onsdag, maj 19, 2010

2008 Weingut Burggarten P.J.'s Signatur Spätburgunder


När vi besökte Paul Schäfer i Heppingen, slogs vi direkt av vilka bra viner han hade att erbjuda i vardaglig prisklass: €7 till €17. Förutom den självklara nyfikenheten på områdets allra bästa viner, höll vi förstås också ögonen öppna efter bra baskvaliteter, något som kanske behövs ännu mer - och särskilt i den svåra grenen pinot noir. Basvinet är en mätare så god som någon på en producent, och den som klarar att göra bra baskvaliteter förtjänar den största respekt - något som också erkänts Weingut Burggarten i diverse tyska provningar.

2008 Weingut Burggarten P.J.'s Signatur Spätburgunder QbA Trocken har en varmt blåröd, medelintensiv, transparent uppsyn av burgundiskt slag. Vackert!

Den öppna doften har en klockren, ungdomlig pinot-karaktär av blandade mörka skogsbär med toppnoter av järniga mineraler. Vi nosar upp små inslag av mandelmassa och smörkola, och en pinotkryddighet som påminner om nejlike-apelsiner, muskotnöt och barrträd.

I munnen serveras en välbalanserad, ganska viskös och fyllig smak. Greppiga nollåtta-tanniner minglar med friska syror och svala, mörka skogsbärsaromer. Snart får de sällskap av av järn, barrskog och bark. Den muskotkryddiga attacken i själva sväljet är riktigt, riktigt bra.

Drickupplevelsen är rättframt lustfylld och nästan tuggbar i tanninerna, med fullt anständig längd och en aning värme i slutet (13%). Mer av fyllighet än av elegans i stilen. Så lätt att bara ta till sig och njuta, utan större funderingar på vidare lagringsbehov. När det gäller syror, fräschör och drickbarhet är signaturen utan tvekan det starkaste kortet i Burggartens hand.

Detta är ju en svinbra pinot - ja, åtminstone sett till priset! Kvällens återträff är minst lika trevlig som det smakprov vi fick i förrgår strax innan lunch. Helhetsintrycket har en del gemensamt med den generösa stilen hos Gros Frère et Soeur, någonstans mellan deras Hautes-Côtes-de-Nuits (kvällens vin är lite mognare i frukten och mer givande i gommen) och deras Vosne-Romanée - som förstås är ett klart bättre vin. Men denna blygsamma spätburgunder bankar ändå upp mången fransk pinot åtminstone till den svenska 300-kronors-klassen, och här talar vi ändå om ett vin som kostar €12 på plats. Bra jobbat, herr Schäfer! (88-89)

ps. Weingut Burggarten har hittills aldrig levererat något till Sverige, men kanske går det att förhandla. Deras viner står dock att finna i flera tyska nätbutiker med hjälp av Wine-Searcher Pro.

Inga kommentarer: