torsdag, maj 24, 2012

Rebholz Riesling GG 2010: Im Sonnenschein vs. Kastanienbusch


Som vi har tvekat att öppna de här bägge buteljerna. Kanske vore det bäst att bara glömma dem i ett gäng år? Är Hansjörg Rebholz känd för 1) att jobba med lång skalkontakt 2) rena viner som utvecklas extremt långsamt 3) att vara en av de yppersta producenterna i Pfalz? Man kan lugnt kryssa i alla tre alternativen. Inte konstigt att vi stannar upp likt stressade hästar framför ett högt hinder. Nåja, fram med karafferna. Och händer det inget kul ikväll, så får vi väl vänta tills imorgon...

2010 Ökonomierat Rebholz Siebeldingen Im Sonnenschein Riesling GG

Det här är utan tvekan extremt - och extremt ungdomligt! Doften är snudd på galet mineralisk. Med viss assistans av salvia kittlar och nyper den ordentligt i näsan. Här snackar vi kall metall, kalksten, bikarbonat, vitpeppar, örter och åter metall. Frukt av mogna lime- och citronskal, återhållen vit persika och gröna äppelskal. So far, so good...

Första smakintrycket är helt kompromisslöst, med duktigt hög syra som träffar rätt hårt i munnen. Den muskulösa, tuffa strukturen förstärks av jordiga mineraltoner och skalbeska på gränsen till skaltanniner. Eftersmaken är lång - intensivt syrlig, lätt kryddig och som sagt inte så lite besk. Drickbarheten är klart begränsad idag, så efter ett glas korkar vi igen och hoppas på bättring till helgen. Här behövs också rätt mat för att parera vinets respektingivande men svårflörtade balans.

2010 Ökonomierat Rebholz Birkweiler Kastanienbusch Riesling GG 

Vinkristaller i karaffen. Overkligt ung nos. Närmast nypressade rieslingdruvor samt gröna äppelskal, ananas, lime och lite piggelin. Dessutom ett galet mineraliskt intryck - tänk malda stenar med bakpulver och en nypa färsk salvia sprinklat på toppen, alltihop serverat med en sked av rostfritt stål. Och så finns det bestämt något animaliskt därinne. Nyanserna skiftar oupphörligen och visar nya fasetter.

Första klunken sveper in som en fjäderlätt slöja i munnen. Lime-syran är definitivt hög, men inte spetsig. Mittsmaken är ren som källvatten och framkallar en ögonblicksbild av zenmunkar i meditation. Visst finns det fruktiga aromer, men de är undflyende och svårfångade - frukt är inte vad man tänker på utan "det där andra". Smaken svävar fritt mitt i munnen, men vill liksom inte landa på tungan. Sötma finns inte med på kartan, inte heller alkohol, eller jordbeska. Den här viktlösa känslan får man bara av de allra bästa grejorna. Superelegant och tänkvärt vin, fångat i födelseögonblicket precis när det sprutar rakt ut från berget.


Överraskande att det var så stor skillnad, åtminstone Kastanienbusch är en upplevelse på svindlande nivå. Bäst hade förstås varit att vänta i fem år, men vi kunde ju inte låta bli. När det gäller yngre riesling från Hansjörg Rebholz - kolla in hans Vom Muschelkalk.

Belvini, €34 och €38. GG från 2009 och 2007 finns i BS.

ps. Liten uppföljning ett par dagar senare. Efter ett dygn tillkom en hel del blomparfymer av kronblad, lite som vita jasminer. Efter två dygn tänker vi mer på metaller. Och så var vi lite orättvisa mot Im Sonnenschein. Visst, det är väl inget charmtroll idag - men vinet har en imponerande renhet och respektingivande struktur som är hårt åtskruvad nu. Grapefruktbeskt som det vita i fruktköttet? Utan tvekan, men här är nog bara tid som behövs.

Inga kommentarer: