måndag, november 10, 2008

Sju vita från Alsace och Loire

En kull andragluttare träffas för första gången, kärleksfullt vallade av lekledaren Fredrik Leandersson. Distrikten är Alsace och Loire, men kanske finns det någon luring...

Vin nummer 1 ser inte blygt ut, här tycks saken klar redan att döma av utseendet. Rikt gul färg med rosa kopparnyans, det måste vara - en fyllig pinot gris! Fast bara tills vi doftar: vinet har en generös doft som tydligt avslöjar en annan druva i glaset och som dessutom skulle passa bra till engelsk frukost. Här doftar det nämligen både earl grey och apelsinmarmelad - på samma gång! Förutom de oljiga bergamotte-tonerna får vi enormt utåtriktade drag av litchee, parfymigt rosenvatten och honungspastiller. Givande är bara förnamnet. Smaken är extremt yppig, viskös och kryddig där en restsötma maskerar syran som är ovanligt bra för druvsorten. Rika honungs- och mentholliknande aromer kan också noteras, samt en grapefrukt- och mineralbeska i avslutningen. Ett stooort vin, svulstigt kan tyckas, men balansen är klart imponerande - allt hänger ihop trots ett sabla pådrag. En maffig, nästan drypande gewurztraminer som ger intryck av att kosta en hygglig slant. Kvällens bästa vin, i tuff konkurrens med glas nummer fyra.

Facit: 2005 Gewurztraminer Herrenweg de Turckheim (Zind-Humbrecht)

Druvor från lieu-dit Herrenweg som inte är en Grand Cru. Biodynamiskt odlade liksom allt annat från Z-H, på stockar från 1956, med ett skördeuttag om 26 hl/ha. Vinet håller hela 15% men känns ändå inte det minsta obalanserat eller eldigt. 2,6 g syra, 12 g restsötma.




Vin nummer 2 är nästan vitt i färgen med gröna reflexer och rejält med koldioxid. Doften är ung, ren och ganska neutral med grönt äpple, mandel och jästiga sur lie-toner. I munnen ger vinet en aning sprits, friska syror och oväntat bra smakintensitet med gott om granny smith-frukt. En god muscadet!

Facit: 2007 La Grande Réserve du Moulin Muscadet de Sèvre-et-Maine Sur Lie (Gadais Pére et Fils)

Ett riktigt vin utan störande mycket godisaromer. Att prisvärdet är högt behöver knappast påpekas. Användbart och bra att ha hemma, både som apéritif, till fisk och skaldjur. Producenten rekommenderar lagring upp till 3-4 år. Dags att laga moules marinière...



Vin nummer 3 har en mycket ljust gul färg med fin lyster och reflexer av platina. Doften ger en övertydlig sauvignon blanckaraktär med hela batteriet av kattpiss, krusbär, vinbärsblad, fläder, nässlor och andra gröna toner. Det luktar kalljäst vin från Nya Zeeland. Smaken är uttalat fruktig, torrare och syrligare än väntat. Tyvärr är syrorna inte alls vidare eleganta utan sticker ut på ett fixat, osmakligt sätt. Vi saknar också aptitliga mineraler. Vi gissar på en nyzeeländare som Stoneleigh Sauvignon Blanc. Men är inte det vinet bättre än så här?

Facit: 2007 Sancerre Les Baronnes (Henri Bourgeois)

En rejäl besvikelse från producenten vars Grande Réserve vi tidigare gillat en hel del.

Vin nummer 4 är vitgult med fin glansig lyster och möjligen några aningar av gröna reflexer - det ser ungt ut. Doften är sirlig och mycket vacker med jasminblom, en liten fin honungston som kommer i sällskap med mogen vit persika, oljiga mandarinskal, sockerdricka och massor av skifferliknande mineraler. Doften ställer ut starka löften om - ja, bjuder rent av på en tidig version av - superelegant petroleumkaraktär. Smaken har mycket fin mineralton, med hög syra och rik frukt av något bittra citrusoljor och grönt äpple. Vinet är mycket slankt, välbalanserat och gott med lång eftersmak - men ger också ett lite outvecklat intryck i och med att smaken ännu inte speglar doften. Vi gissar på att detta är en slamkrypare - en ung toppriesling från rheingau, troligen erstes gewächs, exempelvis från Schloss Vollrads.

Facit: 2005 Riesling Schlossberg Cuvée Sainte Catherine (Domaine Weinbach, Kaysersberg)

Jättegott och verkligen kul att få prova systrarna Fallers Schlossberg, men vinet kräver lagring för att leva upp till priset. Vi har inte ens vågat oss på 2002 än...



Vin nummer 5 har en rikt gul färg. Doften bjuder först på en klockren champinjonkräm, och det vore därför lätt att tro att detta handlar om pinot gris. Här finns mer av unkna drag som kan associeras med vått ylle. Frukten ger intryck av ren citrus. Smaken är förvånansvärt torr, om än rikt fruktig och yppig, och har en mycket hög syra som direkt diskvalificerar alla tankar på pinot gris. Ylligheten fortsätter i munnen och får sällskap av smörkola och ek. Det är den stentuffa syran och yllet som spikar druvan - chenin blanc. Just detta exempel faller oss dock inte i smaken.

Facit: 2003 Originel Val de Loire (Cave de Saumur)

Yppigheten är inget att förvånas över när man får reda på att druvorna skördades under rekordheta 2003. Vad som däremot överraskar är att syran ändå är så kompomisslös. Producenten är ett kooperativ. Vinet är på rea just nu, nedsatt från 116 kr till 89.



Vin nummer 6 är likaså ganska rikt gult, en nyans blekare än föregående. Doften är på samma gång bjussig och neutral med betoning på aromatiska pärontoner. Här finns också ett inslag av arrak eller päroncalvados. Noteringarna från doften fortsätter i smaken som är i stort sett torr med medelhög syra, med en känsla av äppelsaft som stått i luften rätt länge. Kort och tvärt slut. Inget vidare kul vin, det här. Den neutrala, aromatiska karaktären säger att det handlar om pinot blanc, men man önskar sig något fräschare av den druvan.

Facit: 2006 Pinot Blanc Réserve (Pierre Sparr, Sigolsheim)

Ett snäpp över baskvalitet. 50/50 Pinot Blanc/Pinot Auxerrois från 26 år gamla stockar. Under 3g restsocker.



Vin nummer 7 är mycket rikt gult. Doften är något svårfångad och motsatsen till fräsch - klart unken och inte alldeles aptitlig. Nötiga och spritiga toner finns, kanske också honung - men efter en mer tydlig pinot gris-profil letar man tyvärr förgäves. Smaken har en viss fetma, men utan tillfredställande kropp (tänk er hur det ser ut), tydlig restsötma, anständig syra och en märkbar eldighet. Vinet spretar, ekipaget är inte i balans. Det ger intryck av att ha ett antal år på nacken - och möjligen av något slags defekt...

Facit: 2001 Pinot Gris Grand Cru Brand (Josmeyer)

En massiv besvikelse när vi får reda på att det är välrenommerade Josmeyer och legendariska Brand det handlar om. Trots att alkoholen märks så mycket håller vinet inte mer än 13%. Kan funka till gåslever, men då finns det annat man hellre väljer.

7 kommentarer:

Dennis sa...

Fick nyligen en flaska av just denna Gewurztraminer från Zind-Humbrecht av frun i present. Verkar riktigt maffigt och spännande! Lagra eller ej? Jag hade bestämt mig för att dricka, är lite sugen..

johan p sa...

Intressant men tråkigt att höra att Les Baronnes inte levererar i årgång 2007. Den har tidigare varit en klar favorit i segmentet. Minns dock ej vad det var för årgång när vinet ofta serverade hos mig.

// anders sa...

Tack för genomblåsningen. Lyxigt med Zind-Humbrecht, Weinbach och Josmeyer (även om den var trist) på en kurskväll.

Intressant; jag gjorde exakt samma reflexion när Les Baronnes dök upp i en blandad blind provning. Mycket sämre än väntat, besvikelse över ett vin som varit bra, och tillräckligt atypiskt för att lura bort en från världsdelen.

Anonym sa...

Äsch... knas på datan... Inte meningen att tassa in anonymt.

Finare Vinare sa...

Vinogram - lufta ordentligt, drick och njut till asiatiskt käk, gåslever - eller för sig själv. Den där te- och marmeladtonen var läcker.

Ja, 2007 Les Baronnes var inte kul, bäst att undvika. Vi får helt enkelt leta vidare efter bra sancerre...

Mer lyx har utlovats till kommande kursprovningar :-)

Anonym sa...

Vin nr 1 drack vi idag. Så gott!Elina

Finare Vinare sa...

Kul att det levererade, Elina. Skulle gärna träffa det där vinet igen...