tisdag, augusti 04, 2009
Barolo 2004: Marcenasco vs. Cerrati
Från sommarens danmarksturer fick vi med oss en del barolo hem. Smått legendariska firman Renato Ratti är baserad i La Morra och producerar hyggligt stora kvantiteter av sin lättsammare standardbarolo som ändå bär namn av det mindre området inom Annunziata. Ratti var en av de tidiga banbrytarna för moderna metoder, inte minst roterande jästankar. Marcenasco kostar just nu 129 DKK hos Philipson Wine. Här ska det påpekas att vingårdsvinerna Conca och Rocche är av en helt annan kaliber med extremt respektingivande tanniner och lager av intryck som påkallar längre mognadslagring (tack till Ulf Jansson på Munskänkarna för smakproven). Cascina Cucco ligger i Serralunga och är en mycket mindre operation, 12 hektar vinmark med hantverksmässig skala på vinmakandet. Men vingårdsvinet Barolo Cerrati är också resultatet av moderna metoder, här finns både kallmaceration och franska ekfat med i spelet. Carlo Merolli säljer vinet för 165 DKK. Den som vill läsa mer detaljer använder länkarna.
2004 Cascina Cucco Barolo Cerrati har en snygg dress i ljusare varm rubin med bred tegelorange kant. Doften är vidöppen omedelbart efter karafferingen - en riktigt läcker doft av hallonpaj med vanilj, nypon, röda vinbär och likörkörsbär, lakrits, lite lösningsmedel och goda julkryddor. Ungefär samtidigt noterar vi båda en tydlig arom av konjak, med bränt socker och mjölkchoklad. Mer av fikon och farin kommer efter några timmar. I munnen får vi ett fint utvecklat vin med söt rödfrukt och lakrits, där smakerna fäller ut sig som en solfjäder i munnen. De mjuksträva, ädla tanninerna visar ingen kärvhet utan känns som att slicka på torr sammet. Konjaksaromerna märks även i gommen med en behaglig värme i den långa muskotkryddiga avslutningen (14,5%). Efter tre-fyra timmar sluter sig vinet litegrann och tanninerna blir än mer märkbara. Harmonisk och potent barolo, helt ljuvlig att njuta på egen hand, med ost eller varför inte till en hederlig snus. Intrycket är precis lika bra som av flaskan vi njöt i kvällssolen på Sturkö. (90)
2004 Renato Ratti Barolo Marcenasco kommer i en mörkare varm rubin med tomatröd kant. Doften är förvånansvärt reserverad och en aning unken, men vi hittar terroirkänsla av grus och malört. Det unkna blir till en nyklippt vaniljstång. Fler noteringar är ankommen jordgubbssylt , gammal målarfärg, coca-cola och läder - men inte de förväntade klockrena hallontonerna. Efter någon timme kommer en liten fläkt av ros och en del gröna drag av mynta och vinbärsblad. Smaken är inledningsvis rödfruktig och rätt så intensiv med aromer av röda körsbär och cola, men samtidigt är den också lite stum, tydligt bitter och kantig med ett uns bråkig grappa i avslutningen. Vi känner inte riktigt igen den proffsiga, utåtriktade mainstreamkänslan från föregående test! S är först ut med att misstänka att allt inte står helt rätt till med den här flaskan. Även om ingen TCA går att urskilja pekar flera indicier på att den inte är toppen. Trots allt smakar det gott, vinet öppnar faktiskt upp och blir klar bättre efter fyra timmar vilket motsäger teorin om defekt. Bitterheten klingar av, lite grönt finns kvar, unknaden försvinner, målarfärgen är kvar. Vi landar till slut på (88) men faller för säkerhets skull tillbaks på en notering om flaskan vi drack för ett par veckor sen.
2004 Renato Ratti Barolo Marcenasco har en god, varm doft med inledande drag av fikon, muskot och farin. Frukten påminner mycket om söta hallon med inslag av söta rotfrukter, cola och lakrits. Blommiga, örtiga drag svävar ovanpå och smått tobaksrökiga övertoner finns kvar i slutet av glaset. Det vi saknar i nuläget är lite dovare tjärtoner och torkad rosor, men sånt kan ju ordna sig med lagring. Smaken bjuder på en god, söt hallonfrukt med sötlakrits, röda vinbär och lite ungdomlig lingonsyra. Rätt intensiv, kryddpepprig och en smula eldig (14%). Slipdammstanninerna är mjuka och redan helt hanterliga. Vi har inga problem med grönhet (jfr Galloni). S invänder att vinet är i sötaste och kryddigaste laget. Helheten känns rätt marknads (USA)-anpassad, det är hur som helst riktigt trevligt men inte outstanding - än. (89)
Barolo är gott, som känt! Det tycks vara läge för kortare lagring. Båda vinerna ska bli riktigt kul att följa under de närmaste fem åren...
ps. Läs mer här.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
40 kommentarer:
Nyss hemkommen från 2 veckor i Italien, varav en av dessa veckor i just Serralunga är det kul att höra Er syn på de viner vi nyligen provat på plats. Mindre kul är att priset på plats är 24 euro.
Men vinet är inte fel till en Carne cruda eller en Barol brasato eller varför inte .... några välgrillade biffar med aubergine/mozzarellalsagne. Prova!
Låter underbart! Var det Cerrati som kostade €24 ?
Merollis pris blir väl ungefär 234 spänn, klart konkurrenskraftigt. Vi såg faktiskt samma vin för 250 DKK på Cibi e Vini. Det skifter...
24 euro var rätt för Ceratti.. men året var 2005. Dock ett år som lyfts fram före 04 av producenterna. Enligt fatprov, provningar och producenternas åsikter är 2005 ett år att "spara till konfirmationen, din son7dotters bröllop eller till dagen då du går i pension". Låter bra för mig som har en dotter född 2005med namnet Alba? Eller?
2005 Alba, nu är det dags att gå och lägga sig. Nej inte mer lek, nu måste du sova...
Vi har ju haft möjlighet att testa en del 2005 från Piemonte och hittills är vi långt ifrån övertygade. Exempelvis 2005 Starderi var ju inte i klass med 2004 Campé i parallella glas. Inte heller Luigi Piras nollfemmor imponerade. Hos producenterna finns ju en uppsjö av argument för varenda årgång. 2005 är väl den som erbjuds till salu på många håll?
Vi väntar dock med spänning på vinet som ska få oss att fatta grejen. Välkommen att övertyga oss...
Knep Ni några riservas från Produttori di Barbaresco då? På plats upplyste de oss att snabbt åka hem och slåss om tilldelnigen. Inga riservas säljs utan att vara reserverade..primör??
Massolino har buteljerat mer av årgång 2005 på 5 liters-flaskor än någon gång tidigare. Vi har lyckats knipa en av de 30 flaskorna både 2003 och 2004 men nu var trcket större trots dubbla antet flaskor. Men vi fick en ändå...Bra va?
Jodå, vi tyckte nog att Produttoris 2004 Asili var det mest lockande av allt som släpptes i augusti. Kostar för övrigt 375 DKK hos Philipson Wine...
Vilket år blir det Massolino-party på nollfemman?
Vi är inbjudna på "Oktoberfest" till Serralunga i år. Då ska många frågetecken lyftas. Men förhoppningen är att det sker på min pensionsdag och hennes bröllopsdag. Typ 2035! Tidigast! Provade en ´71 från Sergio Giudice. Håller många år till. Fantastisk. Vilket år. I många bemärkelser...
Intressant är dock att Gemma flaggade med nordiska flaggor varje dag. Men öppnade aldrig för ett besök. Trots lokala påtryckningar. Varför?
Jag har inte provat någon bättre 05 från Piemonte, så jag har ingen personlig erfarenhet att komma med.
Suckling i WS har ju däremot gjort reklam för Piemonte 2005 flera nummer i rad. Just Rattis Marcenasco ger syn för sägen i detta fall. 04 får 91p, med tal om "beautiful aromas, bright fruit, mineral" samt long and gorgeous. 05 får, johodå, 96p och nu är tanninerna "supervelvety", koncentrationen "incredible" och "gorgeous fruit".
Det här är inte det enda exemplet.
Men så är Suckling också mannen som tyckte att 2005 var "a mini 2001?" i Montalcino, ett år då flera välrenommerade brunelloproducenter bara gjorde Rosso. Jag skulle, så här långt, hellre satsa på 04 än 05.
Men jag hoppas att Suckling har rätt - mer Piemonte åt folket.
Som en kuriositet kan nämnas att Silja Line på rutten Stockholm-Helsingfors säljer 2004 Renato Ratti Barolo Marcenasco för 450 SEK flaskan eller 43.50 euro. Dylika "tax free"-priser undanber jag mig emedan vinet runtom i Europa kan köpas för snäppet över 200 SEK. Rena rama rövarpriset - fy, fy Silja (=Tallink)!
Hej
Spännande läsning som vanligt, jag är en flitig lurkare som inte brukar lägga mig i utan bara tyst och lydigt fyllas av allas eder kunskap.
Hursomhelst... Barolo 2005´or har jag provat några stycken när jag var nere i början av sommaren.
Titta gärna in på http://italienska-viner.blogspot.com/search/label/Enoteca
Både Ratti, Revello, Negretti och Andrea Oberto hävdade att 2005 skall vara den mest lagringsdugliga årgången på länge, samtliga härjar ju i La Morra så antingen är det en geografisk åsikt eller möjligen bara businessorienterad?
Tack för mycket inspirerande och kul läsning.
Fler som varit i Langhe denna sommar alltså.
Vi var en vecka i Barolo med omnejd i slutet av juni.
Jag gjorde samma provning som Patrik på Enoteca regionale del Barolo. Inte exakt samma viner, de ställer fram lite olika varje dag, men en fin överblick över hela "Barolo-zonen" får man. Kul med den topografiska modellen över området så att man kan se varifrån det man provar kommer.
Det råder väl inget tvivel om att 2005 var ett knepigt år för vinodling i Langhe. Med frost och hagel som ställde till oreda i vingårdarna.
De vi pratade med var i alla fall positiva till årgångens viner, men vad tusan ska de säga. "Näe vinerna från 2005, som vi just börjar sälja i volym, är inget vidare va!" Klart att de försöker sälja sin produkt!
Vi tog med några få flaskor 2005 hem i alla fall. Det ryms ju inte mycket när man flyger med Ryan (15kg per pax)
Vi gillade Bruna Grimaldi, Badarina (Serralunga d'Alba) extra mycket. Härlig mörk frukt och fin balans redan i detta mkt tidiga skede. Dessutom rimlig prisnivå på 27 euro. Vi köpte även Fratelli Alessandria Monvigliero som vi även besökte vid förra resan till området som vi gjorde just 2005. Den gången blev vi så trevligt bemötta att vi bara var tvungna att köpa ett gäng flaskor. Då var det 2000 och 2001 som gällde och de är underbara nu. Vi får väl se hur 2005orna kommer att leva upp till förväntningarna om sådär fem år.
Det är knepigt med priserna. Jag såg att de sålde Gianni Voerzio La Serra 2004 för över 50 euro på Enoteca Regionale del Barolo! Hur SB kunde sälja samma vin för 288 kr i våras övergår mitt förstånd.
/Janne
Ja, att alla verkar vara intressade av vin går ju ingen förbi ... men att det ständig och återigen ständigt handlar om priset mer än om förståelsen för att vinet har färdats över gränser till nya företagare, och att priset ALLTID verkar vara viktigare än NJUTNINGEN - ja, det gör att åtminstone jag tröttnar rejält på ALLA kommentatorer. Det verkar som om PRISET är det allra viktigaste för bloggare och deras kommentatorer.
Finns det överhuvudtaget EN ENDA egen företagare som kan räkna därute?
Och finns det ÖVERHUVUD TAGET en enda GENUIN (och då menar jag GENUIN) vinälskare därute?
Jag är såååå trött på alla prisjägare!!!
Inte minst mot bakgrund att ALLA vinbloggare och kommentatorer så MILITANT framhåller att vinet måste vara PERFEKT!!!!
Det går inte att göra toppviner till låga priser, det går INTE.
Några euros hit eller dit ... har nu verkligen tid och råd att lägga ner den tiden?
Fredrik - vi gissar att du är en av alla legendariska sjuttioettor. Och det vore spännande att få prova en riktigt bra gammelbarolo någon gång. Vi tittade lystet på en 1978 Giacomo Borgogno i somras men klippte inte till. Borde vi gjort det? ;-)
Henrik - mannen har ju till och med gett upphov till begreppet "sucklingbarolo"! 1997, 2000, 2003. A mini-2001, ha!! 2005 i Toscana är ju caveat emptor. Men som sagt, vi har för lite erfarenhet av 2005 i Piemonte (dryga dussinet nebbiolo) för att säga något vettigt.
Virén - 335 spänn på SB var inte snällt heller.
Patrik - din blogg är mitt i krysset på våra italienska passioner. Du hamnar högt upp bland bokmärkena.
Kommentera mera, vi hörs!
JanneS - intressant minirapport från älskade Langhe! Du har inte funderat på att lägga upp ett par bloggposter om resan, det vore kul att läsa mer...
Ehhh Michel.... du behöver inte skrika, vi förstår ändå. Men kommer du och kastar tändstickor så tar det fyr.
Det finns ungefär tiotusen personer i Sverige som är ekonomiskt oberoende. Av dem är det på sin höjd något hundratal som är specialintresserade av vin och kan köpa vad de vill. Men att skriva som om läsarna tillhörde den målgruppen har vi aldrig förstått oss på. Hur kul är det att ständigt läsa om viner som inte går att få tag på? Viner som kostar långt mer än vad vi någonsin tänker betala? Där du måste anmäla dig tjugo år i förväg och ligga med importören för att få en chans? Alltid de största namnen. Är det att vara en genuin vinälskare? Vi gissar att det handlar minst lika mycket om prestige och ego...
Har du följt oss genom åren vet du att vi sällan tjatat nämnvärt om priset utan framförallt försökt att välja viner som intresserar oss - nota bene i prisklasser som är förenliga med vår ekonomi (eftersom vi är egna företagare har vi nämligen räknat ut vad som är rimligt i längden). Men ju närmare vi kommer branschen i vårt vinintresse desto mer intresseras vi av de faktorer som ligger bakom prissättningen. Vi studerar helt enkelt hur olika aktörer bär sig åt och hur det märks på priset. Vissa gör si och då kostar det så, andra gör så och då kostar det si... och nej, vin behöver inte vara perfekt men det bör helst vara personligt...
Till slut - hemma hos oss lever vi vin, bloggar vin, läser vin, köper vin, lagrar vin, dricker vin och njuter av alla de fantastiska viner som faktiskt går att göra till förhållandevis låga priser. Kan det bli mer genuint än så? Fråga alla strävsamma vinbönder nere i Europa...
Kul med debatt eller hur? ;-)
Michel, jag kan till viss del förstå din reaktion, med tanke på Kronstam och Röttorp.
Men om man ska betala för något ur egen ficka och inte är ekonomiskt oberoende är priset intressant, oavsett vara.
Vare sig du har en eller tio tusenlappar att handla vin för varje månad måste du göra val där priset spelar en central roll för vad du får på bordet och hur ofta.
Jag vägrar tro att du inte förstår detta, egen företagare som du är ...
Fråga dig själv till exempel varför varje nytt svensk jeansmärke med självaktning (och vilja att få cred) raskt prisar in sig 25-50% högre än gamla standardjeans, typ Levi's. De är sydda på ungefärligen samma ställe och av mer eller mindre exakt samma råmaterial.
Om jag nu har två kötthandlare bredvid varann och den ena tar 700 spänn kilot för en biff från Svartådalen och den andra tar 1000 - varför ska jag gynna den som tar 1000?
Vill du leva i en marknadsekonomi?
Förstår du hur du som kund påverkar marknaden?
Känner inte du själv som kund att det finns dem som det är roligare att handla av?
Jag är på inget sätt ekonomiskt oberoende, och kommer heller aldrig att vara det. Det är inte min poäng med min frustration över att prisjakten är så tydlig i Sverige.
Det jag menar - och har menat i alla år av undran - är att man lägger så mycket tid på att fundera över vad ett vin kostar i butik, mot i butik två, när det rätt ofta handlar om tior och tjugolappar i skillnad.
Jag är mycket väl medveten (och kunnig om) hur liten försäljningen är av ytterst exklusiva viner som kostar astronomiskt. Att de kostar tusentals kronor är helt okej för min del. Om jag producerade ett sådant vin, varför ska kunden kunna tjäna mer än dubbelt så mycket som producenten på att återsälja vinet.
Jag kanske är annorlunda, men jag finner många bloggare vara fantastiskt roliga, intressanta och även lärorika att läsa (Mina Vinare är defintivit en av de allra bästa - och mitt gnäll gällde egentligen inte er *förlåt*), men på rätt poster verkar jämförelsen Danmark och Sverige vara nästan viktigare än vinet i sig.
Det är DET jag gnäller på.
I stort sett alla vinimportörer i Sverige har lägre påslag än vad Systembolaget har. Väldigt få importörer av intressanta vin (ej bulk, bag-in-box och viner upp till 80 kronor) har särskilt god avans. Vissa har lite större påslag än andra på grund av flera faktorer - framför allt att de är små och inte har någon bulkförsäljning att täcka sina grundkostnader med.
Och såklart förstår jag att det är vi kunder som styr marknaden genom att antingen välja ett vin, eller inte. Men att så ofta göra jämförelser mellan priser i ursprungsland, direkt hos producent, hos en svensk importör eller internethandlare, eller på Systembolaget är inte helt lätt eller rättvis att göra.
Återigen Finare Vinare, ni har en grymt välfylld och intressant blogg - ett flitigt och omfattande provande som egentligen saknar motstycke i bloggsfären - och jag vet att just ni är djuplodat intresserade och kunniga. Det var inte min mening att väcka ont blod.
Kände bara för att ryta till lite.
Sorry!
Det är lugnt.
Men snackar vi tior? Just Marcenasco är väl ett bra exempel på när det finns skäl att ta upp slagträet. 129 DKK eller 335 SEK, det gör minst 1500 på en låda, så någonting har gått galet hos Vinivativa. Ett litet smolk i deras glädjebägare som vi hoppas slippa se mer av. Poängen är att Marcenasco är ett trevligt men inte stort vin och inte ska kosta så heller. Köpte vi några i Sverige? Nej.
Vi lever i EU och ska förstås jämföra med EU. Det går att matcha de europeiska priserna. Svenska importörer klarar det bevisligen när det gäller lite dyrare viner. Men problemet är att marginalerna blir för små och kostnaderna för stora för alla de där vinerna vi ömmar lite extra för - alla dessa härliga, fortfarande överkomliga viner från mindre producenter. Var är ni, vi vill ha hit er! Det verkar behövas ett nytt sätt att handla...
FV,
Du har helt rätt i detta. Jag känner mig lite dum som vräkte ur mig STORA ORD (*förlåt*) och lät spydig ... det är en personlighetsdefekt som jag har och som ibland uppskattas. Men inte alltid.
Och såklart håller jag med dig om att stora prisskillnader kan te sig svårbegripliga, som när exempelvis Hjo Grosshandel säljer ett specifikt bordeauxvin i en specifik årgång 20-30% dyrare än vad en annan importör gör. Det var ett alltför vanligt problem.
Däremot vill jag återkomma till att det är betydligt mer intressant att läsa dina (era, förlåt S) och andra bloggeras personliga upplevelser av vinet, och höra er passionerat eller kritiskt prata om vinet, snarare än dessa ständiga prisjämförelser.
Keep it up ... vi ses väl på "The Judgement" framöver?
Vinovativa finns det väl mkt som det är galet med? En liten askulation hos Gabriel på Bristly vore verkligen på plats.
Kul diskussion i övrigt.
Vinliga hälsningar
Martin
askultation, stavvas det ju!
Hjo Grosshandel. 20-30 procent? Vi snackar 300% på 2000 Giscours....
Auskultation, stavas det ju ;-) Men hur man än stavar skulle stora delar av den svenska vinbranschen behöva kolla in hur Gabriel gör. När vi gick igenom den här diskussionen angående châteauneuf var det Bristly som tydligt stod ut med fullt kompatibla EU-priser. Sympatierna är på topp...
Vi lovar att prata mer om själva vinet. Redan på lördag och söndag ska det pratas så det står härliga till...
Det är lätt att snubbla på orden. Händer mig hela tiden eftersom mina fingrar är snabbare än hjärnan. *skratt*
Jo du FV - du har rätt om ett par hundra procent "mark up" på enstaka viner från Hjo Grosshandel. I och för sig förstår jag det - hur ska de annars 2 gånger om året ha råd att sälja ut pallvis med exklusiva viner till inköpspris till krogarna? Någonstans måste intäkterna tas, och Hjo gör det exemplariskt och fult genom att överprisa delar av sortimentet för vanlig kund.
Jaha. Då vet man det oxå. Men ville jag det? Ibland är det bättre att få leva i sin lilla bubbla av oskuldsfullhet.
F&V: Ja. jag såg att ngt var vajsing. Som en misstänkt smygkork, typ.
Mina fingrar är dock alldeles för snabba för mig själv. Som en inverterad Lucky Luke, på ett ungefär.
/M
Det är mycket man helst inte vill veta. Men det var bara en liten grej vi blev nyfikna på, Martin. Vill du utveckla det där med galna Vinovativa? Gärna lite som Lucky Luke med dubbla puffror baklänges...
Förresten Michel, visst ses vi på domedagen. Ska bli riktigt festligt att att jämföra vinerna vad gäller primörpriser, andrahandspriser och auktionspriser från samtliga viktiga marknader!
FV,
Jag åker till Kalifornien i morgon och är sedan borta eller fullt upptagen nästan hela tiden fram till Judgement - måste man nominera vinerna redan nu, eller tar man bara med dem enligt de instruktioner vi har fått?
Vet inte eftersom vi har varit måttligt aktiva i samtalet om den kvällen. Men vi ska väl helst inte känna till vilka viner som är på gång? Ju blindare desto roligare, tycker vi oss ha läst i något mejl. Har man meddelat vilka slott(ar) man ska fixa är det väl bara ta med dem antagligen, lite lagom dekkade och tempade???
Vi tänkte också ta med ett par flaskor och de är garanterat franska... ;-)
Allvarligt Michelle!
Du måste vara ta mig f..n tappad under något stort och tungt, förstår inte varför du får så lite kritik, har folk stor respekt för dig?
Tror den isf börjar falla, eller rasa rättare sagt.
Nu när du är och skriver kommentarer på bloggar har du som på något sätt landat på ”våran”
Nivå.
Att jag slutade läsa Livets goda den senaste året berodde delvis på att tidningen blivit lite finare på något sätt, poängen har sänkts på dom billigare vinerna om man kollar tillbaka, när ni gör vingårdsbesök får vinerna högra poäng än när ni provat samma vin i sve. Ja det är väl skit samma men nu när ni bundit läsare till er så har ni höjt ribban.
Ni testar mycket mer vin som inte en ”normal” människa kan ens få tag i, eller har råd med.
Det var de som gjorde att jag tvärt slutade med eran tidning, det skulle som vara lite finare, prova mer dyra, kult viner som inte ens en promille av era läsare köper.
Nu dina kommentarer här på FVs blogg, jag vet inte men orkar inte ens kommentera dom mer än DU HAR FUCKAT UP BIG TIME!
Alvarligt så tror du att du är för mycket, det ska drickas dyra viner, viner under 100 spänn är bara skit allt ihop, det går inte attgöra vin billigare, det vet du också är ren bullsh….
Förstår att ni tappar lösare när det finns så bra bloggare nu för tiden. Filk kollar av med dom,
Dom dricker och betygsätter viner som ”vi” dricker, hur ofta ser du någon Harlan eller Scarecrow på någo blogg? Vad tror du det beror på? Varför tror du inte så många läser dina krönikor LG, för det handlar om viner som knapt går att få tag på eller kostar 2 lök.
Du säger att det inte går att göra vin billigt men viner över 500kr har inte med selektering, eller bra lägen eller vad du nu vill för att göra ett b ra vin. När man kommer upp i dom summorna handlar det om folk som har så mycket deg att de kan betala dom summorna för en flaska vin. Harlan tex kan sälja sitt vin för halva priset och bli rik på kuppen, men varför skulle han. Jag skulle inte heller sälja mina viner för en lax när jag kan ta 2 laxar för en flaska,
Det handlar om att det finns allt för mycket folk med för mycket deg som köper vin. Thats it!
Sen din attityd har jag aldrig pallat med, och inte heller dina argument om svindyra viner, men det är ju kul du har dina åsikter.
Jag tycker dina åsikter om vin liknar en supermoderat på anabola
Ha det så bra
Andreas
Andreas,
Du verkar ha läst oerhört mycket i en tidning som du säger att du inte längre läser.
Det är riktigt att jag och andra skriver om en hel del dyra viner (det är oundvikligt om man exempelvis gör en vertikal på Cheval Blanc eller La Landonne). Och det blir lätt så när man skriver ett större reportage om Domaine de la Romanée Conti.
Men andelen "svindyra" viner och "kultviner" som ingen kan få tag på är försvinnande liten. Det ser du om du har lust att bläddra i tidningen.
Om du tror att ingen har lust eller råd att köpa verkligen exklusiva viner, tror du fel. Det är inte den verklighet jag har sett under många års tid, över hela Sverige.
Såklart vet jag rätt detaljerat hur vinförsäljningen ser ut i Sverige och att dyra viner säljer väldigt lite. Men det finns ett stort intresse att läsa om dem, hos dem som köper dem. Alltså skriver vi ... och får fler och fler läsare och prenumeranter varje månad. Samma positiva utveckling ser i den andra forum jag verkar i.
Helt klart har LG valt en annan väg än den som allt om Vin har valt, eftersom det finns olika målgrupper. I det inget märkligt.
När du försöker citera mig om min inställning till "billiga" och "dyra" viner, är du dåligt påläst. Såklart verkar du ha skrivit i ett upprört tillstånd (förstår verkligen att du är sur på mig - och det förtjänar jag i just detta fall, helt klart!), och därför blev det kanske lite av ett hastverk med otydligheter.
Jag har inte längre någon ambition att göra mig populär, det går inte när man har alla typer av männsikor som man dagligen möter i olika forum. Jag är som jag är, en del hatar det, men de flesta tycker väldigt mycket om det. Okej, inte när jag emellanåt gör ett "grinigt utspel" som jag tyvärr gjorde här hos Finare Viner - det kan jag be om ursäkt för. Även jag kan bli trött och vara i dålig form.
När det gäller priser, är det aldrig jag som sätter dem. Jag köper de viner jag vill prova eller dricka, oavsett prislapp, så länge rätt mängd pengar ligger i plånboken. Min smak är helt klart (generellt sett) viner över 100, eller till och med 150 kronor om man ska dra sig till ett prisläge (vilket jag inte gör). Det handlar om att jag har VALT och TYCKER OM viner från områden som har ett ibland horriblet högt prisläge - Bourgogne och Kalifornien. Det kan jag inte hjälpa. Men nog tusan har producenten rätt att tjäna på sin flit, oavsett de är rika som troll redan.
De som känner mig väl, vet precis vem jag är, och vad jag är, och snobb eller uppblåst med övertro på mig själv är det allra sista jag är.
Men tycker du så, är det också helt okej för mig. Vi kommer nog inte bli kamrater ändå.
Bästehälsningar,
Michel
Till Rotsunda
Helt utan koppling till diskussionen i övrigt. Lite nyfiken på varför du hoppade av äventyret med Nilsson, Wagner med fler?
Andreas. En liten fundering...
Blir en tidning mindre intressant för att den innehåller reportage och provningar om/av viner som är utanför ens personliga budget. Mig veterligen är fokus i LG fortfarande viner för mellan säg 150kr upp till strax över 500kr...
...vilket är ungefär samma fokus som hos Finare Vinare, Frankofilen och Nettare e Gioia, vilka är mina och säkert många andras favorit bloggar...
Kategorin vinköpare "vi" och "normal" som jag tolkar dem i din beskrivning har förövrigt ett antal olika andra vintidningar som huvudsakligen inriktar sig på att att få folk att tro/tycka att bara man läser tillräckligt mycket vinrecensioner så kommer man få en maximal vinupplevelse för på sin höjd 100 spänn.
Tycker förövrigt att det är kul att du huvudsakligen försöker racka ned på Michels attityd genom att bete dig som något slags berusad huligan.
Anonym,
Det är väl en berättiga fråga. Nilsson och Wagner är sedan 12-15 år tillbaka riktigt fina vänner till mig - passionerade, motivera och väldigt duktiga på det de gör. De har båda olika roller än vad jag har, men jag var nog ganska naiv när jag fick en förfrågan om att hjälpa till att "tycka till" om lite viner, och föreslå bra producenter i Bourgogne, Kalifornien och Österrike som jag gärna skulle vilja se på den svenska marknaden, men som antingen bara kom till restauranger (i mycket liten skala), eller inte alls. Dessutom skulle jag hålla lite provningar och vinmiddagar här i Stockholm med dessa viner. Kul grej tyckte jag. Att jag sedan kom att frontas som en nyckelperson var något som jag aldrig förstod - jag gjorde ju egentligen inget annat än att tipsa om bra producenter/viner för Winefinder att leta efter.
Ja, jag var naiv och kände mig rätt dum som inte förstod bättre.
Någon direkt roll i det hela hade jag aldrig, jag tänkte inte ens på det som ett eventuellt "problem" att jag tittade igenom listor med viner som de kunde få tag på genom sina stora kontakter med vinhandlare runt om i Europa. Och i slutändan gjorde jag inte särskilt mycket, och fick bara betalt för de få provningar jag höll i Stockholm. Som så många andra uppdrag.
Jag skäms inte ett dugg över det, eller att jag under mina resor i vinvärlden har haft möjlighet att upptäcka massor av fantastiska producenter som idag - genom mitt kontaktnät med svenska sommelierer och importörer - finns representerade på den svenska marknaden. Detta är något jag är väldigt glad över ... mitt mål är alltid att få de bästa producenterna representerade i Sverige. Det tror jag vi alla tjänar på.
"Det är mycket man helst inte vill veta. Men det var bara en liten grej vi blev nyfikna på, Martin. Vill du utveckla det där med galna Vinovativa? Gärna lite som Lucky Luke med dubbla puffror baklänges..."
Det är väl inte så jävla märkvärdigt EGENTLIGEN, men när jag låg på att få köpa Mianis suveräna Merlot och Calvari (ok, jag erkänner. Jag ÄR en italiensucker som dessutom gillar Merlot..) så får jag alltså efter en hel del rövslickande erbjudandet att köpa inte mindre än hej-och-hå 24 flaskor.
Ibland undrar jag hur det resoneras? Vill man inte omsätta sina varulager?
Jag köpte hela allokeringen av Petrus istället. Och en Ferrari.
Michel:
Jag tycker det är jättekul att du skriver och vågar sticka ut hakan. Det ÄR tufft som halvoffentlig person. Det finns ju exempel (finewines forum t ex) på någon Holmström som fick totalt tokspel. Och jag kan åtminstone till viss del förstå honom. Tonen är inte alltid den bästa bland alla nollor och ettor.
Och själv gillar jag vinporr som LG. Lite trista mittuppslag bara.
/Martin
Spana in denna alla etikettdrickare, gary testar bordeaux
http://tv.winelibrary.com/2008/07/18/a-vintage-bordeaux-tasting-3-heavyweights-from-1988-episode-504/
Till Café Rotsunda,
undrar om du har provat vinet Tintot 2007, producent är Mas de Boislauzon. Tänkte lugna ner denna hätska debatt genom att utnyttja dina kunskaper lite när du är på tråden:-)
Ha de
/Johan
Wow...mäktigt flamewar, intressant.
Om nu Jamais åkt till Kalifornien så vågar man kanske nämna PRIS och DANMARK i samma mening? ;-)
Ett av Philipson Wine´s weekend-tilbud är nämligen Ratti´s Rocche 2003 för 250DKK, OK pris trots kronkurs men framförallt finns de de facto att handla... 2003 torde vara i princip drickfärdig?
http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=66301303
Vi avslutade kvällen med GV. Klockren underhållning som vanligt. Tack för tipset!
Martin - varför inte ta Ferrarin på weekendtur till Cibi e Vini? De har en hel del bra italo-merlot och du behöver inte köpa 24 flaskor.
Glansiga magasin lever ju av att sälja drömmar. Gods & Gårdar - herrgården du aldrig kommer få, Elle - kvinnan du aldrig kommer bli, Sköna Hem - inredningen du aldrig har tid med, LG - vinerna du inte har råd att dricka. Det är nog som Michel säger, det har visat sig funka utmärkt....
Johan - vi testade förra årgången av Tintot och det var ett imponerande, modernt och fruktpackat vin, lite USA/Kalifornien i stilen och sammetslent trots 100% av vanligen vresiga mourvèdre. Nya årgången borde vara ännu lenare och krämigare...
Patrik - tycks som ett svårartat högriskprojekt att köpa en låda 2003 Barolo oprövat - avrådes! Vad vi däremot har smakat och som funkade var Rattis 2007 Langhe Nebbiolo. Härligt ruffa och tuggbara tanniner. Finns ej i Sverige men borde. Priset får du kolla själv ;-)
http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=66271307
Jag kommer visst in lite sent i den här kommentarstråden, har varit för mkt afk på sistone. Ni bjuder som vanligt på högintressant läsning och kul med efterföljande het debatt. Jag tänkte dock inte ge mig in i den just nu utan återvänder till ursprungsämnet :)
Marcenasco 2004 tyckte vi var sjukt bra. Det är den klart bästa årgången vi provat och stilmässigt tilltalar den oss verkligen.
Det känns som att vi beskriver vinet rätt lika men hamnar i olika slutsatser. De gröna tonerna upplevde vi, liksom den söta bärfrukten och den söta lakritsen. Vi tyckte dock inte att den var varken för kryddig eller för USA-söt. Det är annars något som vi kan ha problem med som i exempelvis Pio Cesares Barolo 2000 och 2004. Nåväl, smaken är ju som baken :)
Har ni några planer på att prova Rocche och Conca också i närtid? Vore verkligen skoj att få höra era synpunkter på dem också!
Kul att den store Michel Jamais är inne och fylleskriver kommentarer på er blogg. Klockan 00.27 sluggar han, märkbart berusad: "Finns det överhuvudtaget EN ENDA egen företagare som kan räkna därute?".
Tre minuter senare brister det för honom igen och han kommenterar nu sin egen fyllekommentar med orden "Och finns det ÖVERHUVUD TAGET en enda GENUIN (och då menar jag GENUIN) vinälskare därute?".
Stor humor. Tur att han lugnat ner sig när han återigen kommenterar det hela på förmiddagen dagen efter...
Skicka en kommentar