söndag, oktober 21, 2012

Bordeaux 2009: Phélan-Segur & Cambon La Pelouse


De hajpade nollniorna från Bordeaux rullar in över butikshyllorna men attraktionen de utövar på oss är måttlig. Nuförtiden känns det som bordeaux ofta lyckas med att vara gott men väldigt sällan når fram till att vara fascinerande - en eftersträvansvärd egenskap som vi oftare upplever i barolo, barbaresco, brunello eller varför inte etna rosso.

Nej, vårt förhållande till bordeaux är oromantiskt och funktionellt. Dagens viner är drivna produkter som bör avverkas i sitt rätta sammanhang. Vi laddar upp med ett par rejäla entrecôter, vevar ihop en grym bea med Sturköhäxans dragon och tar Andreas Larsson på orden när det gäller fritering av potatis. Ankflott ska det vara, inget annat blir lika gott.

De här bägge slotten representerar väl lite olika ambitionsnivåer av cru bourgeois, med det gemensamt att de brukar leverera hyggligt efter sina förutsättningar. En annan gemensam detalj är att de har mer kända grannar: Giscours, La Lagune och De Tertre i Haut-Médoc, respektive Montrose och Calon-Ségur i Saint-Estèphe.

Phélan-Ségur har enligt förhandsrapporterna lagt in en överväxel de senaste åren - som vanligt med Michel Rolland som konsulterande vinmakare - och nollnian sägs vara det bästa de åstadkommit sedan 1990. Cambon La Pelouse har gillats här hemma i årgång 2005 och 2006, så vinet måste ju få en chans även i 2009.

2009 Château Cambon La Pelouse Haut-Médoc Cru Bourgeois 

Måttlig definition på nosen, som är mörkfruktig med aromer av körsbär och plommon. Eken känns lite murrig och svettig med toner av mörk choklad, ingefära och kanelkola. Och så svävar en liten obestämd örtighet ovanpå det hela.

I munnen ett medelfylligt vin med rejäla tanniner, rätt friska syror och en liten kärvhet som verkar lovande inför mötet med maten. Frukten känns inledningsvis måttligt tät men fyller ut fint efterhand. De mörkchokladiga tanninerna och fruktkroppen hänger väl inte riktigt ihop än, men det blir som sagt bättre med lite tid och luft.

Det är till maten som det här vinet gör sig allra bäst. Balansen är helt enkelt som gjord för att ta hand om animaliskt fett, proteiner och krämig bea. Inget stort vin såklart, men gott ändå och värt ett bravo för sin funktionalitet.

2009 Château Phélan-Ségur Saint Estèphe Cru Bourgeois

Långt mer fokuserat och definierat sniff. Här doftar det som på ett luxuöst konditori med aromer av nougat, espresso-kvarn, venezuela-choklad, madagaskar-vanilj, blyertspenna och en pust vedrök från öppna spisen. Tillsammans med den mogna frukten (vinbär, cassis, plommon) känns doftintrycket närmast transatlantiskt.

Entrén i munnen är smeksam och följs av en tät mittsmak med stora sötmogna tanniner som integrerar perfekt med frukt och ek. Syrorna upplevs nästan låga och jolmigheten lurar precis runt hörnet. Hela ekipaget bär ut i en lång lustfylld eftersmak med sensationer av rök och vanilj. Godast är det kanske på egen hand, till maten saknas det faktiskt lite bett.

Kärlek? Fascination? Nä, såna ord finns inte med på kartan. Det här är superskicklig vinmakning, väldigt bra utdelning för pengarna och lika inställsamt som kaffe och kakor. Men i slutändan är det ändå inte mer än en ovanligt givande cru bourgeois. Första glaset är godare än det sista. Det som saknas är transparensen, mineraliteten och terroir-känslan i ett grand vin.

Tryffelsvinet via SB/TS, 191 kr
Granqvist via SB/TS, 387 kr.

10 kommentarer:

Frankofilen sa...

Vi drack en 2009 Cambon i SF i somras, men jag fick ingen feeling alls då. Uppfattade den som rätt blurrig och diffus utan djup, men å andra sidan var vi väl kanske mer inställda på jänkare. Cambon fick stryk av så gott som allt från Cali vi drack i samma prisklass ($20).

Har grunnat lite på 2009 Phelan efter din hyllning i början av månaden. Fast det finns ju rätt mycket annat man kan köpa för närmare 400 spänn...

Frankofilen sa...

För övrigt vill jag bara tillägga med en vakthunds envishet - Bordeaux är kärlek och fascination! Man måste bara hitta rätt flaskor ;-)

Niklas Jörgensen sa...

Gammal kärlek rostar aldrig!

Tror dock bestämt att 2008 är er kopp framför 2009. Eller varför inte 2005?Många Cru B är strålande dricka just nu.

MVH

Niklas

Kayaker sa...

Hur står de sig jämfört med Château Rollan de By som ni provat tidigare?

Finare Vinare sa...

Franko - frågan är väl om man är beredd att betala vad som krävs för kärlek och fascination i en bordeaux?

Niklas - sant, svala 2008 passar nog oss rätt bra. Eller 2004. Och gärna klassiska stilar som Ch Palmer för att hugga ett exempel.

Phélan-Segur är typ åtminstone dubbelt så bra som Rollan de By ;-) Föredrar nog även Cambon La Pelouse, tyckte 09 Rollan de By var fluffig men alltför snabbt utvecklad aromatiskt sett med någon störande dillton och dessutom lite ihålig.

Ska bli väldigt intressant att se hur Poujeaux tar sig ut i 2009 års version...Kayaker sa...

Ojdå! Inte läge att köpa på sig en massa extra Rollan de By osynat iallafall! :-)
Jag gillar Château Phélan-Ségur. Inte minst för att de anstränger sig lite extra i samband med Marathon du Médoc. Vilka viner som skänks och hur de skänks - plastglas eller olika fina vinglas - varierar mellan slotten, men Phélan-Ségur har bjudit på riktigt trevliga 90-talare i bra glas och dessutom erbjudit gratis fotografering de två gånger jag sprungit. Överlag har välkomnandet och det allmänna bemötandet varit bland de absolut bästa bland alla slotten på maran. Så'nt känns förstås extra bra när man har 30km i benen...
Jag brukar köpa någon Phélan-Ségur när de dyker upp, just för att jag hoppas att de kommer att ge mycket tillbaka om 15-20 år.
Man kan kanske säga att deras marknadsföring funkat på mig? ;)

Gôut sa...

Jag har personligen svårt att motivera mig att slanta upp vad som krävs för ung Bdx. Jag menar, de första femton tjugo åren njuter man ju ändå mest av potentialen och av att fantisera om hur gott det kommer att bli när det är moget.
Jag dricker hellre en mogen Bdx av medioker klass än en riktig rökare som är för ung. Särskilt om jag själv ska betala.

Korkdragaren sa...

Det finns många prissänkta viner från 07 och 08 nu för rimliga priser. Jag gick igång hårt på Conseillante 07.

Andra intressanta är Beauregard 08 (05'an förra året hos er var ju väldigt bra) och Saint Pierre 08, billiga jämfört med 09 och mindre fläskiga.

Frankofilen sa...

Drog faktiskt en 2008 Saint-Pierre ikväll. Låt ligga. Blev en post med utgång i den här tråden...

Puteljen! sa...

Orkar ni inte vänta 20 år? ;)