torsdag, maj 10, 2012

2001 Rocche dei Manzoni Bricco Manzoni


Podere Rocche dei Manzoni i Monforte d'Alba är inte buskablyga. Webbadressen är barolobig.com och toppvinet från solstekta söderläget Mosconi heter Big 'D Big. Man ser osökt framför sig en smällfet rappare med guldtänder och kilovis av bling-bling. Inte oväntat handlar det också mycket om barriquer på den här adressen, men vinerna har rykte om sig att bli mer klassiska med tiden.

Bricco Manzoni är en mix av fyra femtedelar nebbiolo och resten barbera. Hela macerationsprocessen klarades av på två veckor - ett modernt källarjobb, alltså. Tolv till sexton månader på små franska ekfat fullbordade uppfostran. Det här vinet släpptes till den svenska marknaden för ett år sedan, rätt välkommet med precis lagom mognad. Men förmodligen bör man vänta typ tjugo år på deras hundraprocentigt nyekade baroli för att faten ska integreras.

2001 Podere Rocche dei Manzoni Bricco Manzoni är varmrött i färgen med bruna reflexer och tegel i kanten. Nosen är omedelbart öppen, med svala brisar av menthol och söta ektoner av mjölkchoklad, körsbärspralin och mandelmassa. Dessutom noterar vi torkade katrinplommon, sötlakrits och en skvätt halloncoulis. Bäst av allt i doften är inslaget av terroir: grusdamm, örter, torkade rosor och järn.
I munnen kan vi glädjas åt lagom framskriden utveckling och ganska så rik frukt som hunnit etablera ett trevligt förhållande med väl tilltagna doser söt ek. Avslutningen är orientkryddig och relativt lång.

På etiketten läser vi langhe rosso, men det vi dricker är ju åtminstone en bra barolo normale när det gäller koncentration - och så kostar det ju också. Kvaliteten är hög utan tvekan, men stilmässigt är vi väl inte helt sålda. Problemet är att eksötman upplevs lite kletig ju mer vinet närmar sig rummets temperatur, och därför gäller det att hålla koll på celsiusgraderna. Vi utgår från fjorton och då jobbar vinet riktigt bra till spaghetti med köttfärssås. En snabb karaffering räckte för att öppna upp hela paketet av aromer.

Sista flaskan. Köper vi igen? Njae, det finns så mycket annat i Piemonte som lockar mer.

1 kommentar:

Neveranonymus: Carlo sa...

Salig Valentino Migliorini var den første til at bruge barriques for sine viner i Langa. Men han var ikke fra
distriktet: han havde en stor kærlighed til Barolo og investerede i Bricco Manzoni alle sine penge fra en succesrig karriere
som restauratør i Oltrepó Pavese.
Valentino RIP.