fredag, juni 29, 2012

2010 Domaine Saint-Préfert Cuvée Classique


Så var det bloggväder igen! Torsdagskvällens vinösa kick var väl knappast någon överraskning, men inte mindre njutbar för det.
Vi gillar skarpt vad hon håller på med, Isabel Ferrando, och så är ju 2010 en sanslöst bra årgång i södra Rhône liksom i flesta andra vinområden i Frankrike, Tyskland och Italien. Osedvanlig syrastruktur kombinerad med perfekt fruktkoncentration börjar kännas som en välbekant formel vid det här laget, eller hur?

2010 Domaine Saint-Préfert Châteauneuf-du-Pape Cuvée Classique mixar 80% grenache med 10% cinsault, 5% syrah och 5% mourvèdre. Isabel har lämnat det tidigare samarbetet med enologen Philippe Cambie och låter i de senaste årgångarna alla stjälkar åka med i jäskaren. Det brukar ge en tydligare struktur och känsla av fräschör trots att syranivån inte påverkas. Vinet uppfostras under sexton månader, till hälften i betongtankar och resten i 600-liters ekfat som använts tre gånger tidigare.

Doften är inget annat än briljant - klingande ren och fokuserad med toner av lavendel och violer, mosade daggfriska blåbär och hallon, röda maraschino-körsbär, dyr hudkräm, söt lakrits och våta stenar samt fuktig garrigue efter ett svalt vårregn.

Det är en välbyggd skapelse som gör entré i munnen: fruktkroppen är slank men tät, munkänslan relativt lätt och dansant, koncentrationen hög och syran ovanligt frisk. Fruktsötman upplevs relativt återhållsam, men visst finns det både söt lakrits och torkade fikon bland de friska mosade bären. Stjälkarna bidrar till greppiga, läskpappersliknande tanniner och avslutningen är mineralisk med svartpeppar, stenkross och anissälta, precis som sig bör. Rackarns vilken stilig châteauneuf, och vad god den är att dricka nu!

Ibland blir man förvånad. Nollniorna från Saint-Préfert tog slut i ett nafs våren 2011 medan tiorna - som är ännu bättre, från en kvantitativt sett mindre skörd - fortfarande finns kvar att beställa. Go get them!

Bristly via BS, 299 kr.

ps. Någon som hunnit smaka 2010 Collection Charles Giraud? Man kan tänka sig att det vinet är helt sinnes.

14 kommentarer:

Frankofilen sa...

Test av Charles Giraud finns här:

http://mina-vinare.blogspot.se/2012/04/she-has-guts.html

Finare Vinare sa...

Tack, intressant läsning där.

Du har inte druckit 2010 Classique?

Frankofilen sa...

Nope, sparsamt med inköp under juni. Har låtit VISA-kortet vila upp sig en smula inför den misshandel som kommer att ske hos K&L Wines inom kort... ;-)

Finare Vinare sa...

Man får anta att inköpslistan redan tagit form ;-)
Vad är det som i första hand ska shoppas på K&L?

Frankofilen sa...

Tror ni verkligen jag är så tragisk att jag redan gjort mentala listor på intressanta viner trots att jag inte ens varit inne i affären ännu?

Ni tror rätt.

Det finns ju hur mycket som helst man vill ha. Framför allt handlar det om konsumtion på plats. Och eftersom vi är i Kalifornien blir det mest jänkare - cabbe, pinot, syrah. Men vill man mot förmodan dricka europeiskt överlever man också, speciellt i lägre prisklass med bordeaux 2009 och ett gäng intressanta sydrhônare från 2010. Valle dell'Acates ståltankslagrade 2010 Frappato ser spännande ut också som sval motvikt till mer maffiga grejer...

kolla själva på KLwines.com Man blir gärna sittande ett tag...

Hammerhead sa...

Skillnaden mellan 2009 och 2010 var tydligen framför allt klimatet vid skörd. Även 2010 var ett varmt år, men vid skörden var det svalt, vilket har gett mer balanserade, mer lagringsvänliga viner med högre syra. En del viner från 2010 är verkligen mästerverk - Clos Des Papes, Pegau, Raymond Usseglios Cuvee Imperiale, Vieille Julienne mfl...

Finare Vinare sa...

Hehe, vi kan tänka oss att du har spenderat en del surt förvärvad kvalitetstid på K&L:s hemsida ;-)

Knappast någon idé för oss att dregla över en butik man ändå inte har vägarna till. Smartare att hänga runt hos Ole och Kenneth i så fall ;-)

Hammerhead - har du varit nere i Avignon och smakat eller reste du runt bland egendomarna? Känns i alla fall skönt att ha Clos des Papes fixad:) Pegau kommer först till hösten upp till våra breddgrader...

Nyckeln till årgång 2010 måste vara den klena blomningen som gav coulure/millerandage och 40% mindre skördeuttag än vanligt. Utan den kalla inledningen hade druvorna knappast mognat så bra, och blivit så koncentrerade.

Hammerhead sa...

Yepp, reste runt bland egendomarna för en månad sen. Alltså, Clos Des Papes 2010... jag bli nästan tårögd när jag tänker på det. Nästa gång det kommer en riktigt bra årgång ska jag reservera tidigt, då kan man tydligen få köpa fler. Nu var det max 6 flaskor som gällde när man väl var på plats.

Anonym sa...

Beställt... En helt annan sak Fritsch Schlossbrrg stod sin test idag till fredagens take away sushi, håller helt med super frisk og inget gump, tror faktisk jag ville svara albarino om jag fick Fritsch blint....men ny hus-gv är hittat tack för den/dansken

JanneS sa...

Tack för rapporten. Flaskor beställda!
Appropå K&L. Ja det är en kul butik.
Jag kan också rekommendera Bottle Barn i Santa Rosa i fall man råkar ha vägarna förbi, och det lär man ju ha om man är i norra Kalifornien på vinresa.. Inte så elegant kanske, mer som Martin Olsson storcash. Men de har ett bra utbud av lokala viner. Problemt är bara hur man får med hem...
/Janne

Peter sa...

2010 ser ut att vara slut nu när jag precis läst detta :(

Henrik sa...

Bjöd mor och far på den här i går, till lamm med paprikasås stärkt av vitlök och färska örter samt ugnsstekt färskpotatis. Så fin, så klassisk. Stämföringen mekllan ljusare frukt och mörktonad garrigue är nästan barololik. Till mat och serverad vid 15 grader är den slank, frukten är mogna men svala skogsbär, syrorna superba, härlig mineralitet som rensar och en mörkare lakrisal garrigue-twist. 2010 - och Isabel Ferrando - is da shit.
Mor och far fick för övrigt Ölberg 2008 till aperitif. Jättegod, men lär knappast vinna på fortsatt lagring. Åtminstone inte om man vill ha den lite perky. Syrorna är helt adekvata, men det börjar komma honungstoner och en diskret petroleum-touch. För den som är lagd åt det hållet har den ju säkert liv i 5-8 år till, men för oss - drick upp!

Finare Vinare sa...

Tack för rapporten! Inte mycket att vänta på där, eller hur?

Våra 08 Ölberg är slut, men vi har en 10a med i bagaget. Dricker dem gärna hyfsat unga...

Henrik sa...

Verkligen inget att vänta på. Öppet, i balans och även viss komplexitet.
Vad gäller Ölberg, jag trodde inte jag hade någon 08:a heller ...
2010 tror jag också bara är att gasa med. Drack en i våras - allt är där. I vår smak finns inget värt att vänta på.
På väg ut i kvällen här på Santorini - målet är att hitta restaurang som har SIgalas Mavrotagrano. Ytterliger ett mål innan sejouren här är över är att hitta Gaias wild-ferment assyrtiko. Grym enligt Niklas J - din guide i Grekland och på ganska många andra ställen ...