lördag, juni 16, 2012

Kyliga viner


Fredagskvällen tog avstamp i Singapore, får man nog säga. Det hela började med en bordshög vinkyl från tillverkaren "No Name" någonstans i Kina. Ni vet det där landet som just nu bygger sin lycka genom att tillverka allt vad västerlänningar vill ha, och tio gånger billigare än det billigaste man kan tänka sig. Till exempel: vad sägs om åttahundra spänn för en halvhyfsad kopia av en tysk studiomikrofon som annars går lös på minst femtontusen? Och då ska ni veta att utpriset från den kinesiska fabriken ligger på en hundring...

Den anonyma vinkylen jobbade i alla fall duktigt under ett par års tid i Vinovis-Ulriks condo i Singapore. Man kan tänka sig att den var helt nödvändig i ett land där det oftast är 32 plus. När det så var dags att åka hem fick vi en mejlfråga om det var någon som ville ha kylen. I så fall skulle Ulrik låta flyttfirman packa den i samma container som de möbler som skulle hem. Eftersom vi har vinkällare på annat håll har vi aldrig brytt oss om att skaffa någon vinkyl, men just den här halvhöga modellen för upp till fyrtiofem flaskor skulle faktiskt passa oss som handsken. Vi tackade såklart ja.

Sedan många år bor vi högst upp i ett hus som saknar hiss och aldrig lär få någon heller. En snabb rundringning till stockholmska flyttfirmor gav vid handen att det skulle kosta nittonhundra att få kylen på plats med hjälp av två flyttgubbar. Men just som vi var på vippen att boka en firma kom Ulrik med ett kreativt förslag: låt oss leka flyttgubbar en stund och handla vin för nittonhundra istället! Den här typen av ideer funkar på oss. Det var plättlätt att bära femtio kinesiska kilon uppför alla trapporna medan vi tänkte ut vad vi skulle bjuda på...


Ja, varför vänta när man kan få allt genast? Vi säger nästan som nybakade grythyttestudenten Johan: Ah, lovely Burgundy. Resultatet i matchen mellan Frankrike och Tyskland blev förresten 2-1.

ps. Tack Ulrik & Franko för sköna inspel. Mer om vinerna här.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ännu en skvätt Cathiard var precis vad som behövdes när England gjorde 3-2... Tack för en skön kväll hörrni.

Ulrik sa...

Stort tack!

Det var värt att bära upp den för att få dricka Cathiard. Vetefasen om den inte smakade Grand Cru? :-)

Finare Vinare sa...

Man får väl säga att sommelier-Johans uttrycksfulla beskrivning av Groffiers Amoureuses funkar på Cathiards Aux Malconsorts också, bara med den lilla skillnaden att det inte var Westlife vi dansade mellanstadie-tryckare till ;-)

Chris sa...

Slår ju flyttgubbar vilken dag som helst! Hur uppträdde Boillot's P-M, fin i årgångsvärmen?
Kom nyss hem från en resa i Bourgogne och testade bla Dujac's 2010 version av Aux Malconsorts(löjligt bra vin), otrolig vingård verkligen! Håller med om GC kvalitén på den!