onsdag, juni 20, 2012

2 x Les Valentines



Äntligen något som börjar likna sommar i Stockholm! Häromdagen blev vi kontaktade av Johan Alexandersson, en gammal bekanting från FV:s kommentarsfält. Gladivin är en alldeles nystartad liten import-firma som drivs på hobbynivå av Johan och hans fru Lisa. Vi blir upprymda av sådana här sympatiska initiativ, och särskilt glada att de tagit sig an en egendom som vi besökte sommaren 2008.

Les Valentines ligger i La Londe-les-Maures, alltså mitt i rosévinsparadiset på kuststräckan mellan Hyères och Le Lavandou.
Vi presenterade gården direkt efter besöket, och tyckte nog att deras rosé hörde till de bästa vi drack på den resan, i sällskap med bland andra Saint-André de Figuière, Richeaume och Les Cannissons. Mer tveksamma var vi till Valentines prestige-röda Le Bagnard som bar prägel av hög druvmognad, överambitiös saignée och ny rostad ek.

2011 Château Les Valentines Côtes-de-Provence Rosé är numera en blandning av enbart grenache och cinsault, uppskattningsvis ungefär lika delar. Uppsynen är typiskt blek med stiliga färgnyanser i spektrat puderdosa, ljus koppar och laxrosa. Nosen är ungefär lika delar fruktig, syrlig och mineralisk. Vi njuter av det fina aromspelet mellan smultron, tranbär, apelsin, grapefrukt, persika, örter och anis. Våta stenar och kalla silverbestick skramlar omkring i toppen av glaset.

I munnen en typisk provence-rosé i toppklass - harmonisk och elegant - med rejält extrakt som helt omfamnar den balanserade syran, och en liten fruktsötma som väger ungefär jämnt med tydlig anis, krydda och mineralsälta i slutet. Det känns ändå som om andelen grenache snackar ganska högt - fruktsötman kunde gott ha varit lite lägre, men det finns ingen alkoholvärme som stör. Fortfarande sitter 2011 La Tour du Bon säkert på rosé-toppen i år, men det här är utan tvekan riktigt bra. Vår främsta invändning är att 6-pack i den här prisklassen kräver en fullträff mitt i plytet, gärna innan man beställer.


I ps till 2008 års post skrev vi några rader om ett vin vi bara fick höra talas om då, inte smaka. Vad sägs om följande: en ren carignan vieilles vignes från stockar planterade 1945 vid fredsslutet efter andra världskriget, med ett uttag om 20-25 hl/ha. Den här vingården om elva hektar togs över hösten 2007 och håller på att konverteras till ekologisk odling (rosén är redan AB-certifierad). Namnet "La Punition" (Straffet) hänger förstås ihop med att det knappast är någon picknick att arbeta och skörda där...

2009 La Punition Côtes-de-Provence Rouge trycker omedelbart på de rätta knapparna. En tät, violett doft med rena toner av kulspetsbläck, blåbär, mörka körsbär, garrigue, salvia, lakrits, ceder och valnötter. Smaken är frisk och violblå med härligt engagerande syra, lagom tät och småbläckig svalfrukt, en hel kärve örter och finkalibriga tanniner. Ett koncentrerat, mineraliskt och intensivt rött som samtidigt är förvånansvärt svalt för årgången, det känns faktiskt som en 2010! Inte det minsta tungt, här finner man vare sig rostad ek, sötma eller alkoholvärme (bara 13,5%). Istället är det renfruktigt och matorienterat, läskande och elegant. Carignan från gamla stockar har uppenbarligen inga som helst problem att fixa ett varmt år. Fan så gott. Kartong hitåt, tack!

Varuprover från Gladivin. SB via BS, 172 kr/st i 6-pack och ca 180 kr/st i 6-pack (släpps i augusti)

Inga kommentarer: