fredag, oktober 05, 2012

2000 Château Chasse-Spleen


Folk som gillar klassisk bordeaux måtte vid det här laget ha börjat tappa hoppet om oss. Alltför sällan publiceras bevis på att vi uppskattar dessa drycker, och att de faktiskt går åt - i fallet 2008 Château Poujeaux så snabbt att lagringen förvandlades till en icke-händelse.

Just appellationen Moulis-en-Médoc, med parhästarna Poujeaux och Chasse-Spleen, hör till våra käraste exempel på att man inte behöver belåna sig för att ha skoj med klassiker. En rejäl dos tålamod kan dock vara på sin plats. Ikväll drar vi korken ur 2000 Château Chasse-Spleen. Det känns som att vi väntat länge nog.

Rakt ur karaffen osar det järn och jord, vinbär och cassis, söt piptobak och salt snus, hästgård och lädersadel. I glaset får vi en ny uppsättning intryck: kakaopudrade moccatryfflar, ett par likörkörsbär, fullmogna jordgubbar samt en god pust av espresso-bar. Frukten öppnar upp riktigt fint, sammetskänslan är på plats, likaså övertonerna som drar åt det blommiga hållet med violer och rosenblad. Ja, det här doftar ju för jäkla gott.

Attacken i munnen är sammetslen - sval, stram och läskande, men på samma gång mjuk och lätt viskös. Syran klockar in på god frisk medelhöjd, tanninerna är mogna så det räcker, och dessutom infattade i en välbyggd fruktkropp. Prominenta mineraler och allmän saftighet får saliven att sprinkla gommen - som om inte vinet redan var runt och silkigt nog. Avslutningen är tillräckligt bestämd och efterklangen lång och lustfylld. Mmm, vilken fullträff - och vilken skön drickbarhet!

Det här, kära vänner, är vad vi verkligen gillar med bordeaux. Haffa en välrenommerad cru bourgeois för kanske ett par-tre hundralappar (beroende på köpställe) och vänta i sisådär åtta år. Ut på andra sidan källardörren kliver en transformerad varelse som ger så mycket mer tillbaks. Om man skippar den lätt glädjedödande exercisen att jämföra med andra bordeauxer, för att utröna vilken som eventuellt är "bäst", och istället bara njuter av det man har, så når man faktiskt hela vägen hem med en flaska som den här.

Vidareläsning och diskussion i smågrupper: Bordeaux Made Itself Boring och When Bourgeois Is Good.

11 kommentarer:

Vintresserad sa...

En öppen dörr att slå in "Chez Vintresserad" - men visst är det något alldeles speciellt med en lagom utvecklad Bordelaisare från ett bra år! MVH - Vintresserad

Henrik sa...

Tally ho, old chap, how about some claret to the old tripe! Chasse-Spleen är inte illa, låter härligt med 00an. Själv sitter jag med italienska Napa-caben Le Serre Nuove 04 i glaset ;-) Skämt åsido, Serre är riktigt, riktigt bra. Klart det finns fat, men också en rejält stenig och kryddig cassis med lite stall och lakrits. Med lite svart vinbärsgelé till hjortsteken är det en höjdare. Lirar inte dumt till en okynnesbit parmesan heller.

Frankofilen sa...

Mmm, Bordeaux...

Har den här liggande, men önskar att jag hade handlat ännu mer den där lördagen 2004 när SB släppte en massa nollnollor. Gissar att vi kanske stod i samma kö utan att känna varandra...

Anonym sa...

Helt otänkbart att överhuvudtaget dricka en Bordeaux, eller något som är äldre än 2 år eller som inte är naturvin. Jag hänvisar till Nomas sommelier och delägare. "Vi har inga Bordeauxviner på vinlistan då de innehåller gifter och de därför inte kan utrycka sitt vingårdsläge"
(källa Per Styregård i Dagens Industri, fritt tolkat)

Anonym sa...

Synd att man inte var ute och köpte på sig 2004... Någon tanke om liknande lagringsprojekt bland 2009:orna?

Finare Vinare sa...

04 Chasse-Spleen var väl i sanningens namn inte alls lika bra som 00, det svalare året måste man nog upp lite högre i klassificeringarna?

09or - vi satsar gärna på Poujeaux och Chasse-Spleen igen, utan att ha prövat dem.

09 Phélan-Segur är enastående, rekommenderas varmt, det ska bli väldigt spännande att följa den. Dessutom gott redan nu efter någon timmes luftning, om man så vill.

Anonym sa...

Jag testade experimentet att köpa billig Bordeaux från en bra årgång med Ch. Holden Haut-Médoc 2000. Jag fick två lådor för priset av en, vilket gav 5 euro per flaska. Tyvärr blev det inget lyckat experiment. Tunt och tråkigt. Samma sak har hänt mig med billig Bordeaux 2000 på restaurang. Lynch-Moussas 2000 för runt 18 euro var dock ett bra köp.

Lavazza

Finare Vinare sa...

Som sagt, ska man lagra gäller det att välja slott med omsorg och årgången måste vara bra.

Anonym sa...

Aha - nej jag tänkte på att man skulle varit framme 2004 och handlat - av Chasse Spleen -00...
Phélan-Segur -09 har jag laddat upp med däremot- hoppas att ni har rätt med den!

Finare Vinare sa...

Ah - systembolagskön av årgång 2004, den som Franko snackar om...

Inte minsta skugga av tvivel om 2009 Phélan-Segur. Den är kanonbra!


Anonym sa...

Vad tros om Ch. Reynon som "köp enkelt stora år"-vin? 2004 har hållit mycket bra, men 2009 är inte särskilt intressant just nu. Bara någon euro i prishöjning, kostar typ 10-11 euro.

Lavazza