tisdag, maj 25, 2010

2007 Weingut Kreuzberg Schieferlay GG


Alla vinmänniskor vi mötte i Ahr var otroligt sköna typer, men Ludwig Kreuzberg vann en särskild plats i våra hjärtan med sin avslappnade, opretentiösa och humorfyllda personlighet. Kanske också för att vi kom till honom allra sist och hade så ont om tid, bara en och en halv timme. Och definitivt på grund av stilen på hans viner, en stil som omedelbart hittade ända hem i våra vinösa själar.

Vi häller upp. 2007 Weingut H.J. Kreuzberg Neuenahrer Schieferlay Spätburgunder Grosses Gewächs är årgångstypiskt brunrött i glaset, transparent med tomatröd kärna och tegel utåt kanterna. En sann fröjd att skåda!

Rätt ur flaskan är doften fenomenalt rik och fantastiskt aptitretande med karaktär av röda vinbär ovanpå nypon och höstlöv, plus mängder av blänkande metalliska övertoner (järnfilspån). Här finns en remarkabel definition och ett fokus som utgörs av koncentrerad röd cassis, fraise och framboise. Pinotkryddigheten finns där, men faten assisterar bara på ett ytterst elegant sätt. Det finns några sexigt animaliska undertoner, men så finessrikt avstämda att det är svårt att sätta ord på vad de påminner om. Tryffel, brukar vi landa vid i lägen som dessa. En doft som kittlar i nacken och får håren att ställa sig rakt upp.

I munnen... far out, vilken tripp. Hej, vi ringer när vi är tillbaka! Syror och frukt är totalt förenade och kickar igång en motor vi bara känner igen från de allra största vinupplevelserna. I huvudsak handlar det om en slank och skinande rödfrukt i aromerna, men med en rik viskositet och nypon-kryddig turbokraft som greppar tag och driver smaken framåt och vidare framåt i vågor av lustfyllda rysningar. Fat och mineraler bidrar med precis den sälta som behövs, och trots all denna uppenbara kraft så pratar vi om ett läskande vin där mineralerna maskerar alkoholen och efterlämnar inget annat än finess och elegans i uttrycket.

Den röda cassisen ringer fortfarande kvar i munnen medan vi knattrar ner de sista raderna. Så oerhört lätt att ta till sig, och samtidigt byggt för längre lagring. Ett vin att älska, som måste beställas och inte får missas. €27 är snuskigt billigt i sammanhanget. (94)Testade viner hos Kreuzberg:

2008 Spätburgunder Unplugged €14
2008 Neuenahrer Schieferlay Spätburgunder €14
2008 Devonschiefer Spätburgunder €19
2008 Devonschiefer Spätburgunder Goldkapsel €29
2007 Schieferlay Spätburgunder GG €27
2007 Silberberg Spätburgunder GG €30
2008 Frühburgunder "B" €32
2008 Ca Sa Nova Cabernet Sauvignon €24
NV Blanc de Noir Brut €14,50

Wein-plus.de Kollektion des Jahres 2010!

ps. Röd tysk grosses gewächs är definitivt grand cru!

16 kommentarer:

Hammerhead sa...

Var kan man beställa denna?

Tack för en trevlig blogg!

Eeeeeerik sa...

bra fråga!

Finare Vinare sa...

Ingen post är komplett utan en bra länk. Här är den!

andersuw sa...

Kul att ni gillade Kreuzberg. Länge sedan vi drack någon därifrån nu men det beror knappast på att vi inte haft lust. Jag minns att det var just de Kreuzbergmärkta flaskorna som gick åt allra snabbast efter vårt första Ahrbesök. Och hustrun får fortfarande något drömmande i blicken så snart jag nämner namnet.

andersuw sa...

P.S. Vilka andra viner provade ni hos Kreuzberg? Och har ni några andra speciella rekommendationer utöver denna GG om man nu skulle lägga en liten beställning? Ser för övrigt att även Kreuzberg har Frühburgunder på programmet.

Finare Vinare sa...

Sant, det fanns en fantastisk renhet och drickbarhet i Kreuzbergs buteljer!

Ok, vi listar upp de testade vinerna i slutet av posten. Vi skulle gärna spottat fler, men tiden var alltför knapp...

Trots att flyget kallade, hade vi sinnesnärvaro nog att köpa 2007 Schieferlay GG, 2007 Silberberg GG och 2008 Devonschiefer Goldkapsel.

Silberberg var gjord av Dijon-klon 777 och hade starka vibbar av bourgognes hjärtland, med en kombo av mörka vildhallon och burgundiska stall. Så Schieferlay var utan tvekan mest Ahr-typisk av de två GG...

andersuw sa...

Ja renhet och friskhet är ord som spontant infinner sig även i mitt huvud när jag nu försöker erinra mig vad vi särskilt gillade. Av vad jag kan läsa mig till i Gault Millau har deras viner dock tagit klara steg framåt sedan vi sist provade, bl.a. ifråga om intensitet och komplexitet. Såg ni förresten att de fick pris för Kollektion des Jahres 2010 av Wein-Plus.de?

Tack för ytterligare kommentarer om några av era favoriter. Borde förstås ha sett listan över vilka ni provade men missade den i hastigheten.

Hammerhead sa...

Nån vänlig själ som kan beskriva hur man går tillväga för att inte få några problem med skatt etc om man beställer?

Anonym sa...

Hej!
Nu blev jag så inspirerad så jag har samlat ihop ett gäng som åker ned till Ahr och Mosel.
Hur har upplägget varit för er?
Är mkt tacksam för tips vad gäller producenter både i Ahr och Mosel.

Peter S
Skövde

Finare Vinare sa...

Kul, Peter!

Vårt bästa tips är att gå in på VDP:s website och beta av de producenter som står där, i sektionerna Mosel och Ahr. Där finns även utmärkta kartor (att beställa i pappersversion) samt vingårds-beskrivningar.

Lycka till med resan och droppa gärna en kommentar då och då längs med vägen....


Om de nya skattereglerna av den 1 april 2010 kan man läsa här. Du med mig skämta aprilo?

Jonas sa...

Är det verkligen någon på skattemyndigheten som bryr sig om den nya lagen? Omöjligt att fastna i kontroll iofs.

Måste ju vara helt omöjligt att få tyskar att vilja fylla i alla blanketter och ställa säkerheter? Är detta slutet på sköna DHLlådor från Tyskland? Jag har i vart fall inte haft några problem och tagit emot tre leveranser (från både Tyskland och Spanien) sedan den 1 april.

Någon annan som stött på patrull?

andersuw sa...

Peter,

Vad Mosel beträffar kan det löna sig att även titta på de vinproducenter som är med i den alternativa producentförening, kallad Bernkasteler Ring, som finns i Moseldalen. Åtminstone en av dem vill jag varmt rekommendera, nämligen Markus Molitor i Bernkastel-Wehlen.

Bernkasteler Rings hemsida hittar du här

http://www.bernkasteler-ring.de/

och Markus Molitors hemsida här

http://www.markusmolitor.com/

Det finns både en engelsk och en tysk version av båda.

Allmänt gäller att många av de intressantaste producenterna är VDP-medlemmar, men inte alla.

I just Mosel används för övrigt "Erste Lage" istället för "Grosses Gewächs" eller "Erstes Gewächs" som VDPs beteckning på själva vinet (de klassificerade vingårdarna heter "Erste Lage" överallt). Detta har påpassligt utnyttjats av Bernkasteler Ring som nu erbjuder "Grosses Gewächs" även i Mosel.

Mer om dessa intressanta språkförbistringar finns att läsa här:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tyska_viner

andersuw sa...

Jonas,

Det enda riktigt nya med den nya lag som började tillämpas 1 april är, såvitt jag kan se, att staten nu kan pungslå dig på alkoholskatten om det visar sig att säljaren inte fullgjort sina förpliktelser. I princip gällde redan förut att det var den utländske säljarens skyldighet att betala alkoholskatt och moms i Sverige vid s.k. distansförsäljning (d.v.s. när säljaren svarar för frakten).

Vad (om något) som sedan händer i praktiken återstår att se.

Anonym sa...

Tack för tipsen!
Vi kommer sannolikt att bo i Adenau, nära Nürburgring och ha detta som bas.
Vad är realistiskt att tänka angående hur många vingårdar/producenter man hinner besöka per dag?
Måste man boka in sig eller har de "drop-in", hur är traditionerna i Mosel resp Ahr?
Jag har själv tänkt ut några topproduventer men jag vet att någon i sällskapet önskar besöka producent med måttligt prissatta viner av god kvalitet, har ni några sådana tips?

MVH
Peter S

andersuw sa...

Peter,

Hur mycket det är realistiskt att hinna med på en dag beror nog helt på hur ambitiös man vill vara. För egen del brukar vi normalt ta det rätt lugnt, kanske ett par per dag, möjligen tre. Då slipper man stressa (och tröttna) och hinner med en del annat också.

Enligt våra erfarenheter funkar "drop-in" normalt sett bra i både Ahr och Mosel. Det tendererar att finnas tillräckligt mycket turister i krokarna för att producenterna skall ha någon form av butik/öppet hus. Men om ni är ganska många och/eller är angelägna om att få bästa möjliga "uppvaktning" kan det vara klokt att boka träff i förväg. Båda modellerna har sina för- och nackdelar. "Drop-in" ger högre flexibilitet (man kan ta da'n som den kommer) men bokning kan innebära bättre/intressantare besök.

När det gäller producenter har F&V redan försett er med bästa tänkbara tips vad Ahr beträffar. På Moselkanten kan jag bidra med följande:

Markus Molitor, som jag redan nämnt ovan, tillhör numera (hans stjärna har varit brant stigande) de absoluta topparna i Mosel men är också mycket prisvärd.

Andra producenter som vi gillade sist vi var där, och som kan sägas tillhöra segmentet strax under den absoluta toppen, är Dr Pauly-Bergweiler (Bernkastel) och S.A. Prüm (Bernkastel-Wehlen).

En tämligen okänd men duktig producent som gör goda viner till synnerligen modesta priser är Paul Schunk (Bruttig-Fankel). Han gör också en underbar "Roter Weinbergspfirsisch Likör" som vi aldrig underlåter att ha i lager.

Alla dessa har egna hemsidor som du lätt kan "googla" fram.

Tilläggas bör att våra personliga omdömen helt baseras på dessa producenters torra Rieslingviner. "Sockerdrickan" intresserar vi oss inte särskilt mycket för även om den är Moseldalens flaggskepp. Men samtliga dem jag nämnt tror jag har gott rykte även på den fronten, inte minst Molitor.

Anonym sa...

Tack för all information!
Vad vore livet utan vinbloggar?

Peter S