lördag, oktober 13, 2012

Schweinshaxe & 2011 Seehof Morstein


Svårt att säga om det beror på månaden oktober eller om det var den där retsamt lilla förrätten på 19 Glas i onsdags - eller kanske sonen som titt som tätt påminner om besöket på Bar Central - men plötsligt känns tysk Schweinshaxe som det enda raka.

Tänk fläsklägg. En grisaskånk på ett par kilo, med ben och svål. Egentligen ska den inte vara rimmad, då kan man tillaga den i ugnen hela vägen. Vår rimmade lägg får puttra i sitt spad tills den nästan faller i bitar. Räkna med två och en halv timme, och sen bortåt trekvart i ugnen för att svålen ska hinna bli knaperstekt och köttytan karamelliserad.

Givet tillbehör är förstås Sauerkraut. Den glaskonserverade tyska surkålsprodukten pimpar vi med en skvätt riesling och lite uppmjukande vispgrädde. För att få ytterligare en smakmässig motpol på tallriken lagar vi till ett klassiskt svenskt rotmos på kålrot och morot som rörs ut med grisspadet och en rejäl klick smör.

Det finns tillfällen när mat träffar nästan otäckt rätt - ren lycka liksom - och så är det den här gången. Grisaskånken smakar helt enkelt sagolikt. Den tyska rieslingen som vi spetsade surkålen med fortsätter sitt segertåg i glasen. Sällan har ett vin känts så självklart i sitt sammanhang som 2011 Seehof Riesling Morstein gör ikväll.
Ungt som synden visst, men så oerhört uppfriskande, mineralstint och kraftfullt i sitt samspel med maten. Vi sänker hela flaskan i ett svep.Atomwine, 125 dkk, måste vara ett av de mesta rieslingklippen som går att göra för tillfället. Nu har 2011 Morstein Alte Reben också kommit in - det ska bli väldigt spännande...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi dricker Bernard Otts Fass 4 till vår haxe. Fantastiskt gott! /Vinogram