tisdag, maj 22, 2012

2008 Jean Stodden Recher Herrenberg Frühburgunder


Igår var vi på en mycket intressant provningslunch med Rotem Brakin från Maison Lucien Le Moine. Det var de nysläppta nollniorna som presenterades, och först ut av de röda var en Volnay Caillerets. Aromatiken var överraskande sval, ljus och frisk för året, mest röda bär åt lingon- och tranbärshållet. Men inte det minsta kartigt, utan moget och riktigt charmerande. Vi fick solklara Ahr-vibbar och blev inspirerade att korka upp ett vin i samma stil.

Trots att vi tror oss vara bekanta med 2008 Jean Stodden Recher Herrenberg Frühburgunder sedan tidigare, så slås vi av den expressiva, mångfacetterade doften. Först ut är galna mängder järnfilspån (typiskt för pinot på skiffer) men inom kort vecklas hela solfjädern upp: rosenparfymer, lingon, tranbär, jordgubbar, blodapelsinjuice, pomeransskal, malört, bark, muskot, sandelträ och köttsafter. Fanken så fint, vilken resa för lilla nosen!

Aahhrr, vilken stunsig och läskande smak! Smäckfull av intryck precis som doften, med skinande syror som förenar tranbär med blodapelsiner. Munkänslan silkig ungefär som i nämnda volnay premier cru, men så finns dessutom en ursprungstypisk och relativt framträdande malörtsbeska som bjuder gott motstånd och ger vinet en bestämd struktur. Mineralsältan i den långa osöta efterklangen är underbar, och vi ser inte skymten av alkoholvärme (vilket fanns i många av nollniorna från Le Moine).

Vilket återseende! Tänk att man kan diskutera Recher Herrenberg och Volnay Caillerets i samma andetag, med fördel till Tyskland när det gäller komplexitet - och det till halva priset. Hatten av för Alexander Stodden.

Belvini, €34,90. Finns fortfarande kvar.

Först bloggat här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hörni BGK-Lovers!

Ingen som läst Söndags DN ännu?

:D

(Viner låter förträffligt, får bli ett prov framöver, ursäkta trådkapning)

Anonym sa...

Håller helt med om Stodden och hans viner. Var där för en vecka sedan och inhandlade några flaskor Herrenberg. Superbt!
/TLi