lördag, oktober 06, 2012

2010 Keller Spätburgunder Bürgel


Lördagslunchen ägnade vi åt en shoppingrunda i nyfixade Hötorgshallen. Den svarta franska kycklingen från Label Rouge ju är något helt annat än de svenska stressprodukterna. Vi bestämde oss för att tillaga fågeln hel som pot au feu, alltså fick den sjuda försiktigt under ett par timmar i vitt vin (nåja, champagne) och hönsbuljong. Efterhand tillförde vi färsk timjan, torkade herbes de provence, knipplök, purjo, potatis, zucchini och morötter. Och så en liten kula beurre manié. Resultatet blev sönderfallande mört och väldigt smakrikt på ett lätt, rent och alldeles tidlöst vis.

Wonnegaus lysande stjärna Klaus-Peter Keller behöver väl ingen närmare presentation vid det här laget, och hans passion för pinot noir framstår allt tydligare. Bürgel är en relativt varm vingård precis utanför ringmuren i Dalsheim. Jordmånen där består av kalksten, kalkrik lera och lössjord på kalkstensgrund. Här växer 40-åriga stockar med tyska kloner av spätburgunder. Skörden är mindre än 30 hl/ha och vinet får en, med tyska mått, ovanligt försiktig uppfostran i ettårsfat från Domaine de la Romanée-Conti.

2010 Keller Dalsheimer Bürgel Spätburgunder Grosses Gewächs är en ljus och transparent uppenbarelse i glaset. Doften spelar framförallt i diskantregistret, med klara toner av mandel, violer och ljusa röda bär. Oerhört ren och samtidigt komplex, med kylig kalksten och svala nyanser av röda körsbär, nypon, rönnbär, lingon och hallon. Faten märks som en smula bittermandel, bark och krydda -men det är subtila tillägg vi pratar om.

I munnen ett lätt, slankt och dansant vin med hög koncentration av aromer, klingande syra och rejäl längd men i stort sett utan tyngd. Renhet, fräschör och elegans är nyckelorden här. "Röd riesling" är Kellers ideal när det gäller pinot noir, och den beskrivningen är ju på pricken. Mötet med kycklingen blev förstås väldigt lyckat.

Den nysläppta tian är slankare än nollnian, men minst lika fin. Vi handlar numera hellre röd Keller än volnay, som väl är den närmaste jämförelsen. Missa på egen risk.

Atomwine, 349 dkk

ps. Fler som blivit golvade av denna fotomodell.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Kellers Burgel och Frauenberg måste provas. Här hemma delade vi på en flaska av Beckers instegsvin Spätburgunder Trocken 2010 igår kväll. Väldigt mycket vin för en liten peng... Härligt läskande vin med frisk syra och nästan krämig bärighet. Jag är mycket nyfiken på Kellers alster, som ju låter lovande.

/Johan H

Mohan sa...

Precis öppnade 2011 och förstår varför den kallas en röda riesling. Den är så ren frisk komplex mineralisk stenig med fina röda frukt och lite örtig töner. Lätt och lång fräsch mineralisk smak som gör att jag kan bara le och njuta. Tack för tips!

Finare Vinare sa...

Glad att du gillade! Dock ingen surpris... ;)