torsdag, november 06, 2008

2006 Le Serre Nuove dell'Ornellaia


Förra hösten charmade Tenuta dell'Ornellaia oss ordentligt med sitt andravin 2004 Le Serre Nuove. Årgång 2006 släpptes i måndags - det purunga vinet skuffas nu obarmhärtigt fram, det är upp till bevis utan vidare pardon eller psykologi. Italienskt lantbröd från Vasastans Ost samt olivolja och hyvlad parmesan bidrar till att skapa bekanta omgivningar.

2006 Le Serre Nuove dell'Ornellaia är mörkt och tätt blårött/rödsvart i glaset. Doften är mycket ung och primär med bittermandel, mörka mogna körsbär, likörkörsbär, cassis, katrinplommon och mörk choklad. Här finns också en frisk men subtil örtighet av menthol/eucalyptus, oregano och basilika. Trots kombinationen menthol och mörk choklad blir inte summan after eight, utan delarna märks bara var för sig. Någon rök från vedbrasa kan anas och mandeltonerna utvecklas till sötare mandelmassa efter hand.

Smaken är purung och mycket fruktig med bra viskositet, hög syra, mjuka tanniner och en framträdande kärnbitterhet i avslutningen. Vinet ger ett knutet intryck i munnen, men råmaterial finns - en potential som inte alls realiseras så här tidigt. Nollfyran hade förra året kommit betydligt längre på vägen mot en färdig helhet. Vinet är så pass primärt att det absolut inte bör drickas nu eller försvarar sitt pris än, blint skulle vi erbjuda högst tvåhundra ikväll. Den unga, modernt kostymerade berlusconifrukten måste få tid att sätta sig. Vinet kommer säkert bli mer intressant och givande om tre år eller mer. Vi håller tummarna för det...

2006 Le Serre Nuove dell'Ornellaia (Tenuta dell'Ornellaia, Bolgheri, Toscana)

10 kommentarer:

Vinosapien sa...

Vindoktorn plockade vinet som veckans godbit:
http://www.thewinedoctor.com/weekend/leserrenuovedellornellaia06.shtml

Finare Vinare sa...

Kul att läsa vindoktorn, som vanligt!
Kissack får uppenbarligen ut mer av vinet än vi fick. Minst tre-fyra timmar i karaffen hade nog inte varit fel eftersom vinet öppnade upp sakta. För oss blir det snarare 16 än 17+ på 20-skalan, nu. Men vinet bär av allt att döma på glada överraskningar till den som väntar...

Anonym sa...

Men, bara för sakens skull - Berlusconifrukt? Vad kännetäcknar denna? Utvattnat och åldrad i utförsbacke? Svårartad eftersmak? Eller är det en Kronstamsk ordvits?

/M

Finare Vinare sa...

M, det är verkligen en befogad fråga! Ordet dök nog upp i samband med 2005 Farnese Colline Teramane. Vi tänker på mörka powersuits, rätt potent alkoholhalt, rejäl extraktion - ett vin som inte bangar för lite maktspråk;-)

Vinosapien sa...

Med tanke på vad han yttrade i Moskva trodde jag det var 'solbränd' frukt;-)

Ruso sa...

Regeringsgatan har fått in både Ornellaia 2005 och Le Serre Nuove 2006, trots att inget står på nätet, än kanske.

Anonym sa...

ok, det förklarar saken,

Många av mina italieska vänner skulle aldrig köpa ett vin beskrivet med ett substantiverat adjektiv som "Berlusconifrukt". Uppumpat med Botox låter ju inte så kul för 369 spänn..
Nosferatoufrukt?

;)

Ser nu att jag missat årgången denna gång. Att man inte kan hålla sig på helspänn i denna vinhets som lanseringarna innebär ska jag kompensera med att öppna en -04á ikväll. Frågan är bara vad jag ska äta till som tar max 30 minuter och som inte heter hämtpizza? Varmkorv och Pecorino?

/M

Finare Vinare sa...

Pane, olio e formaggio.

Anonym sa...

(A): Vet inte hur det ser ut på hemsidan, men Nordstan hade i eftermiddags en rejäl samling Ornellaia i hyllan. Vad jag förstår så hade "lillasyster" trillat in på lagret under dagen och bör finnas i hyllorna imorgon.

Anonym sa...

Börjar leverera nu. Så om lådan inte är öppnad så kan ni börja så smått nu, öppna iallafall 1 timme innan dock..