörnet

2008 Gewurztraminer Cuvée Theo - vitblommig, lätt och livlig

2008 Riesling Schlossberg - vit persika, elegant kropp och perfekt ryggrad för lagring

2008 Riesling Schlossberg Cuvée Sainte Catherine - gul persika, mörkare mineral och kraft

2008 Riesling Schlossberg Cuvée Sainte Catherine "L'Inédit" - aprikos, botrytis, petroleum, rikt, silkeslent och mineraliskt

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jovisst, de ligger ju i en särskild (pris) klass!
Det skall bli intressant att få läsa er fullständiga redogörelse över alla vinerna!!
En strävsam Loewe har börjat med noll gram socker..... Hans viner är förvånansvärda, bra. Ja alltså , det finns många jäkligt bra viner från Alsace..osökt kommer man in på systembolagets inköpsdiktatur...
Men även en producent som Lissner (Maison Lissner) hade verkligt bra Riesling GC, för att inte tala om deras Pinot!! Kanske mer typisk en riktigt bra bourgogne!! Eller??

Finare Vinare sa...

Oj, någon fullständig redogörelse ska du inte hoppas på.

Men det är närmast tjänstefel att två så imponerande odlare som René Muré och Etienne Loew idag står utan svensk importör. Och att de flesta andra intressanta vinerna saknas hos systembolaget...

Liksom förra året vill vi puffa lite extra för Schoenheitz som har väldigt sansade priser och en elegant, torr stil. Inte minst deras båda pinot noir är väldigt goda. (Delighthouse importerar och fixar till blandlådor efter önskemål)

Missade tyvärr Maison Lissner! Fattar inte hur det gick till när Per Warfvinge skrivit så fint om sitt möte med Bruno Schloegel och hans viner.

Swedih sa...

Ni har säkert redan läst men...

http://lapassionduvin.com/phorum/read.php?8,422109

Imponerande compte-rendu och väldigt lärorik. Dock en annan årgång men dom flaggar för 2008 också. René Murés Clos St Landelain kan man hitta för rimlig peng på Helsingfors flygplats. I BS finns också rimligt prissatta Muenchberg från Ostertag...

Kayaker sa...

Har inte Bibendum René Muré i sitt "stall"? Det ser ut så på hemsidan iallafall.

Anonym sa...

Kul att se att någon mer än jag använder det franska forumet för att läsa på om viner.

Lavazza

anders wennerstrand sa...

Kayaker har rätt. Åtminstone drack jag Muré hos Bibendum på Grand i höstas; i vilken mån man också kan få dem i sitt eget glas vågar jag inte sia om.

Tack för förhandstitten på Weinbach - vad sugen man blir...

Finare Vinare sa...

Hej alla! Så här ligger det till: Bibendum har just droppat Muré, så de söker en ny och mer engagerad importör. Men fortfarande kan det finnas restlager att tillgå.

Terroiristen Etienne Loew importerades tidigare av Occasion Wine, som gick under i lågor våren 2009. Även Loew söker en lämplig importör, gärna liten och passionerad eftersom kvantiteterna är små.

Båda är ekologiskt certifierade med biodynamisk praktik. Importörer med denna profil på sina viner, vi hoppas på er!

Tack för den matiga länken, Swedish! I och med 2009 bör Alsace ha uppnått en fantastisk trio av årgångar...

anders wennerstrand sa...

Ah - på så vis.

Spännande att lägga jobb på att sälja in en producent man är på väg att släppa...

Kayaker sa...

Åh! Jättetack för det forumtipset! Det forumet kan bli guld värt för en så'n som cyklar omkring bland berg och vingårdar i Frankrike och Italien. Jag kommer att bli både rik och ruinerad, fast på olika saker. :-)

Per W sa...

Hej! Det verkar som ni hade kul! Jag har inte smakat en enda dålig 08:a och det känns om ni kan bekräfta det intrycket. De odlare ni lyfter fram ligger även på min hitlista, men av olika skäl.

Finare Vinare sa...

Anders - i de allra flesta fall var det producenterna som sålde in sig själva. Vid just det här bordet Renés förtjusande dotter Veronique.

Per - du talar i gåtor ;-) Vilka skäl?

Precis så tänkte vi på väg hem från Operaterassen: inte en enda dålig 08:a!

Per sa...

OK,några förklaringar är:

Familjen Schoenheitz driver den enda betydande domänen i Munsterdalen. Allra bäst är deras crémant, pinot blanc (gäller hela Val St Gregoire) och de tre strålande rieslingarna från Holder, Linsenberg och Herrenreben. Man har även fina RVT. En väldigt trevlig och välkomnande familj som satsar på kvalitet till korrekta priser.

Etienne Loew är en genomskicklig, varm, glad och strategisk småbarnspappa som gör Alsace (näst) bästa Muscat. Han suger upp mer och mer mark kring Westhoffen/Dahlenheim/Molsheim som är ett Klondyke för framtidsproducenter som Melanie Pfister, familjen Schmitt, Guillaume Mochel, Jean-Marie Bechtold och Bruno Schloegel.

Bruno Schloegel är en god vän som driver Clément Lissner. Bruno är oerhört respekterad för sitt kunnande, senast i lördags pratade jag länge med Philippe Blanck som uttalade sin reservationslösa respekt. Brunos odlingsmetoder är väldigt progressiva, och tillsammans med Olivier Humbrecht är han den största tänkaren i Alsace, en som för kunnandet i regionen framåt. Vinerna kostar ingenting (på plats), men produktionen är väldigt liten.

Ja, så var det Weinbach och Muré kvar. Superbra, men hamnar för min del mer i den kognitiva än i den affektiva domänen.

anders wennerstrand sa...

FV, jag förstod det - jag menade franska vindagen i höstas när Bibendum hällde Murés viner som om han var den sten varpå de ville bygga sin kyrka. Inte helt logiskt om han var på väg bort, tänkte jag.

Anonym sa...

Jag kom nyligen tillbaka från en Alsaceresa. Vi besökte Zind-Humbrecht, Albert Mann och Seppi Landmann. Z-H hade finfina grejer (särskilt Brand och Rangen de Thann), men lite väl dyra. Albert Mann köpte jag mest hos och hos Seppi Landmann bara en symbolisk låda med crémant och Pinot Blanc (en primeur har gått upp 100 procent sedan jag köpte senast för 8 år sedan). Jag är inte så van att prova, så jag blev lite trött i gommen under provningarna, så mina bästa vinminnen från resan var en Ecaillers 2003 och en Josmeyer från samma år på olika restauranger.

Lavazza

Calle Nikell sa...

Hej!
tack vara vår gode vän Per W munskänkarna Lund har vi i vår lundabaserade importfirma, Vinomeglio, lärt känna Bruno Schloegel under våren och till vår glädje säljer vi sedan dess hans viner. Som de avdankade Lundamunskänkar vi är drivs vi av passion för bra vin och vår hobbyverksamheet bygger på filosofin att hitta högklassiga, rätt prissatta viner gärna från små odlare vars viner sällan når fram till svenska konsumenter

Finare Vinare sa...

Intressant, Calle! Finns era produkter i BS?