fredag, maj 21, 2010

2008 Meyer-Näkel "Illusion" Blanc de Noir Brut


Under den vilda jakten på spätburgunder i Ahr-dalen råkade vi snubbla över ett par flaskor pinot-sekt som smakade riktigt bra och fick följa med hem till Sverige. Den ena var Deutzerhofs Pinot-Rosé "Saumon de l'Ahr" som våra barnvaktande vänner fick i present - och som vi firade hemkomsten med - och den andra får bli fredagskvällens aptitretare.

2008 Weingut Meyer-Näkel "Illusion" Blanc de Noir Brut har legat 11 månader på jästfällningen, vederbörligen snurrats och slutligen degorgerats så sent som för några veckor sedan. Färgen påminner om ljus mässing med nyanser av koppar. I glasets mitt strävar mikroskopiska bubblor uppåt mot ytan.

Doften öppnar rent och snyggt med drag av jäst, mandel och gula äpplen, plus några röda. Dessutom finns en aning av citrus och brioche. Men var tusan har alla skiffermineralerna tagit vägen? Efter en stund i glaset hittar vi lyckligtvis de typiska järnfilspånen, och dessutom några rödare aromer av cassis, smultron och hallon. Här finns absolut noll oxidation, bara ren och äppelfrisk ungdom.

I munnen bjuder vinet på en livlig med behaglig mousse, en välbalanserad syra åt det lite bredare, rödäppliga hållet, en relativt torr men samtidigt ganska fyllig och rikt fruktig smak - typ nio gram restsocker - där osöta aromer av röda bär och vingummin minglar kvar i munnen efter vi svalt.

Det här är väldigt gott att dricka, och förstås enormt mycket bättre än det mesta när det gäller tysk sekt. Men det går ändå inte att låta bli att fundera. Med tanke på att både Deutzerhof och Meyer-Näkel nyligen gjort klockrena home runs i rödvinsgamet för bara ett par euro mer - och med tanke på att många skickliga småodlare i champagne säljer sina viner betydligt billigare - så kan man undra: varför inte fokusera på kärnverksamheten? Men då är det på sin plats att påpeka att både rosé och blanc de noir är biprodukter av saignée - en metod att förbättra proportionerna mellan skalmassa och must som används av flera producenter, bland andra Meyer-Näkel och Deutzerhof. Och det finns med all säkerhet ett behov av lokalt bubbel! Den som lagrar det här vinet något år kan troligen vaska fram någon poäng till...
(87-88)

Inköpt på Weingut Meyer-Näkel för €19. Adressen är Friedensstraße 15 i Dernau, Ahr.

6 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Inte att jämföra med Silvaner Sekt från Franken hör jag...

Finare Vinare sa...

Musöppnaren, menar du?

Frankofilen sa...

kalsongöppnaren om jag får be...

Frankofilen sa...

Flickor går igång på bättre, elegantare saker, Silvanersekt tilltalar mest en massa grabbar sittandes i en källare ;-)

Niklas Jörgensen sa...

"Feiner, leicht würziger Duft nach mürbem Apfel und etwas Birne mit vegetabilen Aromen und hefig-nussigen Spuren. Gereifte, würzige und leicht schmelzige Frucht im Mund, Kernobst- und Melonentöne, auch hefig-nussige Aromen, mittelfeines, lebendiges Mousseux, nachhaltig am Gaumen, etwas Tiefe, sehr guter, feinwürziger Abgang."

Där har ni den; Sekteristisk Silvaner 2006 från Hans Wirsching i Franken. 85 sköna pinnar tog den med sig hem dessutom...

Finare Vinare sa...

Oj, det var många vackra ord på en gång! Nästan så att man blir sugen - om det inte vore så att man hade smakat redan ;-)

Sant, Franko. Fina flickor nöjer sig bara med det bästa... källargrabbar kan man lura med Tre Apor.