tisdag, oktober 23, 2012

Fransk Vindag på Grand


12 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

"Franska kvalitetsviner" verkar vara representerade med ett flertal producenter. Provade ni Ch. Le Puy 2008? .. eller nåt annat, t.ex. från Bret Brothers, St Nicolas eller Montirius - hur var de i så fall - funderar på påfyllning av nya årgångar.

Finare Vinare sa...

Allt som är på bild är sånt vi gillade.

Franskas bord var det roligaste att prova. Deras portfölj är jättefin som bekant.

Ch Le Puy brukar ju vara lite brettiga, men nollåttan var klingande ren och frisk. Apropå debatten om vad bordeaux eventuellt har blivit så är det här något annat och mer traditionellt. Sådant gillas.

Alla vinerna från Bret Brothers är klingande rena exempel på mineralisk chardonnay. De är bra allihopa, Macon Uchizy, Pouilly Fuissé etc. Kanske särskilt 2010 men absolut inget fel på 2011 heller.

Domaine Saint-Nicholas' 2008 Cuvée Jacques är 90% pinot noir och 10% cab franc, ett förtjusande vin som kommer att sjunga till mat.

Montirius 2011 La Tour är den mest rödfruktiga, charmiga och burgundiska Gigondas de någonsin har gjort. Unga stockar tydligen, och därför en fruktig profil. Kommer snart i BS, ska bli kul att dricka.

Karl sa...

Hej.
Vad tyckte ni om Domaine Heresztyn?
Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Corbeaux?
Tack på förhand!

Finare Vinare sa...

Karl - både 09 Bourgogne Rouge och 09 Gevrey-Chambertin VV var rejäla och smakliga doningar som fixar att tampas med lite stadigare mat. Les Corbeaux var inte med på Grand, men det finns en hel del att läsa om det vinet här:

http://vinare.blogspot.se/search?q=heresztyn+corbeaux

Anonym sa...

Hur var budgetvinet från Boisset? Finns det någon anledning att köpa om man jämför med exempelvis F. Beckers billigaste?

//Robert

Finare Vinare sa...

Hej Robert - skarpsynt! Budgetvinet från Boisset är med bland bilderna just för att det är överraskande bra -mycket bättre än instegs-bourgogner brukar vara. Rena klara aromer, bra balans, inte surt och snipigt, inte ekigt. Årgången glänser, igen.

Beckers instegspinne ger såklart mer pang för pengarna men vi blev sugna på att införskaffa och dricka en flaska 2010 Les Ursulines. Eller rentav två? ;-)

Anonym sa...

Då köper jag också några och lägger bredvid Beckers i vinskåpet :)
//Robert

Johan C sa...

Ny etikett på Agrapart ser jag!
kan det vara nya 2008or?
Vilka skumpor var bra?

Finare Vinare sa...

Johan - ja etiketten var väl grön förut? Alla är nu likadana utom Les 7 Crus som är svart. Fast färgen ser mer orange ut än den är i verkligheten.

http://www.champagne-agrapart.com

Låter rimligt med 2008 i basen om vinet har fått tre år på jästfällningen. Det var Jakobsson & Söderström som hällde, de har visst direktleverans från Danmark till privatpersoner i Sverige:

http://www.js-wineclub.com

Vi fokuserade på pinot noir den här gången (utan bubblor alltså) så de enda andra skumpor vi provade var Laurent-Perriers Grand Siècle och Françoise Bedels Entre Ciel et Terre. Båda givetvis väldigt goda, inte minst tack vare sina långa lagringstider på jästfällningen.

Boris B sa...

Ni är medvetna om att Les Ursulines kostar 105 kronor? Låter som väldigt mycket pang för pengarna det.

Finare Vinare sa...

Jo, vi förstod att den kostade ungefär så. Vi ber att få återkomma om hur mycket pang det blev när vi har druckit en flaska ;-)

Peter Blomgren sa...

Hur var jesusrankan ?
/Peter