Gabriel och Paula ställde upp dörrarna på vid gavel under hela tisdagen. Vi såg till att vara tidigt på plats för att undvika att behöva trängas i parets fina tasting-room, som dock inte är så särskilt stort. Solsken, fågelkvitter och en lagom sval bris från Värtan som fläktade genom rummet. Och en massa intressanta viner. Sämre kan man ha det.
Hittills har det fattats champagner i Bristly-portföljen, men nu finns det en. Pierre Moncuit håller hus i grand cru-byn Le Mesnil och gör följaktligen blanc de blancs. Richard Juhlin har tidigare varit rätt skeptisk till den här producenten, men i sin senaste bok är han inte längre det. Både Julle och Moncuit gjorde rätt i att revidera sig, tycker vi - för det här är riktigt bra. Doften är öppen och uttrycksfull med toner av nybakt brioche, ljus citrusfrukt, kritiga mineraler och en liten nötighet. Smaken torr (uppskattningsvis sex gram dosage), rensande och precis så snygg som en apéritif skall vara, och kritigheten bör sitta fint med ett ostron eller två. Klockar in strax under trehundringen och hävdar sig bra i den klassen. Dricks gärna igen.
Det finns inte särskilt många vita för tillfället, eftersom man har släppt Rudi Pichler (Wachau) och Markus Berres (Mosel). Toppriesling har tydligen väldigt svårt för att lämna butiks- och lagerhyllorna, fråga oss inte varför. Frågan är bara om sydfranska vitviner är mer lättsålda?
Vi smakar på en nyinkommen roussanne från Château de Nages, som levererar rikligt med citrusfrukt med liten gummiton för 129 spänn. Klart enastående är dock Domaine Saint-Préferts vita elva (älva?) som har en skitläcker doft med massor av våt sten samt vit päron- och persikofrukt av mestadels clairette. Friskt och generöst, faten är diskret infogade och ingen eldighet står att finna. Gott som tusan.
Uppe bland de röda bourgognerna styr vi rakt på 2009 Gevrey-Chambertin Villages by Olivier Bernstein, som fått det passande ordet by på etiketten. Ibland har man tur. Nosen är stor och fruktig med gott om söta rödkörsbär, något vingummi, en skvätt hallonredux och rökiga fattoner. Smaken tät och fruktig med bra tanniner och liten beska. Visst kostar det en slant (449 kr i BS) men det ger också mer tillbaks än många byviner.
I fredags hade vi lyckan att få dricka den fullkomligt magiska och 100% silkeslena 2009 Chambertin-Clos de Bèze Vieilles Vignes från Domaine Faiveley. Så visst ska det bli spännande att se vad matrix-mannen Bernstein kan åstadkomma från samma vingård. Väldigt mycket ny och rostad ek, skulle det visa sig. Visst finns det massor av djup och sensuell hallonfrukt därunder, men man får nog vänta bra många år innan den massiva träigheten i munnen ger med sig. Vofför gör di på detta viset?
För att växla över till nebbiolo, så blev vi direkt förtjusta i 2009 års version av Matteo Correggia Roero. Nosen är ljus, öppen och nebbiolotypisk med toner av lingon, tranbär, röda vinbär, läder och örter. Smaken lätt och frisk med skönt åtstramande tanniner. Prissänkt tre tior till 129 spänn är detta en no-brainer som vardagsvin för nebbi-maniacs.
Hela uppställningen från Roagna var mycket bra och som vanligt avväpnande sympatisk i sin ljusa, rustika stil. Nya 2005 Langhe Rosso har en jättefin doft av röda vinbär och apelsiner med läder och torkad frukt. Smaken är slank och klassiskt läskpapperstorr med greppiga tanniner. Dagens utropstecken var dock Opera Prima XVII Vino da Tavola. Det här är sjuttonde versionen av ett vin som Alfredo Roagna skapade i början av 80-talet - en cuvée av tre olika årgångar från Barbaresco Pajé. Vinet har en duktigt komplex doft med drag av apelsiner, hallon, röda vinbär, läder och lakrits. I munnen rejält med frukt och tanniner i balans, samt en påtaglig längd. Varför man väljer att kränga sånt här för 229 kr - när man kunde gjort Pajé för 150 kr mer - är för oss en gåta, men ekonomi är nog inte den främsta drivkraften här. Stark rekommendation.
Girolamo Russo har slående fina etiketter och 2008 är uppenbarligen en stor årgång när det gäller Etna Rosso, vilket även bevisades av Chiara Vigo i lördags kväll. Både Feudo och San Lorenzo är slånbärsfruktiga, täta, mineralstinna och tanninrika, inte långt från barolo. Här känns det klokast att lagra några år, även om man inte åker på en stängd dörr idag heller. Vi föredrar Feudo om vi måste välja. Ljusare A Rina kommer från den lite lättare årgången 2009 och passar fint att dricka närhelst man längtar efter rödfrukt och uppfriskande syror åt lingon- och tranbärshållet.
Dagens största kick var utan konkurrens: 2004 Domenico Clerico Barolo Percristina. Satan i gatan, vilken doft! Vidöppen, jättelik och perfekt formulerad med toner av vildhallon, lakritsrot, tjära, läder, tryffel, rosor, örter samt mängder av finare nyanser. Smaken har en enorm fruktintensitet och ett laserlikt fokus i de skyhöga syrorna, samt de snyggaste nebbiolo-tanniner man kan tänka sig. Ekfaten är föredömligt integrerade, och man kan enklast sammanfatta helhetsintrycket i orden "respekt" och "ursprung". En känsla som understryks av bakgrundshistorien till namnet. Även om vinet tycks vara byggt för evigheten skulle det inte göra det minsta ont att få knäcka en flaska redan i år.
Slutligen gläds vi åt att redan ha handlat 2010 Domaine Saint-Préfert Cuvée Classique. Vinet har en jättefin doft med daggfriska skogsbär, våta stenar, lakrits och underskön garrigue. I munnen precis lagom koncentrerat men framförallt läskande med sval frisk syra och stenig munkänsla. En närmast klunkbar châteauneuf utan alkosötma eller hetta. 2010 Réserve Auguste Favier har förstås en högre frukt-koncentration och mer av svartpeppar och stenkross, salmiak och garrigue. Imponerande, men inte nödvändigtvis godare för det.
Provat:
Pierre Moncuit, Champagne
NV Grand Cru Delos Brut Blanc de Blancs, 289 kr (lans 1/6)
Château de Nages, Costières de Nîmes
75384, 2009 JT Blanc - 129 kr
Domaine de la Janasse, Rhône
70464, 2010 Côtes du Rhône Blanc - 119 kr
La Peira en Damaisela, Languedoc
72660, 2008 Deuseyls, 349 kr
Cuvée du Vatican, Rhône
70159, 2010 Château Sixtine Blanc, 349 kr
Domaine Saint-Préfert, Rhône
------- 2011 Châteauneuf-du-Pape Blanc - 349 kr (lans 1/6)
Domaine Fernand & Laurent Pillot, Bourgogne
74589, 2010 Bourgogne Pinot Noir - 139 kr
74731, 2009 Pommard 1er Cru Clos de Verger - 299 kr
99612, 2008 Pommard 1er Cru Les Charmots - 349 kr
90583, 2009 Pommard 1er Cru Rugiens - 419 kr
Maison Olivier Bernstein, Bourgogne
74331, 2009 Gevrey-Chambertin Villages by OB, 449 kr
74950, 2009 Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Champeaux, 899 kr
-------- 2009 Chambertin-Clos de Bèze, 2500 kr (PI)
Matteo Correggia, Piemonte
75140, 2009 Roero - 129 kr
Roagna, Piemonte
73143, 2008 Dolcetto d'Alba - 137 kr
71543, 2007 Barbera d'Alba - 199 kr
75237, 2005 Langhe Rosso - 199 kr
-------- NV Opera Prima XVII VdT - 229 kr (PI)
71405, 2006 Barolo Vigna Rionda - 399 kr
Girolamo Russo, Etna
74971, 2009 A Rina - 179 kr
74626, 2008 Feudo - 269 kr
74472, 2008 San Lorenzo - 269 kr
Domenico Clerico, Piemonte
71771, 2010 Capismee Nebbiolo - 239 kr
-------- 2004 Barolo Percristina - 899 kr (lans 1/6)
Domaine Saint-Préfert, Rhône
70429, 2010 Châteauneuf-du-Pape Classique - 299 kr
70898, 2010 Châteauneuf-du-Pape Auguste Favier - 399 kr
17 kommentarer:
Inget om Obriers De La Peira 2009 som Bristly nyss mailat ut om? Redan beställt då jag gått igång bra på tidigare årgångar men vore intressant att höra.
Vi missade faktiskt att prova den - Bristly visade upp 56 viner och vår tid var utmätt - men det repareras inom kort eftersom vi också beställt Obriers. Cinsault och carignan på foudres är ett recept som passar oss.
En riktigt bra provning med stor bredd och klass i den röda portföljen. St Prèfert C9P Blanc var super, men annars var det de röda som strålade. Allt från friskt till maffigt. Monsantos Chianti var bättre än någonsin. St Prèfert C9P 2009 var frisk trots den varma årgången. Obriers var bra, men de två storebröderna var för mig alltför eldiga och koncentrerade. Las Flors med nästan restsötma i känslan. Barroch var bra som vanligt.
Hej Mats! Var det välbesökt på kvällen?
Syftar du på 2009 Monsanto Chianti Classico eller 2008 Monrosso? Eller allihop ;-)
Röda St Préfert var båda tior, vi såg inte till någon nollnia. Men G kanske öppnade en senare under provningen?
Vi hoppade över att prova Las Flors och La Peira, har fattat vid det här laget att de inte är vår melodi.
Har testat ett par årgångar av Clericos Ciabot Mentin, dock ej nuvarande. Hann ni testa deras 07? Hur var den i jämförelse med Percristina i så fall?
Insåg tidigt att jag skulle gräma mig över min usla planering och så blev det.
Nåväl, trevligt att få en rapport och därmed klartecken för att korka upp en St Prefert som tröst för min klantighet.
I övrigt, Roagna non cambio. Skönt med folk som går sin väg.
I min gom så var Bernsteins Chambertin Clos-de-Bèze bäst med Percristina som god tvåa. Jag begriper inte riktigt hur ni kan hitta mer störande ek i Bernsteins viner än i Pillots 2009:or. De, i nuläget, tydligaste doftmarkörerna i de vinerna är kaffe, rostade nötter och rök. :-)
Jag tycker att Cuvée du Vaticans Réserve Sixtine Blanc 2010 var minst lika bra som Domaine St-Préferts vita.
Clericos Ciabot Mentin 2007 och Pajana 2007 är klart bra. Den förstnämnda ligger inte långt efter Percristina 2004 men den behöver mer tid. Percristinan är fullt njutbar redan nu.
FV; hela Monsantos line-up var bra i mitt tycke. Klart köpläge på Monrosso, CC och CC Riserva.
St Prèfert rött var 10:or, helt rätt som ni noterade. Bra var de hursomhelst. Roagna var också bra genomgående.
Vi skippade att prova Monsanto eftersom det kändes som vi redan hade koll (och flaskor på lut):
http://vinare.blogspot.se/2011/02/chianti-classico-2007-felsina.html
http://vinare.blogspot.se/2011/02/toscana-2006-fontalloro-vs-monsanto-il.html
http://vinare.blogspot.se/2011/06/2008-monrosso-chianti-vs-2009-saint.html
Moltobenevinero - Pajana och Ciabot Mentin hoppade vi över, de kom med i listan av misstag.
Planen är att ta det väldigt lugnt med nollsjuor från Barolo, så varför kasta grus i maskineriet... och nu har vi ju dessutom nollsexorna från Aldo Conterno runtom hörnet.
Kayaker - det här med hur man uppfattar ekighet tycks vara väldigt subjektivt. Det var ljusår mellan Faiveley och Bernstein när det gäller ekhanteringen, vi önskar vi kunde skicka över ett smakprov på Clos de Bèze Vieilles Vignes men det blir nog svårt ;-)
Angående Pillot vs. Bernstein - det ena behöver väl inte utesluta det andra? Vi instämmer helt i din notering om en massa rostade toner i Pillots viner, så vi hoppar över dem också. Det blev ganska lagom med ek i deras billiga 2009 Volnay. Vi köpte fler, det finns nog några kvar på SB.
Troligen en nybörjarfråga, men vad menas med (PI) efter namnet?
Ah, privatimport - digital fylleriblankett på SB:s hemsida.
Nice med interiörbilder från langarens boning! Stort tack för detta! Lägg gärna upp mer bilder. Den moleriska skildringen av vindar från Värtan är ifs. bra men jag söker mer detaljer. Streamades Steely Dan i bakgrunden på provningen och i så fall gamla radiovänliga Steely Dan eller mer svåra Gaucho? The Nightfly?
Kan ni bekräfta att Gabbe sover i en säng snidad av ny slovensk ek? Har hört rykten om detta.
Vi kan bekräfta att gamle hårdrockaren Gabbe sover i en säng snidad av 666 % nedbrunna norska träkyrkor på en ram av 333 % splitternya löpmaskiner. Så det så.
Vi kom vid 18-tiden och det var helt ok, inte övertrångt. Mycket trevligt evenemang och intressanta och bra kommentarer. Roligaste vinet och redan beställt en låda var Roagnas XVII Opera Prima. Roagnas andra var också mycket bra. Girolamos Etnaviner, som jag redan handlat, ger jag plus till Feudo. San Lorenzo behöver mer tid än Feudo kändes det som. Ser fram emot den om några år. Clericos Ciabot Mentin var riktigt bra och snäppet "bättre" än Pajana, tyckte jag. Percristina var slut och när nästan alla troppat av, kändes det inte som att man ville be Gabriel öppna en ny. Jag tyckte Peiras, Las Flors var deras bästa. Champagnen var riktigt trevlig. Blanc de blanc hamnar ofta högt på min gillalista. Som sagt, ett mycket trevligt evenemang. Tack till Gabriel.
Jag är tamejtusan luftlandsatt när det gäller almanackan under föräldraledigheten. Det är uppenbarligen dags att konvertera till arbetande igen så att man inte är helt datumvill och kan gå på provningar igen. Å andra sidan är det ganska charmigt med en treåring som föreslår "assanj ånntraché" som dryck till piggvaren.
/The Wall
Fasen också.. Lyckats pricka in en jobbresa varenda gång!! Kul att det verkade trevligt dock!
i kväll var Roero 2009 fantastisk till vår salcicciapasta! :-)
Anders
Skicka en kommentar