lördag, juni 02, 2012

Bourgogne med Tryffelsvinen


Det har varit en ovanligt bra vecka så här långt. I onsdags presenterade Tryffelsvinet sina aktuella lanseringar av röd och vit bourgogne via tillfälliga juni-släpp och beställningssortimentet. Med enbart starka årgångar och bra producenter kan man i stort sett blunda och peka, så smakar vinet gott.


Vi borde verkligen inte skriva det här - tillgången är försvinnande liten - men Robert Groffiers tior är bland de godaste unga bourgogner vi någonsin haft nöjet att smaka på. Maken till charm, fräschör, definition, koncentration samt ren och skär sinnlig lusta får man leta efter. Visst, det är knappast gratis, men egentligen inte dyrt för vad man får. Den som okynnespoppar direkt efter inköp lär inte bli besviken. Och hjälp, tänk då hur bra detta ska bli...


Kvartetten från Camille Giroud är trevliga viner åt det lite lättare hållet som fått en extra knuff av den varma årgången. En lätt sky av rostning svävar över alla glasen och sänder ut publikorienterade men sympatiska locktoner. Det mest generösa, smakrika och kraftfulla av vinerna är förstås Cent Vignes, men det är också här alkoholvärmen från 2009 märks mest.


Även i den senaste versionen gillar vi Sylvain Patailles friska och superslanka lättviktare. Någon provare tyckte att den var grön och snipig, men det är inget vi störs av. Vi snackar ren och enkel pinotglädje att matcha med stekta spättafiléer en varm sommardag. Taupenot-Mermes motsvarighet är både mörkare och rikare i frukten, men charmar oss inte i lika hög grad.


Guy Amiot hade ingen svensk importör så sent som på bourgogne-dagen i våras, så det gläder oss att se den eleganta trion av chassagner i ett lämpligt sammanhang. Smart att öppna med 2008, en stark årgång för vitingar där vinerna har hunnit få lite utveckling. När det gäller intensitet och koncentration så är det tripp trapp trull - Maltroie slank och snygg, Vergers ett par snäpp rikare och större i strukturen samt Caillerets med en extra nivå av silkighet och mineralitet.


Etienne Sauzets 2010 Bourgogne Blanc är verkligt elegant, komplex och mineralisk, dessutom klart överkomlig. 2010 Puligny-Montrachet är rik, frisk och kryddig med hudkrämsparfymerad gråpäronfrukt.
Två underbara viner med stor potential för utveckling.


Slutligen ett utropstecken från södra Bourgogne. 2010 Domaine Barrau Pouilly-Fuissé En Buland Vieilles Vignes skäms inte för sig ens med Sauzets viner i glasen bredvid. 2010 verkar vara en perfekt årgång för varma Maconnais och förenar en markerad syrafräschör med hög fruktkoncentration - precis som vi lärt oss i södra Tyskland. 2010 är en årgång att bli lycklig av! Enda problemet är att skörden blev så liten...

Provat:

2010 Sylvain Pataille Bourgogne Rouge (BS, 1050 kr/6)

2010 Taupenot-Merme Bourgogne Rouge (BS, 1074 kr/6)
2009 Taupenot-Merme Corton-Rognets (TS, 749 kr)

2009 Camille Giroud Côte-de-Beaune Villages (BS, 1194 kr/6)
2009 Camille Giroud Hautes-Côtes-de-Beaune Au Crétot (BS, 1170 kr/6)
2009 Camille Giroud Maranges (BS, 1398 kr/6)
2009 Camille Giroud Beaune 1er cru Les Cent Vignes (BS, 1794 kr/6)

2009 Jean-Louis Trapet Marsannay (BS, 1410 kr)
2009 Jean-Louis Trapet Gevrey-Chambertin Ostrea (TS, 399 kr)
2009 Jean-Louis Trapet Chambertin (TS, 1550 kr)

2009 Robert Chevillon Nuits-Saint-Georges 1er cru Les Roncières (2898 kr/6)

2010 Robert Groffier Gevrey-Chambertin Les Seuvrées (BS, 539 kr)
2010 Robert Groffier Chambolle-Musigny 1er cru Les Sentiers (TS, 999 kr)
2010 Robert Groffier Chambolle-Musigny 1er cru Les Amoreuses (TS, 1499 kr)
2010 Robert Groffier Bonnes Mares (TS, 1595 kr)

2008 Guy Amiot Chassagne-Montrachet 1er cru Maltroie (BS, 2394/6)
2008 Guy Amiot Chassagne-Montrachet 1er cru Les Vergers (BS, 2598/6)
2008 Guy Amiot Chassagne-Montrachet 1er cru Les Caillerets (BS, 2598/6)

2010 Etienne Sauzet Bourgogne Blanc (TS, 239 kr)
2010 Etienne Sauzet Puligny-Montrachet (TS, 425 kr)

2010 Hubert Lamy Saint-Aubin Le Princée (BS 1476 kr/6)

2010 Domaine Barraud Pouilly-Fuisse “En Buland” Vieilles Vignes (BS, 1758 kr/6)

7 kommentarer:

Starfood Scout sa...

Drack en alldeles underbar Groffier Chambolle-Musigny Les Amoureuses 07 på Esperanto för en månad sedan. Hur står sig Chambolle-Musigny 1er cru Les Sentiers och Gevrey-Chambertin Les Seuvrées mot Amoureusen?

Finare Vinare sa...

Les Seuvrées är ett byvin och därmed relativt sett lite enklare. Les Sentiers fick oss däremot att tända på alla cylindrar. Satan vilket gott och lustfyllt vin! Amoureuses hade lite större och stramare tanninstruktur och var förstås minst lika gott. Funderar man på att poppa en kork nu är det väl i första hand Sentiers man ska titta på.

Starfood Scout sa...

Tack för svar!

Ezra sa...

Pataille var hemsk, hur kan du uppskatta den gröna otäckingen? Men visst, smaken är olika, inte min grej.

Groffier, jösses, dricker vilken dag som helst, helst om nån annan betalar...

Finare Vinare sa...

Alla har sina hangups... vi har sällan problem med lite gröna toner, medan många provare slår bakut direkt. Klumpiga ekfat däremot :)

Mmm... Groffff.

Ezra sa...

Ja, jag är tex väldigt tydlig med att Cabernet Franc från Loire helt går bort på min lista.
Men du och Bengt-Göran Kronstam verkar ju ha lite samma smak, båda ni gillar såna viner.

Finare Vinare sa...

Hehe, visst har du helt rätt i det! Både S & T är förtjusta i "Kronstam-vintyper" som beaujolais och cab franc. Fast det är en liten detalj som skiljer. Vi klunkar i oss av de skickligaste hantverkarna i bägge områdena medan BGK promotar massproduktionen och avfärdar det vi dricker som "naturliga skräpviner".

Har du provat cab franc från Pierre Breton?