torsdag, juni 28, 2012

2009 Louis Jadot Beaujolais-Villages Combe aux Jacques


Man ska inte underskatta korta lagringsprojekt med lite enklare viner. Bara ett par år kan göra all skillnad i världen och det är kul att bli positivt överraskad. Extra bra är det förstås om leverantören sköter lagringsbestyren så att man kan hämta ut vinet ett par år senare och bara betala en femma extra för den tjänsten. Nackdelen är förstås att ingen kan garantera att vinet verkligen finns kvar två år senare. Men i det här fallet råkar det faktiskt göra det.

När vi först provade Louis Jadots 2009 Beaujolais-Villages Combe aux Jacques för ett par år sedan, noterade vi imponerande tät och rik gamay-frukt för den här kvalitetsnivån - tack vare den varma årgången - men också tokprimära jästaromatiska och malolaktiska toner som hindrade oss från att gå i spinn och dra i hyllningsklockan.
Två miljoner flaskor om året är industriell skala och det märktes tyvärr i början, även om detta förstås var betydligt bättre än motsvarande från marknadsledaren Duboeuf.

Men de gångna två åren har helt klart gjort susen med det här vinet.
Puts väck är de nyjästa, lätt artificiella drag vi störde oss på i början. Den parfymerat violblå ungfrukten har mjuknat i konturerna och fyllt ut med en flödigare och mer vinös saftighet. Nu slösas det friskt med sötmogna jordgubbar halvvägs till södra rhônedalen och vi kan börja nosa på ord som mineralitet, mognadskomplexitet och faktiskt - en viss längd. Ett sällskapsvin i ordets bästa bemärkelse, som säkert kan utvecklas vidare under några år till. Både vi och gästerna gillar. Påfyllning, tack.

Vinunic via BS, 95 kr

Inga kommentarer: