söndag, maj 30, 2010

Catherine & Pierre Breton hos Vinik


Cabernet franc är en undanskuffad typ. Kusinen från landet, liksom! Grön paprika, brukar konservativa vinkännare väsa, med rysningar som knappast är förenade med välbehag. Men kanske är det bara så att det krävs en tillräckligt bra producent för att göra druvan rättvisa?
En som nått kultstatus på den nyfranska scenen för naturliga, biodynamiska och lågsvavlade viner är Domaine Catherine & Pierre Breton.

Under söndagen gavs möjlighet att testa tio röda från Bourgeuil och Chinon. Provningen var dessutom ett slags undersökning för att ta reda på vilka som skulle köras hem i lite större kvantiteter framöver. Vi tog chansen att fråga andra provare vilka de gillade bäst, och det var roligt att se hur pass eniga vi var. Annat som vi var överens om: vilken renhet i uttrycket man lyckats skapa - och vilka bra kompanjoner till matbordet! Med osöt smakprofil och låg alkoholhalt är det befriande och svalkande viner att dricka under varma sommarkvällar.2009 Bourgeuil La Dilettante är framställt med maceration carbonique. Här finner vi en förtjusande ung doft av svarta vinbär och röda körsbär, med goda örter och en lite reduktiv mineralkaraktär. Smaken är lätt, frisk, ren och riktigt god. Charmtroll! (86)

2009 Bourgeuil Avis de Vin Fort har en lite parfymerad doft av ung cab franc. Smaken är rätt tuff och lite bläckigt metallisk. Rejält motstånd som kräver tilltugg. (85)

2009 Bourgeuil Trinch! kommer från unga stockar som vuxit på grusig mark och skördats för hand. Endast en minimal dos svavel tillsattes vid buteljeringen. Doften ger ungt busiga, lite godisfruktiga aromer. Smaken är lättsam och fräsigt läskande med bra motstånd och god lakrits. (85)

2009 Bourgeuil Les Galichets kommer från 50-åriga stockar som växer i en jordmån av grus och sand. Vinet doftar riktigt stiligt av solvarma svarta vinbär, mogna så att de blir lite kryddiga och får en hint av persika. Den där intensiva doften man får av hemgjord sylt från egen vinbärshäck, helt charmerande. Goda tanniner och en härlig balans mellan alla komponenter i munnen. Ett av dagens mest minnesvärda smakprov. (88)

2008 Bourgeuil Nuits d'Ivresse är gjort druvor från gamla stockar som vuxit i en jordmån av lera och kalksten. Vinet är helt osvavlat och har en snygg, lite parfymerad doft med lakrits och diskret vinbärsnickel. Smaken lever högt på sin friska syra - lätt, fräsch och läskande men också lite kartig. Se upp med förvaringstemperaturen! (87)2008 Chinon Beaumont har en nyanserad cab franc-doft av rena bär med aningen medicinala inslag. Smaken är god, men också något kärv och kartig. Pass. (86)

2008 Bourgeuil Clos Senechal är ett vingårdsvin som vuxit i en blandning av lera och kalksten. Vi testade 2007 för några veckor sedan - mycket bra - och det är med glädje vi konstaterar att 2008 är lika lyckat. Doften är ett par kliv upp jämfört med alla föregående viner. En klockren och nyanserad cab franc-näsa som lockar med finaste bordeaux-cassis och små inslag av lim och kåda. I början tänker vi på möbelpolish men det klingar av efter hand. Smaken är stor och strukturerad - störst i flighten - med redigt tuffa, nästan tuggbara tanniner som ber om lagring. Karaffera ett par timmar i förväg och servera med en stadig köttbit. Eller lagra svalt i tio år. (90+)

2007 Bourgeuil Franc de Pied är gjort på druvor från oympade stockar, egna skott som Pierre Breton planterade 2002. Doften ger perfekta, fräscha, rena svarta vinbär med inslag av nyklippt gräs, ljus tobak och lite möbelpolish. Smaken är alldeles harmonisk, finstämd och läskande. Det här vinet är ett sant nöje att dricka rakt upp och ned redan nu. Pur finess och elegans. Hatten av för den uppvisningen! (90)

2007 Bourgeuil Les Perrières är egendomens bästa vingård, med de äldsta stockarna, runt 70 år gamla. Det är också det vinet där vi tänker mest på ekfat idag - hälften var nya. Lakritsrot, salmiak, eneträ, krydda och lite mandelmassa, frukten spelar inte första fiol just nu. Smaken imponerar med sitt fokus, sin kryddighet och sin längd - men samtidigt blir ektanninerna lite uttorkande i avslutningen och vi finner inte riktigt charmen hos de två föregående. Har nog potential att bli jättebra efter åratal av sval lagring. (89+)

2007 Chinon Saint Louans har en riktigt fin svartvinbärsdoft med inslag av plommon och snygga florala övertoner, som av hyacint. Diskreta fat med cederträ, kryddor och lite mandelmassa. Smaken är besläktad med Franc de Pied - mycket elegant med lätta, sandiga tanniner. En utmärkt avslutning. (89-90)

Grön paprika? Nej, inte mycket. Folkets kärlek gick till: Ettan, fyran, femman, sjuan, åttan och tian. Priserna ligger mellan 150 och 200 kr.


Otroligt vackert i trädgården just nu.


Den här vallmon slår ut i natt!

1 kommentar:

johlie sa...

CF är de blå druvornas dark horse, och sällan riktigt skattad. Gör ni en beställning från Gute Weine, missa inte den mycket intressanta CF:en från Anne Claude Leflaive. Hon gör även ett drickvärt och njutningsbart vin på druvan grolleau.
http://www.gute-weine.de/sites/GuteWeine/index.jsp?nodeId=1050035&statistik=Loire&midPart=