onsdag, juni 27, 2012

2009 Philippe Gilbert Menetou-Salon Rouge


Första utfallet av den rafflande sommarläsningen blev en tolkning av Mathias Dahlgrens ångade torskrygg med skogssvamp och forellrom. Lättrimmat i grovt salt blir det pinfärska fiskköttet precis så spänstigt som man kunde hoppas. I brist på ångugn och vacuumpåsar använder vi en djup form och täcker den med ugnsfolie för ett - som det skulle visa sig - helschysst resultat.

Visst, svampen var inte färsk utan torkad och Mathias "emulsion" hade ett skum som vi inte fick till. Förmodligen borde vi tagit undan svampen och använt lattevispen? Hur som helst, smakmässigt var detta ändå den godaste fisk vi ätit på länge och dessutom ganska vacker att se på. 
Vad skulle vi välja till ackompanjemang? Svamp och bourgogne brukar funka bra, både röd och vit. Pinot noir blir vårt förstahandsval, men den odlas ju faktiskt också i Loire. Låt oss langa in Philippe Gilberts 2009 Menetou-Salon Rouge.


Vi missade helt när nollnian kom, förmodligen var det för ganska precis ett år sedan eftersom tian nyligen dök upp. Flaskan ser inte riktigt ut som den brukar - verkar som Philippe fick slut på rödvins-etiketter och lånade ett gäng från sin vita Menetou-Salon. 
Den varma årgången i hela Frankrike bidrog även i övre Loire till en ovanligt hög fruktmognad som visar sig helt ljuvlig i glaset med mörk färg och rika jordgubbs- och skogshallonaromer - som vanligt med en bra känsla av undervegetation och mineralkaraktär, men helt utan ekfat. Det här är en sagolikt god och harmonisk pinot noir som ligger sked med smakerna i maten.

Vinik via SB/PI, 175 kr.

ps. Provning i sällskap med Philippe Gilbert här.

Inga kommentarer: